Hlavní navigace

Internet střízlivých věcí aneb Až odpadnou novodobí zlatokopové

14. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Sigfox
Čím méně toho lidé o LPWAN vědí, tím nekritičtější nadšení chovají. A platí to i obráceně.

Pro následující zamyšlení jsem si dovolil upravit termín, který je aktuálně nebývalou měrou nadužíván. Všímám si zvláštního úkazu, který by se dal shrnout do následující korelace. Čím méně toho lidé o LPWAN vědí, tím nekritičtější nadšení chovají. A platí to i obráceně. Který pohled je tedy správnější? A čím je nesoulad způsoben? 

Důvodem je konvenční mindset. Jinými slovy, internetová přípojka je dnes tak běžnou komoditou, že lidé, a tím myslím i odbornou veřejnost, vnímají LPWAN pouze jako jiný způsob připojení senzoriky k internetu. A jsme u kamene úrazu. Zatímco poskytovatel přístupové sítě na bázi TCP/IP nemusí nijak řešit aplikace, protože od toho je tady Facebook, Google a ostatní, u LPWAN je situace zcela odlišná. Zkrátka, málokdo si uvědomuje, že LPWAN sítě jsou natolik úzce a nedílně svázány s konkrétními aplikacemi, že samotná infrastruktura je zcela nekomodizovatelná a neobchodovatelná. Dokonce ani úzká spolupráce mezi poskytovateli infrastruktury a vývojáři aplikací nezaručuje obchodní úspěch. Úspěch zaručuje pouze a jen důsledné přenesení uživatelského příběhu do praxe. Jinými slovy, pečlivá práce s koncovým uživatelem a velká míra integrace celého IoT/LPWAN ekosystému. 

Bohužel, k hladkosti uvedení LPWAN do praxe nepomáhá ani znatelná nezralost technologií. LoRa Alliance po strastiplných peripetiích konečně minulý rok certifikovala první koncový čip společnosti Microchip. A zdá se, že na dlouhou dobu taky poslední. Čipy zmíněné firmy, které byly produkovány do té doby, nelze softwarově upgradovat. To je zklamání pro všechny výrobce koncových zařízení, kteří zmíněné čipy zakoupili. Dle rozhovoru s vývojáři navíc certifikace nezaručila spolehlivost. Pouze papírově očekávané chování. Zkušenost s výrobci necertifikovaných čipsetů jsou jen o něco málo jiné. Paradoxně o něco málo lepší. 

V oblasti middlewaru je situace naprosto tragická. Pro LoRaWAN jsou k dispozici pouze dva komerční systémy, z nichž se ani jeden náznakem neblíží k použitelnosti. Problémy jsou se spolehlivostí downlinku, ignorací RX2 okna, neúplným API rozhraním, ale i uplinkem na jiném než prvním fportu. O message queue architektuře tyto systémy slyšely jen z vyprávění, ačkoliv by měly zvládat obrovské počty koncových zařízení. Možná tak ve zbožných excelech dotčených business developerů. K tomu připočtěme fakt, že nad middlewarem nemáme žádnou kontrolu, protože běží na cloudu výrobce, a jistota bezesných nocí je zaručena. O vážně blbém zdůvodňování před vlastními zákazníky nemluvě. 

Něco se rýsuje v oblasti open source, ale to má k řešení na klíč stejně daleko jako Sigfox k vlastnímu úložišti. Sigfox šel totiž v outsourcingu ještě dál. Cloud je ve Francii a basta. Celkem úsměvně pak v tomto kontextu vyznívá článek dodavatele mobilních datových center, že o dodávce mikroDC jednají se společností zastupující v ČR Sigfox. A základnové stanice? Například LoRaWAN. Pokud se článek do této chvíle vyhýbal vulgaritám, je nejvyšší čas změnit téma. Spokojme se tedy se slušným, leč ironickým shrnutím, že nacpat „raspberry“ do plastové krabice a vydávat to za outdoorové řešení se dá i za míň než za 1200 USD v koncové ceně. Ne, opravdu nechtějme nahlédnout pod marketingovou pokličku LPWAN sítí. 

BRAND24

Seznam veškerých výtek nedosáhl ani poloviny a pokračovat v něm by bylo nudné. Za všechno zbývající tedy vzpomeňme alespoň legislativní problematiku. Ta říká, že koncová stanice nesmí strávit v radiovém prostoru více než 1 % dne. Je to logické, pokud mají být LPWAN sítě tím, čím se deklarují, tedy infrastrukturou pro miliardy zařízení. Jak je tedy „duty cycle“ řešen v praxi? Sigfox příkladně. LoraWAN? Na úrovni sítě všelijak, většinou nijak. Je sice hezké, že certifikované koncové jednotky mají hlídání duty cycle ve svém stacku, ale jak jsme si řekli, v současnosti se jedná o pouhé jedno zařízení. A i to lze jednoduše obejít. Stačí zařízení softwarově resetnout před každým zaklíčováním. A ČTÚ se dřív nebo později ptát začne. 

Nerad bych končil článek pesimisticky. A už vůbec bych nechtěl odrazovat zájemce od IoT problematiky. Jen si neodpustím krotit nekritické nadšení, které nový buzzword mezi veřejností budí. Až odpadnou novodobí zlatokopové větřící replikaci úspěchu lokálních Wi-Fi operátorů a dodavatelé LPWAN doladí své systémy k použitelnosti, dostanou uživatelé k dispozici levné systémy vzdálené senzoriky, přesného zemědělství a řadu dalších aplikací pomáhajících produktivitě. K tomu ovšem zbývá urazit ještě velký kus cesty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je členem týmu Things.cz a spoluautorem projektu Lorrier.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).