Hlavní navigace

Inverze přála dálkovému příjmu. Do Prahy dolétla rakouská digitální televize

1. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
1. 2. 2011

UVNITŘ FOTO Lovci vzdálených signálů si dnes v noci a ráno opět přišli na své. Mimořádně dobré příjmové podmínky vládly jak na pásmu VKV tak i UHF. Dnes ráno v 7 hodin jsem zapnul analogové ladění v pásmu UHF a nic nového, až na nějaké zbytky ČT 1, Novy a jedné Primy ve velkém šumu. Velké překvapení však nastalo u digitálního způsobu příjmu signálu.

Na 21. kanálu, tedy 474 MHz, jsem naladil čtyři programy rakouské televize. Šlo o multiplex B s kanály PULS 4, 3sat, ORF Sport Plus (v té době vysílalo Hitradio Ö3) a Servus TV. Síla signálu kolísala od 20 do 100 %, kvalita od 60 do 98 %. Obraz byl po celou dobu naprosto bez výpadků. Starou neznačkovou čtyřiačtyřiceti prvkovou anténu mám na balkóně ve čtvrtém patře paneláku v Praze-Bohnicích (bez zesilovače).

Signál byl až do čtvrt na devět po celou dobu dostatečný. Poté následovaly velké úniky a ztráta parametrů. Obraz se začal objevovat pouze na krátké časové úseky a s rozedněním stále slábne. V Praze je velká mlha a teplota 7 stupňů pod nulou. Ještě parametry tohoto dálkového příjmu: Vzdálenost k vysílači Sankt Pölten – Jauerling je 210 km, používá se horizontální polarizace a výkon 50KW.

BRAND24

Doplnění redakce: V Praze bylo možné zachytit také některé moravské vysílače. Na 56. kanálu chodila například slovenská Jednička z Velké Javoriny, 26. kanál obsadila polská Dwójka z Czestochowy – v barvě a téměř naprosto bez šumu (vzdálenost vysílače od místa příjmu je přitom 320 km). V Plzni se podle našich informací podařilo zachytit analogovou ČT 2 z vysílače Valašské Klobouky.

Rakouská komerční televize Puls 4 z rakouského vysílače Sankt Pölten hrála v Praze naprosto bez problémů. (Foto: Čestmír Polák)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).