Hlavní navigace

IOL pod nátlakem zvyšuje připojení do NIXu

23. 2. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V poslední době si řada uživatelů stěžuje na pomalý přístup ze sítě IOL do zbytku českého Internetu a naopak. V minulých dnech se problémy vyostřily natolik, že to dokonce vyvolalo negativní reakci provozovatelů serverů, které u IOL hostují. Řešení je naštěstí blízko: jak píše Zdeněk Polách, namísto dosavadních 4 Mb/s bude mít IOL do NIXu snad až 100 Mb/s.

V poslední době si řada uživatelů stěžuje na pomalý přístup ze sítě IOL do zbytku českého Internetu a naopak. V minulých dnech se problémy vyostřily natolik, že to dokonce vyvolalo negativní reakci provozovatelů serverů, které u IOL hostují. Řešení je naštěstí blízko: jak píše Zdeněk Polách, namísto dosavadních 4 Mb/s bude mít IOL do NIXu snad až 100 Mb/s.

Neskutečně pomalý přístup na ne nepatrnou část serverů pro několik tisícovek uživatelů využívajících připojení k Internetu přes Internet OnLine. Na druhou stranu desítky tisíc lidí, připojených do Internetu přes jiné poskytovatele, snažící se co nejrychleji dostat na servery pověšené na páteřní síti IOL. Marně. Zatímco řada jiných poskytovatelů se už poměrně dlouho chlubí svým stomegabitovým připojením do NIXu, IOL měl doposud linku o kapacitě pouhých 4 Mb/s.

Vrcholem bylo pondělí a úterý, kdy se jednoduché stránky připojené 10 Mb/s linkou do páteřní sítě GTS, která byla vytížená přibližně z 60 %, načítaly několik minut. Například stránka, jejíž zdroj byl velký pouze 30 kB, se načítala pět minut, což pochopitelně většinu uživatelů doslova rozzuřilo. Nic jim pak nebyl platný IOLácký hype o čtyřmegovém přímém peeringu s Cesnetem, když jim čtvrtina serverů na Internetu téměř nejela. „Toto výrazné zpomalení bylo způsobené zvyšováním rychlosti naší linky, kterou máme do NIXu. Tuto jsme totiž ze stávajících čtyř megabitů upgradovali na deset,“ uvedla tisková mluvčí Internet OnLine Jana Voňavková. Provedený traceroute její slova potvrzoval, v pondělí byla totiž minimálně po část dne linka do NIXu mimo provoz úplně.

Svým přístupem k peeringu přes NIX si však IOL vysloužil kritiku nejen z řad tisíců uživatelů jejich sítě, ale také mnoha poskytovatelů a to jak těch, kteří poskytují připojení jednotlivým uživatelům k Interentu, tak firmám zajišťujícím web-hosting. „My máme na páteři IOLu již několik serverů a až dosud jsme s nimi byli spokojeni. Problémem je však neskutečně pomalý přístup do NIXu, neboť linka, kterou IOL disponuje, byla neustále přetížená a se vzrůstajícím počtem serverů na jeho páteřní síti dostupnost neustále klesala,“ uvedl Josef Grill ze společnosti P.E.S Consulting, „i kvůli tomu zvažujeme, jestli dva nové servery, které máme připravené, neumístíme k jinému poskytovateli. Rozhodneme se podle toho, jak bude IOL tento týden reagovat,“ dodal.

Zpomalení sítě bylo citelné zejména poté, co na ni byly připojeny servery TV Nova, přes něž funguje živé vysílání této televizní stanice, a iDnes, který má tisíce čtenářů denně a jehož traffic se pohybuje v řádech desítek GB. Nespokojenost však zaměstnanci IOLu nezaznamenali pouze ze strany společností poskytujících hosting, ale zejména od lokálních poskytovatelů, kteří jsou připojeni k jejich síti a jejichž klienti si zase stěžovali u nich, nebo, v krajních případech, od nich dokonce odcházeli ke konkurenci, která využívala síť jiného poskytovatele. Jednotliví metropolitní poskytovatelé Internetu pak začali namísto posilování konektivity do sítě stávajícího poskytovatele zvažovat natažení separátních linek jinam. „V současné době, byť je naše síť, jejíž výstup do IOLu jsme nedávno upgradovali na 2 Mb/s, vytížená pouze z osmdesáti procent, vážně uvažujeme o natažení záložní dvoumegové linky k Telenoru či GTS, protože naše zákazníky nemusí zajímat, jestli má IOL rychlé linky do NIXu, ale jestli jim jede Internet tak, jak má,“ uvedl ředitel společnosti MPS ha-vel Petr Halfar.

Jednotliví oblastní manažeři IOLu však celé pondělí a úterý nazlobené klienty uklidňovali a dušovali se, že brzy bude vše v pořádku, neboť v současné době připravují zvýšení konektivity do NIXu. „Již od dnešního odpoledne byla rychlost linek do sdružení NIX navýšena na deset megabitů a pondělní a úterní krize způsobená tímto přepojováním by se neměla opakovat,“ uvedla včera tisková mluvčí IOLu Jana Voňavková. IOL však bude zatím využívat pouze 10 Mb/s, přičemž jeho linku do NIXu je možné vytížit až 100 Mb/s. Na otázku, zda využije IOL celou kapacitu, mi slečna Voňavková jen šalamounsky odpověděla: „Vaše domněnka bude nejspíš v brzké době realizována, zatím si však musíte počkat na oficiální tiskovou zprávu.“ Konečně se tedy i IOL, s jehož službami byli až na tyto problémy jeho zákazníci doposud víceméně spokojeni, zařadí mezi poskytovatele, kteří se budou moci pochlubit 100 Mb/s přístupem do NIXu.

ebf - partner 1

Ve vzduchu však i nadále zůstává otázka, zda by k podobným upgradům nemělo docházet raději s předstihem, tedy ještě než se objeví problémy a ne až potom.

Zdeněk Polách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).