Hlavní navigace

Jak se bydlí na českém webu?

22. 2. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Začalo to pravěkou jeskyní a přes antické vily a gotické hrady se to dostalo až k moderním bytovým jednotkám a domům. Jak může člověku vypomoci Internet při shánění, zařizování, renovaci či prodeji (atd.) příbytku, to se dozvíte dále. Webů s touto tématikou je v české kotlině velmi mnoho - někde najdete jen články, ale často i e-shop...

Tenhle článek není o lidech, co na Internetu „bydlí“, i když by to určitě byl krásný námět na glosu. Ve skutečnosti jsme se snažili vyhledat a popsat nejvýznamnější servery zabývající se tímto problémem. Sběr informací proběhl určitými cestami. Asi největší pomoc nám poskytl jeden student architektury, který nechtěl být jmenován, dále jsme při hledání využili Google.com a zadávali jsme slova jako: „bydlení“, „reality“, „nemovitosti“, „zařízení bytu“ apod.

Když přicházím do té obrovské moderní síně Internetu s touhou někde složit hlavu na noc, nejlépe v cihlovém domě, tak se nejprve informuji přes komunikační protokol ICQ od profesionála, kde mám hledat návrháře pro svůj sen. A z druhé strany jen plynou jednotlivé odkazy…

Architekti, architektura

Pokud se zajímáte o architekturu budov či o podivné výstřelky ve stavbě a různé moderní trendy, pak se vyplatí navštívit některý z odborných architektonických webzinů. Nejznámější z nich, Archiweb.cz, nabízí kromě novinek z oboru také seznamy ateliérů v ČR, fotografů, designerů, významných světových architektů a ještě mnoho dalšího, mimo jiné i fotografie a popisy umělecky cenných staveb. Laikům poslouží minimálně jako zdroj inspirace přinášející vlivy i z odlišného směru než jen z podnikatelského baroka.

Stránky Arch.cz mapují českou scénu v této vědě-umění. Každé ze jmen architektů vás odkáže na příslušné studio s fotografiemi jednotlivých projektů a základními informacemi o firmě (adresa, telefon, e-mail). Svého budoucího návrháře taky můžete hledat přímo přes fotografie z daného oboru (např. přes obrázky zeleně v exteriéru ze „zahradní architektury“).

Třetím a posledním popisovaným serverem bude E-architekt.cz, i když podobných webů je samozřejmě daleko více. Ale tento si vybíráme hlavně kvůli vynikajícímu rozcestníku architektonických stránek. Jinak se tento server specializuje na textovou činnost, publikaci článků a fotografií o novinkách, veletrzích apod. Nechybí ani monitoring jiných webzinů, včetně internetových portálů českých novin.

Sám jsem si mezi nimi bohužel nevybral. Všechno je na mě moc drahé a moc moderní, chci najít něco staršího za „bazarovou“ cenu. Proto se přesunu do oddělení Google.com a hledám tam na internetových mapách cestičky k velkým i malým inzertním webům…

Inzerce, reality

„Udělat si takové inzertní stránky asi není příliš těžké,“ řekl by i ten největší laik, kdyby uviděl tu záplavu nejrůznějších „nabídka & poptávka“ webů. Ploch k prezentaci svých bydlících tužeb je až tolik, že člověk prostě neví, kam má zaskočit nejdřív. Začneme třeba Nemovitostmi, kde nechybí precizní vyhledávání, právní rubrika, list realitních kanceláří a podobně. Další podobné weby uvedu jen jako výpis z nástěnky jednoho klubu o bydlení z diskusního serveru Nyx:

Je jich ovšem daleko více.

Potulováním sem a tam v tom chaosu jsem prostě nic nezjistil, ale cestou jsem narazil na pár větších salonů, kde mají o bydlení snad všechno. Do každého z nich jsem vkročil a vše si co nejdůkladněji prohlédl. Odborník přes ICQ také dodal svůj podíl…

Velké portály o bydlení aneb vše v jednom

Na takovýchto webech nechybí část žurnalistická, inzerce a většinou tu jsou další zajímavé rubriky. Kupříkladu Tvujdum.cz, kde kromě podrobného vyhledávání v realitách a u aktuálních (i když dle odborného poradce velmi laických) článků najdete i interaktivní výpočty různých hypoték apod., komplexní přehled firem, speciální rubriky pro reality, obchod, kuchyně a stavbu, a úplně na závěr jsou tady uvedeny dokonce i recepty na různé pokrmy. Další zajímavostí je věrnostní program pro čtenáře (jedno načtení článku vydělá v přepočtu cca deset haléřů).

Portál Vseprobydleni.cz úzce spolupracuje se širokou paletou firem, a ty pak na těchto stránkách uvádějí své produkty v obchodu, své články v rubrice „aktuality“, své finanční i praktické služby a dokonce své vlastní videoprezentace. Články o bydlení nedosahují valné kvality (navíc jsou krátké), ale zato „nápady pro bydlení“ opravdu inspirují, nebo minimálně pobaví. Každého „hračičku“ určitě potěší flashová aplikace „navrhněte si byt“.

Ve futuristickém, avšak docela nepřehledném kabátě se nám představuje server Bydleni.cz. I tady najdete inzertní část, články na všelijaká témata spojená s bydlením a e-shop, ale je vidět, že Bydleni.cz spolupracuje s menším množstvím firem než třeba Vseprobydleni.cz. Mapa webu jasně poukazuje na obrovský tématický rozsah, u každého z odvětví jsou uvedeny firmy, články, knihy a časopisy (knihy si lze přímo objednat).

První, co se vám „vygoogluje“ při zadání slova „bydlení“, je Bydleni.centrum­.cz. Tato rubrika obsahuje klasicky články, inzerci plus seznam firem, ale chybí e-shop. Zřejmě spolupracují s časopisem Pěkné Bydlení.

UX DAy - tip 2

Dalším zajímavým webem je Vseprointerier­.cz, jenž vyniká po nedávném redesignu jednoduchostí a přehledností. Inzertní část ale není příliš přehledná a články občas působí trochu autoerotickým dojmem (teď například „který typ reklamy má nejlepší poměr cena/výkon?“ a ke konci článku se uvádí, že je internetová reklama nejlepší a nemá prakticky žádné nevýhody). Speciální rubrika o koupelnách jistě zaujme.

Slovo na závěr

Upozorňuji všechny autory, redaktory, šéfy a vlastníky různých webů o bydlení na to, že jsme prostě nemohli uvést všechny (omlouváme se za to, nejsme bozi, nepíšeme knihu). Zároveň je vyzýváme, aby případně doplnili adresu a popis svých stránek do diskuse pod článkem. Předem děkujeme.

Jak využíváte služeb serverů o bydlení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).