Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny o bydlení

20. 11. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kvalitní bydlení patří zcela nepochybně mezi tužby každého z nás, o čemž jistě vědí i provozovatelé internetových magazínů o bydlení. Úroveň všech v tomto článku popsaných serverů je uspokojivá, ale samozřejmě mezi nimi existují rozdíly spočívající například v nabídce nadstandardních služeb.

Tvujdum.cz

758

Jednoduché grafické menu v záhlaví stránky rozděluje obsah jednoho z nejstarších magazínů v oboru na pět základních sekcí. Podbarvení zmíněné nabídky (včetně barvy titulků článků) se navíc mění v závislosti na sekci, ve které se právě nacházíte. Při procházení sekce Bydlení vás bude provázet temně rudá, v sekci Kuchyně hraje prim oranžová, v sekci Stavba žlutá, sekce Reality je zbarvena do modra a konečně sekce Obchod nabídne zelenomodrou barvu. Pod grafickými odkazy do pěti hlavních sekcí se ještě nenápadně krčí linky na stránky katalogu odborných odkazů, diskusní fórum čtenářů nebo na stránku se soutěží.

Tvůrci webu si zakládají na původním obsahu. Dva až pět článků denně je na magazíny o bydlení poměrně slušné. Od ledna příštího roku budou nové články vycházet i během sobot a nedělí. Mezi autory textů patří kupříkladu ředitel jisté hypoteční banky Doc. Ing. František Pavelka, svými fotografiemi do magazínu přispívá jedna z našich nejznámějších fotografek interiérů Iveta Kopicová. Zpravodajství ze světa bydlení, stavění a spoření si můžete nechat zasílat i na mobilní telefony přihlášené do sítě Eurotel nebo T-Mobile.

Své čtenáře se Tvujdum snaží motivovat věrnostním programem. Stačí se zaregistrovat a čtením článků získávat body, za které si lze poté pořídit některou z odměn (poukázky na knihy a do hypermarketů, drobné spotřebiče apod.) dle aktuální nabídky a stavu vašeho konta. Vydavatel magazínu Tvujdum, společnost Media Online, provozuje také slovenskou odnož Tvojdom.sk a chystá se na vstup do Německa a Rakouska (Deinwohnen.de, resp. Deinwohnen.at).

Vše pro bydlení

759

Základem webu je databáze výrobků, služeb a firem majících souvislost s bydlením. Magazínovou část tvoří články, jež jsou ovšem skryty po nenápadným odkazem „Čtení o bydlení“ ve spodní části levého menu. Že se nejedná o klasický časopis o bydlení, naznačuje i prostřední sloupec, kde místo titulků a anotací aktuálních článků najdete odkazy prakticky totožné s odkazy v levém menu. Na úvodní stránce je i blok odkazů z finančního serveru Peníze.

Kromě procházení databáze pomocí postupného klikání na dílčí nabídky lze využít volbu Prostor, kdy vám systém nabídne vše, co k vybranému prostoru (dětský pokoj, kuchyně, ložnice apod.) patří. Když jsme u zařizování místností, musím jednoznačně kladně ocenit odkaz „Navrhněte si byt“. Díky flashové aplikaci můžete po nadefinování místnosti (rozměry, okna, dveře) vkládat do prostoru nábytek zakreslený v reálném geometrickém tvaru a dle potřeby jej přesouvat. Výsledek lze vytisknout a uložit.

Prakticky výhradní autorkou článků je PhDr. Danuta Beranová, občas se zde objeví článek z časopisu Top Class nebo polského magazínu Stylowy dom. Část obsahu nepřímo tvoří i čtenáři, a to díky Inspiromatu bydlení. Při procházení webu se může hodit další zajímavá funkce s názvem „Poznámkový blok“ (odkaz najdete v levé horní části stránek) sloužící k ukládání informací z navštívených stránek. Obsah Poznámkového bloku zůstane uchován po dobu 30 dní (není potřeba se nikde registrovat, podmínkou je pouze podpora cookies v prohlížeči).

Dům a byt

760

V době svého rozletu nemohl zpravodajský server iDnes vynechat ani téma bydlení, důsledkem čehož vznikla příloha Dům a byt. S postupným zeštíhlováním nabídky portálu dojde i na zmíněnou přílohu, která se od 1. prosince letošního roku sloučí se sekcí Reality (reality.idnes.cz). Završením změny bude nová grafická podoba a objevit by se měly i nové rubriky.

Jako na většině webů z rodiny iDnes i zde najdete především články, na kterých redakce spolupracuje s odborníky na danou oblast (zahradní architekti, stavaři apod.). Materiály (část z nich je přebírána z deníku MF Dnes) jsou téměř v každé z rubrik zařazených do pěti základních sekcí (stavba a rekonstrukce, interiéry, finance, právo, servis). Jednou z výjimek je databáze údajů o katastrálních úřadech.

Kromě článků jsou k mání i poradny. Na dotazy čtenářů v poradně týkající se květin odpovídá majitel známého zásilkového obchodu Josef Starkl, další poradnu má na starosti kupříkladu technický poradce v oblasti architektury a stavebnictví Marek Dudák.

Stavocentrum

Obsah magazínu lze rozdělit do tří základních částí – vědomostní báze, články a databáze podnikatelských subjektů. V prvně jmenované najdete základní informace pro případ, rozhodnete-li se stavět svépomocí. K dispozici jsou oddíly „Jak stavět“ (pozemek, povolení, projekt, kolaudace apod.) a „Z čeho stavět“ (zdící materiály, stropy, okna, dveře, podlahy apod.). Praktičtější se mi zdají instrukce v prvním oddíle, kde je mimo jiné uvedeno desatero pro úspěšný výběr stavební firmy nebo plné znění Stavebního zákona.

Články se zde objevují s týdenní periodicitou, jsou řazeny do několika málo kategorií (Zahrada, Materiály, Bydlení apod.), a proto se rychle přesuňme k poslední ze zmiňovaných částí magazínu, kterou tvoří databáze. Ve Stavební databázi najdete několik stovek subjektů majících něco společného se stavebnictvím a bydlením. Mnohem méně firem je v Databázi dobrých firem, kam má šanci na zařazení pouze firma, která úspěšně projde zákaznickým auditem (viz kodex databáze) a získá značku Dobrá firma.

Centrum.cz Bydlení

Jediný zástupce všeobecných portálů v tomto článku nabízí zájemcům o zlepšení bydlení prakticky pouze materiály zařazené do jednoznačných kategorií (Kuchyně, Koupelny, Nábytek, Střecha apod.). Obsah je vytvářen ve spolupráci s papírovým časopisem Pěkné bydlení a najdete jej v grafické podobě, kterou pravidelní návštěvníci Centra důvěrně znají. Články přibývají denně, ale poněkud se pozapomnělo na rubriku „Úvěry a hypotéky“, kde se již více jak půl roku neobjevil nový článek.

Provozovatelé magazínu sebevědomě prohlašují, že jejich konkurenční výhodou jsou nejkvalitnější fotografie v oblasti bydlení na českém Internetu. Skutečnost je podle mé zkušenosti taková, že fotografií je sice na webu dostatečné množství, ale jejich obrazovou kvalitu bych nepřeceňoval.

Living.cz

Z magazínu je stále ještě cítit nadšení, se kterým ho jeho tvůrci zhruba před rokem spouštěli. Pochválit musím články o designu, výtku si zaslouží kalendář, který skončil u říjnových akcí. Vypadá to, že plni elánu jsou sami čtenáři aktivně se zapojujíc do diskusních skupin, ve kterých sdílejí své poznatky a zkušenosti se zařizováním bytu nebo s pěstováním květin. Ojedinělé je diskusní fórum na téma Ubrousková technika, které se z jednoho nenápadného dotazu stalo bohatým zdrojem informací.

Ubrousky ale nejsou pochopitelně nosným tématem magazínu. Nezanedbatelný prostor zde kupříkladu dostávají i prakticky zaměřené články o pěstování květin. Odborným redaktorem rubriky Aranžování je Ing. Jiří Martínek, který přednáší floristiku na ČZU v Lednici na Moravě.

V příštím díle se můžete těšit na srovnání internetových magazínů o financích.

BRAND24

[Věřím, že na žádný důležitý web nezapomenu, ale přesto budu za vaše tipy zaslané na můj mail vděčný.]

Název magazínu Provozovatel Datum založení Doba realizace webu (měsíce) Hosting Autoři (interní / externí) Návštěvnost
Centrum.cz Bydlení NetCentrum 11/01 2 vlastní server 1/10–15 1.650*
Dům a byt Mafra 03/01 3 IOL n/a 1.407*
Living.cz M. Myšková 10/01 0,5 GTS Czech 2/3 380
Stavocentrum Stavocentrum 11/01 6 Aliatel 1/3 300–400
Tvujdum.cz Media Online 12/98 průběžná Contactel 2/20 1.947*
Vše pro bydlení RF – hobby 06/02 9 vlastní server 1/0 490*


* počet unikátních návštěvníku za den (zdroj: iAudit, říjen 2002)
** počet unikátních IP adres za den (zdroj: vyjádření provozovatele)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).