Hlavní navigace

Kam s fotkami? Vyzkoušeli jsme, co fotografům nabízí Google a Microsoft

4. 10. 2012
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Přinášíme další porovnání nabídky internetových služeb Microsoftu a Googlu. Tentokrát se blíže podíváme na to, co dva velcí rivalové nabízejí pro uskladnění, sdílení a publikování fotek online.

Publikování fotek na Internetu se už neomezuje jen na čistokrevná veřejná fotoalba. Přišla éra sociálních sítí a také nových cloudových úložišť. Podívali jsme se, čím v této oblasti chtějí uživatele oslovit dva velcí rivalové nejen na poli internetových služeb: Google a Microsoft. Obě firmy mají svá řešení nejen pro online uskladnění a sdílení fotek, ale také vlastní software pro úpravu, správu a sdílení fotek.

Google: za stejné peníze méně místa

Google dosud jako primární úložiště obrázků využívá Picasa Web Albums. To je klasické internetové fotoalbum spuštěné jako doplňková služba krátce poté, co Google získal program Picasa. Letos na jaře byl však spuštěn Google Drive a koncem září pak oznámeny vcelku logické změny. Google chce mít pro soubory svých uživatelů jedno úložiště. Dosud se služby Google Drive a Picasa Web Albums dělily pouze o prémiový přikoupený prostor. Nově Google chystá zavedení společného úložiště i pro jejich bezplatné využití.

Google Drive a Picasa Web Albums tak budou zdarma uživatelům nabízet sdílený prostor o kapacitě 5 GB. Uživatelé si tím pohorší, protože dosud jim Google Drive zdarma nabízí 5 GB a Picasa Web Albums pak další 1 GB místa. Pohorší si i uživatelé, kteří si budou chtít přikoupit prostor. Nově se totiž přikoupený prostor nebude sčítat se zdarma poskytovanou kapacitou. Při zaplacení za 25 GB prostoru se tedy kapacita úložiště nezvýší o 25 GB, ale na 25 GB.

Google tvrdí, že cílem těchto kroků je zjednodušení nabídky, ovšem výsledek je takový, že za stejnou cenu nabídne méně prostoru. Již nyní je přitom Google Drive kritizován, že oproti letos spuštěné nové verzi služby SkyDrive od Microsoftu je drahý. Na druhou stranu ale Google umožňuje některá data skladovat nehledě na kapacitu úložiště, což SkyDrive momentálně nenabízí.

Uživatelé Googlu si zatím mohou vybrat, kterou službu pro publikování fotek použijí, ovšem vhodnější pro tento účel je Picasa Web Albums. Google Drive sice umožňuje vytvoření složky s fotografiemi, kterou pak lze sdílet s vybraným okruhem uživatelů anebo zpřístupnit veřejně, ovšem přímo na vytváření fotogalerií příliš nemyslí.

Například i veřejně přístupná složka má složitou adresu s náhodně vygenerovanými znaky, kterou si těžko bude někdo pamatovat. Vygenerovaná stránka s náhledy není pro potřeby fotogalerie zrovna optimální a k dispozici nejsou funkce pro snadné prohlížení fotek typu automatické prezentace, takže je nutné si jednotlivé fotky zobrazovat vždy manuálně kliknutím na ně ve výpisu obsahu sdílené či veřejné složky.

Google Drive – prohlížení veřejně přístupné složky s fotkami, která de facto funguje jako album.

Picasa Web Albums a Google Plus

Picasa Web Albums je služba přímo určená pro publikování fotek, takže na podobné problémy zde uživatelé nenarazí. Zatím platí, že k dispozici jim je zdarma pouze 1 GB prostoru, ovšem fotky do určité velikosti se do přidělené kvóty nezapočítají. Obecně jde o snímky, jejichž šířka či výška nepřekračují 800 pixelů. Pro uživatele s profilem na sociální síti Google Plus je limit navýšen na 2048 pixelů, což je pro potřeby sdílení fotek na Internetu už dostatečné rozlišení.

Fotky lze při nahrávání nechat automaticky zmenšit tak, aby se nezapočítávaly do vyčerpaného prostoru z přiděleného úložiště. Samotná služba nezávisle na jakýchkoliv dalších produktech Googlu podporuje nahrávání fotek přímo z webového prohlížeče. Připraveno je moderní čistě webové řešení umožňující hromadný upload i prostým přetažením souborů s fotkami z desktopového do webového prostředí.

Picasa Web Albums – hromadné nahrávání fotek bez plug-inů přímo z webového prohlížeče.

Přes stejné webové rozhraní je možné nahrát fotky i přímo ze sociální sítě Google Plus, která zatím službu Picasa Web Albums používá jako úložiště sdílených fotek. Existuje mylná představa, že odsud nahrané fotky jsou automaticky sdíleny, ale to není pravda. Sice se po nahrání fotek otevře okno pro nastavení sdílení, ale kliknutím na tlačítko „Zrušit“ se fotky uloží a jejich album zůstane neveřejné.

Nahrané fotky se třídí do alb. U každého alba lze nastavit jinou dostupnost. Mohou být čistě soukromá (např. jen pro potřeby online zálohy fotek), ale také veřejně přístupná anebo dostupná jen pro vybrané uživatele. Sdílení je dnes realizováno prvořadě přes Google Plus, takže přístup do konkrétního alba lze povolit konkrétním uživatelům anebo celým skupinám uživatelů. V podání Google Plus tedy kruhům.

Picasa Web Albums – sdílení fotek přes Google Plus

Stále podporováno je ale i staré řešení sdílení, kdy lze vybrané lidi pozvat k prohlížení alba prostřednictvím e-mailu. V něm naleznou unikátní odkaz, bez jehož znalosti nikdo jiný nemá do alba přístup. Přímo z e-mailu si mohou pozvaní uživatelé otevřít dané album nebo si spustit automatickou prezentaci.

Při zobrazení alba ve webovém prohlížeči se zobrazují náhledy fotek. Táhlem lze dynamicky měnit jejich velikost resp. velikost zobrazení. Kliknutím na náhled se samozřejmě zobrazí daná fotka. Šipkami je pak možné jednoduše listovat albem nebo si lze spustit speciální prohlížeč fotek (coby webovou aplikaci), v němž se přehrávají i automatické prezentace.

Picasa Web Albums – prohlížeč fotografií.

Služba překvapivě nemá funkci, která by návštěvníkům umožňovala alba či jednotlivé fotky sdílet přes Google Plus. Ze sociálních sítí podporuje jen konkurenční Twitter ještě z dob, kdy Google neměl vlastní sociální síť. Naopak možnost označování osob na fotkách je provázána s Google Plus, pokud tam uživatelé Picasa Web Albums mají aktivní profil.

Za bonusové funkce služby lze považovat RSS kanál pro odběr nových snímků, možnost automaticky překládat zanechané komentáře přes Google Translate, zasadit fotky do Google Maps (a případně si interaktivně zobrazit místo pořízení díky Street View) anebo sledovat návštěvnost alba díky Google Analytics.

Z webového rozhraní služby je zřejmé, že Google už nějaký čas výrazněji na jejím rozvoji nepracuje. Sloučení s úložištěm Google Drive tak dost možná je jen prvním krokem k zrušení služby. Google v poslední době výrazně konsoliduje své portfolio a bylo by nanejvýš logické, kdyby se na sdílení fotek v budoucnu zaměřil pouze na sociální síti Google Plus.

Sdílení a publikování v Picase

Google před lety desktopový program Picasa koupil a obratem do té doby placený software uvolnil ke stažení zdarma. V jeho vývoji pokračuje a zřejmě bude hrát důležitou roli i za předpokladu, že časem úlohu služby Picasa Web Albums kompletně a definitivně převezme Google Plus. Konkurenční prostředí si totiž žádá mít vlastní program pro úpravu a správu fotek, který bude „tlačit“ právě služby Googlu.

Dnešní Picasa 3.9, která podporuje Windows XP a vyšší, primárně počítá s publikováním a sdílením fotek přes Google Plus. Fotky při nahrávání na Internet umí automaticky zmenšit tak, aby se vešly do limitu, kdy neukusují z přidělené kapacity úložiště (tedy do 2048 pixelů šířky či výšky). Podporována je automatická synchronizace, přičemž fotky nově přidané do alba v programu Picasa jsou automaticky nahrány do příslušného online alba.

Picasa pro MS Windows – publikování a sdílení fotek prostřednictvím sociální sítě Google Plus.

Picasa 3.9 ovšem stále podporuje bez nutnosti používat Google Plus nahrávání fotek do své původní služby pro jejich online publikování, kterou je samozřejmě Picasa Web Albums. Služby programu mohou využít i fotobloggeři, protože konkrétní fotky lze jednoduše publikovat v rámci blogu zřízeného u služby Blogger.com. Publikování či sdílení fotek prostřednictvím některé z konkurenčních služeb Google v programu Picasa nepodporuje.

Picasa pro MS Windows – hromadný upload fotek do služby Picasa Web Albums s automatickou změnou rozměrů.

Podpora mobilních zařízení zaspala dobu

Samotná služba Picasa Web Albums nemá vlastní oficiální aplikaci pro nahrávání fotek z chytrých mobilů a další chytré mobilní elektroniky. Disponuje jen webovým rozhraním upraveným pro mobilní zařízení, ale ani jeho prostřednictvím nelze nahrávat fotky. Google pro sdílení fotek z mobilních zařízení nabízí jen aplikaci sociální sítě Google Plus podporující Android (v různé verzi na různých zařízeních) a iOS (od verze 4.3 výše).

Sdílení fotek z mobilu prostřednictvím mobilní aplikace sociální sítě Google Plus pro systém Android.

Tu lze použít k pořízení snímku a jeho okamžitému sdílení, případně ke sdílení fotek uložených v paměti zařízení. Též podporuje funkci pro automatický upload všech pořízených fotek. Aktivitu funkce lze omezit jen po dobu připojení přes Wi-Fi, takže nemusí ukrajovat z malých datových limitů mobilního připojení. Automatický upload je též možné zakázat při používání roamingu anebo omezit jen na dobu, kdy je zařízení nabíjeno.

Pro uživatele služby Picasa Web Albums ovšem existuje poměrně šikovná nezávislá aplikace Perfect Tool for Picasa, jejíž základní verze pro Android je k dispozici zdarma (podporovaná verze systému se liší podle zařízení). Aplikace vedle prohlížení fotek umožňuje jejich upload z paměti zařízení s automatickou změnou velikosti dle nastavení. Na dlouhém seznamu funkcí je i sdílení fotek a stažení fotek do paměti zařízení pro jejich offline prohlížen.

Perfect Tool for Picasa – nezávislá aplikace pro přístup k službě Picasa Web Albums ze zařízení se systémem Android.

Microsoft sází vše na SkyDrive

Microsoft v současnosti nabízí k ukládání, publikování a sdílení fotek jedinou službu: cloudové úložiště SkyDrive, které se letos dočkal hned několika aktualizací. Za poslední týdny přibyla podpora koše pro obnovení smazaných souborů a uživatelských skupin. Vyšla též aplikace pro Android a webové rozhraní dostalo podobu ve stylu prostředí Metro z nových Windows 8.

Největší publicity se v posledních měsících však SkyDrive dočkal při kritice puritánské politiky Microsoftu. Ten může z úložiště podle podmínek služby nenávratně odstranit i veřejně nepřístupné obrázky obsahující nahotu, a to klidně i v kreslené formě. Nemusí jít ani o fotku. Jenže ukazovat prstem jenom na Microsoft není příliš korektní. I jiné služby mají takové provozní podmínky, že na jejich základě může být odstraněno ledacos.

Možná si vzpomenete na kauzu starou několik let, kdy se uživatelé Facebooku bouřili proti mazání fotek kojících maminek jako pohoršujících a nevhodných. Zásahy do souborů uživatelů jsou tedy bohužel obecný jev. Že se představy provozovatelů služeb a jejich uživatelů o závadovém obsahu liší, to je už roky potvrzovaný fakt. Číst provozní podmínky služby, které hodláte svěřit data, se proto určitě vyplatí. Je to svým způsobem často kuriózní, ale i děsivá četba.

SkyDrive: levné úložiště vhodné i pro fotky

SkyDrive ze služeb sobě podobných nabízí nejvíce místa zdarma bez dalších podmínek (např. přivádění nových uživatelů). Základní kapacita úložiště pro nového uživatele je 7 GB. Má i nejnižší ceny za extra prostor. Navýšení o 20 GB vyjde jen na 190 Kč ročně, o 50 GB na 480 Kč ročně nebo o 100 GB na 960 Kč ročně. Na druhou stranu více místa SkyDrive nenabízí. Uživatele Google Drive si mohou objednat až 16 TB. A to už je hodně fotek ve špičkové kvalitě…

SkyDrive samozřejmě podporuje nahrávání fotek resp. libovolných souborů přímo ze svého webového rozhraní. Podporován je i upload prostým přetažením z desktopového prostředí do toho webového v okně prohlížeče.

SkyDrive – upload fotek po přetažení z desktopového prostředí do okna webového prohlížeče.

Přednastaveno je automatické zmenšování fotek, kdy se nejdelší strana zmenší na 2048 pixelů při zachování poměru velikosti obrázku. Zmenšování není možné natrvalo vypnout (pouze jej lze zakázat u jednotlivých nahrávání) a není možné nastavit si vlastní cílovou velikost.

Standardně jsou všechny soubory soukromé, ale je tu možnost sdílení jak jednotlivých souborů, tak celých složek. Sdílení je realizováno na základě unikátních odkazů. Ty lze e-mailem poslat na konkrétní e-mailové adresy nebo celé uživatelské skupině (například všem členům rodiny). Uživatelské skupiny v tomto ohledu fungují jako kruhy v sociální síti Google Plus.

Odkazy je též možné veřejně sdílet přes sociální sítě Facebook, Twitter a LinkedIn. Dále je možné nechat si jen vygenerovat unikátní odkaz a dále s ním pak naložit vlastními silami dle libosti. Třeba jej poslat přes ICQ nebo přepsat do SMS zprávy. Rovněž lze složku, která v případě fotek plní úlohu alba, zpřístupnit zcela volně na webu.

SkyDrive – různé možnosti sdílení a publikování fotek.

Odkaz do veřejné složky je ovšem rovněž složitý a i jeho zkrácená verze se těžko pamatuje (např. http://sdrv.ms/PaPx2k). Není možné nastavit si vlastní odkaz nebo snad dokonce po úpravě DNS záznamů zveřejnit složku třeba přes subdoménu na vlastní doméně druhého řádu. To už by byl velký nadstandard, nicméně alespoň úprava odkazu do zapamatovatelné podoby by měla být možná. V tomto ohledu SkyDrive zaostává za klasickými veřejnými fotoalby, které svým uživatelům mnohdy přidělují jejich vlastní doménu třetího řádu.

Prohlížení fotek je možné s pomocí šikovné webové aplikace. Ta umožňuje rychle listovat albem i díky pásu s náhledy zobrazeným pod právě prohlíženou fotkou. Spustit též lze automatickou prezentaci. Možné je rovněž i stažení fotek. Překvapivě ho nelze zakázat. Pokud je album jakkoliv sdíleno, tak každý uživatel s přístupem si fotky může stáhnout.

SkyDrive – prohlížení fotek ve veřejně dostupné složce.

Samozřejmě, že zkopírovat lze fotky i bez této funkce, ale zjednodušení porušování autorských práv vystavovatele fotek je zde bez možnosti zakázání stažení nepřijatelně velké. Do jisté míry konkurenční služba Picasa Web Albums (pokud jde o publikování fotek) stažení fotek podporuje také, ale lze jej zakázat a navíc je možné zobrazit vymezení práv uživatelů při nakládání s fotkami. Nic z toho SkyDrive zatím nepodporuje.

Nahrávání a sdílení fotek s Windows Essentials

Microsoft překvapivě několik měsíců po oznámení ukončení vývoje balíčku Windows Live Essentials vydal nástupnický balíček Windows Essentials. Šlo o opravdu velké překvapení, protože Microsoft nejdříve uváděl, že náhradou budou aplikace pro Metro ve Windows 8. Ty samozřejmě například právě SkyDrive také hojně využívají, ale přesto vyšel balíček klasických desktopových programů Windows Essentials 2012.

Ten (částečně) odhazuje postupně rušenou značku Windows Live a přináší aktualizované složení aplikací. Podporovány jsou jen systémy Windows 7 a Windows 8. Přes deset let stará Windows XP už nepodporoval ani balíček Windows Live Essentials 2011 a konec podpory Windows Vista není zase takovým překvapením, když s jejich podporou Microsoft nepočítá ani u Office 2013.

Balíček obsahuje program Fotogalerie, který je vlastně přímou konkurencí pro program Picasa a částečnou náhradou za komerční řešení jako je u nás populární Zoner Photo Studio tuzemské výroby. Program Fotogalerie tedy slouží k prohlížení, úpravám fotek a organizaci fotek v počítači, ovšem zároveň umožňuje jejich sdílení a publikování na Internetu.

Program Fotogalerie samozřejmě umí nahrávat fotky do úložiště SkyDrive, ale také zvládá jejich sdílení na serverech Facebook a Flickr. Z fotek lze také poskládat působivé video jako za zlatých časů programu Photo Story. Nástroje z balíčku Windows Essentials však na rozdíl od něj umožňuje upload videa na Internet. A to nejen do úložiště SkyDrive, ale zvládá i jeho zveřejnění přes YouTube či Vimeo.

Program Fotogalerie ze sady Windows Essentials 2012 navazující na Windows Live Essentials 2011.

Mimochodem: právě s druhou zmíněnou službou letos Microsoft uzavřel strategické partnerství pro společný postup proti YouTube a Googlu. Podobně Microsoft již delší dobu táhne proti Googlu s Facebookem, jehož je dokonce akcionářem. Zřejmě si v Redmondu vyhodnotili, že potřebují silné spojence, pokud mají Googlu úspěšně konkurovat.

Programy Fotogalerie i Movie Maker navíc umí díky možnosti instalace plug-inů spolupracovat i s dalšími službami. Lze tak přidat třeba podporu publikování fotek přes Picasa Web Albums nebo třeba i české Rajče.net. Fotky je také možno odeslat jako přílohu k e-mailu s tím, že program Fotogalerie provede jejich automatické zmenšení, aby příloha nebyla příliš velká.

E-mailový klient Mail ze sady Windows Essentials pak podporuje odesílání fotek přes SkyDrive. Neodesílá žádnou objemnou přílohu, ale vybrané fotky uloží na SkyDrive. Následně vygeneruje zprávu s odkazy na jejich zobrazení ve webovém prohlížeči anebo stažení na pevný disk. Tato zpráva obsahuje oba tyto odkazy a náhledy fotek, které lze díky několika předem připraveným šablonám různě poskládat a opatřit popiskem.

Program Mail z balíčku Windows Essentials 2012 – posílání fotek e-mailem za použití úložiště SkyDrive.

Součástí balíčku Windows Essentials je pak i také samostatně šířená klientská aplikace služby SkyDrive pro synchronizaci souborů mezi počítači a cloudovým úložištěm. Fotky lze do úložiště SkyDrive nahrávat také její pomocí, ovšem musí se nacházet ve speciální složce SkyDrive na pevném disku. Klientská aplikace totiž neumožňuje synchronizaci souborů z různých umístění, což je problém, kterým trpí většina synchronizačních služeb kromě těžších vah jako je Wuala nebo SugarSync.  

Mobilní aplikace má velké rezervy

SkyDrive má vlastní mobilní aplikaci pro zařízení se systémy iOS ve verzi 4.0 a vyšší, Windows Phone 7.5 a od léta konečně i pro Android. Microsoft hlásá, že aplikace je optimalizovaná pro Ice Cream Sandwich, ale na první pohled není jasné, v čem konkrétně tato optimalizace tkví.

Nová aplikace funguje nejlépe se systémem Android 4.0, především díváme-li se na to z hlediska zlepšení v oblasti výkonu a podpory různých velikostí obrazovky. Samozřejmě funguje velmi dobře i na zařízeních se starším systémem Android 2.3 a na vyšších verzích, “ uvedl pro Lupu Lukáš Křovák, manažer divize Windows v české pobočce společnosti Microsoft.

Jasné odpovědi na otázku, proč aplikace již nepodporuje Android 2.2 Froyo, jsme se však nedočkali. Přitom podle nejnovějších čísel k 1. říjnu 2012 nyní používá tuto verzi systému stále 12,9 % uživatelů přistupujících na Google Play. Android 2.2 Froyo je tak aktuálně třetí nejrozšířenější verzí systému a aplikace konkurenčních služeb jej tak standardně podporují.

O co tedy uživatelé třetí nejrozšířenější verze systému Android přicházejí? Aplikace SkyDrive je velmi prostá. Z hlediska využití pro fotky podporuje jejich prohlížení, mazání anebo nahrávání z paměti zařízení. Sama však nepodporuje pořízení fotky a chybí funkce pro automatický upload všech pořizovaných fotek, kterou má třeba aplikace služby Dropbox, matadora ve své kategorii internetových úložišť.

Až příliš jednoduchá aplikace SkyDrive pro Android.

Podporováno je sdílení fotek skrze funkce zařízení anebo jiné nainstalované aplikace, ovšem takto lze sdílet pouze jeden soubor, který se nejdříve stáhne do paměti zařízení. Jeden soubor nebo jednu složku je možné sdílet i díky vygenerování unikátního odkazu, který pak lze šířit přes funkce zařízení anebo nainstalované aplikace.

Velké mínus spatřujeme v omezené podpoře stahování fotek (resp. souborů obecně) do paměti zařízení pro offline práci s nimi. Stáhnout lze jen jednotlivé soubory kus po kuse. Stažení více souborů najednou anebo celé složky není podporováno. Integrovaný prohlížeč obrázků zase nepodporuje automatické prezentace. Zkrátka na mobilní aplikaci pro SkyDrive má Microsoft co zlepšovat.

ebf - partner 1

Google i Microsoft jsou na počátku cesty

Současná nabídka služeb pro uskladnění, sdílení a publikování fotek Googlu a Microsoftu je nesrovnatelná. Google je nyní ve fázi konsolidace a přesouvání pozornosti na Google Plus, kterému bude zřejmě jako úložiště sekundovat Google Drive. Microsoft zase vše vsadil na SkyDrive, který je ale po jarním resetu zatím mladou službou, což je bohužel třeba na mobilní aplikaci více než patrné.

Sami si tedy zvažte, který z technologických gigantů pro vás momentálně nabízí lepší služby, pokud tedy nezůstane věrní své stávající službě anebo nejste z principu proti umisťování svých fotek na Internet. To je samozřejmě legitimní postoj. Naopak svěřovat fotky jen a pouze internetovým službám je velmi nerozumné. Vždy by měla existovat lokální záloha, protože o fotky uložené kdekoliv na Internetu můžete velmi snadno přijít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).