Hlavní navigace

Kdo je kdo na kabelu a satelitu: skupina prémiových kanálů HBO

27. 5. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 322915
Televizní stanice z rodiny společnosti HBO Česká republika patří u nás mezi nejoblíbenější. Jde nejen o stejnojmenný prémiový filmový kanál HBO, ale také programy HBO 2, HBO Comedy, HBO HD, Cinemax a Cinemax 2. V zahraničí byl nedávno spuštěn také Cinemax HD, ale ten v tuzemsku prozatím nepůsobí. Do portfolia společnosti patří také online videotéka HBO Digital, které se budeme též samostatně věnovat. Nezapomeneme se ale zmínit také o programech pod hlavičkou AXN a aktivitách HBO na internetu.

Něco z historie kanálu HBO

Filmový kanál HBO (zkrácené označení pro Home Box Office) začal vysílat nejprve ve Spojených státech, a to v 70. letech minulého století. Do České republiky se dostal až o více než dvacet let později. Jeho šíření začalo v tuzemsku koncem roku 1994. Píšeme záměrně pouze o České republice, protože na Slovensku došlo k tomuto kroku až o tři léta později. Program si získal v podstatě okamžitě popularitu, protože nabídl divákům zábavu, na kterou doposud nebyli zvyklí. Jednalo se o celovečerní snímky především hollywoodské produkce, nepřerušové reklamou, jak bylo obvyklé na neplacených komerčních televizích. HBO také v originální produkci uvedlo například populární seriály jako Sex ve městě, Tudorovci nebo The Pacific. Prvním pořadem, který se v roce 1994 objevil na obrazovce české lokalizované verze HBO, bylo Psí městečko. HBO divákům také přináší pravidelně živé přenosy z událostí, jakými jsou například předávání filmových Oscarů nebo Zlatých glóbů. Vysílání tohoto programu má jasnou strukturu. Největší filmové taháky jsou nasazovány do vysílání vždy v neděli od 20 hodin, neméně atraktivní snímky pak v sobotu ve stejnou dobu. Také pondělky jsou vyhrazeny premiérám. Tento den ve 20 hodin se vždy vysílá novinkově nasazený film z předchozího měsíce, ale v originálním zně­ní.

HBO 2 - DVB titulky

Další kanály z rodiny HBO – HBO 2, HBO Comedy

Téměř deset let trvalo společnosti HBO Česká republika, než k sobě vlajkový filmový kanál dostal bratříčka. Program HBO 2 odstartoval v září 2003. Stanice nabízí stejnou videotéku filmů jako hlavní kanál, avšak jde o určitou alternativu. Pokud si divák nevybere na HBO, mělo by se mu to podařit u HBO 2. Jde v podstatě o doplňkový produkt k hlavní stanici. Pokud si chcete udělat lepší představu, programové schéma jednotlivých stanic HBO je možné najít na webových stránkách www.hbo.cz. Jako poslední program je možné jmenovat HBO Comedy. Ten je z rodiny HBO služebně nejmladší. Své vysílání zahájil 15. září 2007. Program byl okamžitě dostupný všem předplatitelům prémiového kanálu HBO, ale také v rámci balíčků HBO a Cinemax. Jak již z názvu stanice vyplývá, vysílá komedie a satirické seriály z produkce HBO, ale i dalších společností. Objevují se na ní pochopitelně i snímky, které odvysílají programy HBO a HBO 2. Spuštěním HBO Comedy vycházíme vstříc mnoha našim zákazníkům, kteří komediální žánr preferují. HBO Comedy je prvním tematickým kanálem tohoto typu v nabídce kabelových, satelitních a IPTV operátorů, uvedl při příležitosti zahájení vysílání HBO Comedy generální ředitel HBO Česká republika Ondřej Zach.

HBO HD – filmy s vysokým rozlišením a 5.1 zvukem

Bez nadsázky největší popularitu si u našich čtenářů získal program HBO HD. Ten nabízí svým divákům většinu produkce v nativním, tedy přirozeném HD (vysokém rozlišení) a některé filmy a seriály jsou také opatřeny prostorovým zvukem Dolby Digital 5.1. Přesto, že v podstatě služebně nejmladším kanálem, jak bylo uvedeno v předchozím odstavci, je HBO Comedy, tato role by klidně mohla být přiřknuta také programu HBO HD. Protože však nabízí shodný obsah jako HBO v klasickém rozlišení, drží si posledně jmenovaná stanice zatím stále své prvenství. Program byl dostupný nejprve v Polsku, a to od března 2008, zanedlouho poté se objevil také v tuzemských sítích. Exkluzivně ho ve své síti nabídla jako první operátor společnost UPC Česká republika. Postupně se program začal šířit také k dalším kabelovým a IPTV operátorům a nedávno, od dubna 2010, se objevil konečně také na satelitu, a to v platformě Skylink. Nedlouho poté ho zařadil také konkurenční paket UPC Direct.

HBO Digital screenshot

Videopůjčovna HBO Digital (HBO OD)

Před dvěma lety odstartovala společnost HBO Česká republika provoz interaktivní služby HBO Digital on Demand fungující na bázi videa na vyžádání SVOD (subscribtion video on demand), které je v současné době dostupné pro předplatitele služeb přes IPTV operátory. Jako první tento produkt nabídla dnes již neexistující služba Volný TV. Služba fungovala původně na bázi měsíčního předplatného, nyní je dostupná zdarma všem, kteří mají například u společnosti Telefónica O2 předplacený balík kanálů HBO. Uživatel tak získává možnost sledovat filmy z nabídky HBO v čase a termínu, který si sám zvolí. Navíc se stejným uživatelským komfortem, jako je tomu při sledování filmů na nosičích DVD – přetáčení, zastavování, vracení a neomezený počet zhlédnutí filmů v daném měsíci. Filmy z knihovny HBO jsou dostupné jak s českým dabingem, tak v původním znění. S HBO Digital má ještě společnost velké plány. Nedávno spustila na internetu webové stránky tohoto projektu na adrese www.hbodigital.cz a chystá i další novinky, o kterých jsme vás již informovali.

Stručně k Cinemaxu

V roce 2005 spustila společnost HBO v regionu střední Evropy nový filmový kanál Cinemax. Tento program se zaměřuje nejen na hollywoodské filmy, ale i na klasické kultovní snímky a celosvětovou tvorbu. Cinemax vysílá 24 hodin denně česky nebo v originálním znění s titulky. Zatímco HBO se tedy orientuje na masového diváka, Cinemax cílí mimo jiné na milovníky náročnější produkce. Program byl nejprve představen v Polsku, od května 2005 se představil také českým divákům. Dnes už Cinemax najdeme běžně v nabídce všech tuzemských operátorů. Jeho sesterská stanice Cinemax 2 se v České republice objevila počátkem roku 2006. Jde o čtyřiadvacet hodin opožděnou kopii Cinemaxu. Tento program už má také svou HD verzi. Ta letos získala licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a je dostupná prozatím pouze divákům v Polsku. Vlastníkem licence je společnost HBO Česká republika.

AXN v češtině screenshot

Další kanály z rodiny HBO Česká republika

V roce 2003 zahájila společnost distribuci televizního programu AXN v České a Slovenské republice. Tato stanice může být charakterizována jako tematický kanál soustřeďující se převážně na premiérové vysílání převzaté světové televizní tvorby v podobě seriálů a filmů určených především pro muže. Jde například o Doktora House, Ztracené, Hvězdnou bránu, Kriminálku New York a řadu dalších. Kanál AXN je vysílán společností AXN Europe Limited, která má sídlo v Londýně. V roce 2007 byly spuštěny úzce specializované programy AXN Scifi a AXN Crime. Jak již z jejich názvů vyplývá, jedna stanice se orientuje na seriály žánru science-fiction a druhá na kriminálky a podobně. Například ve Španělsku nebo Itálii funguje také kanál AXN HD, tedy kanál AXN ve vysokém rozlišení obrazu. S distribucí této stanice v České republice se však nepočítá. Co se týká posledních aktivit u této televize, jde především o inovaci grafiky a zatraktivnění nabídky stanice AXN Scifi a spuštění přehrávání filmů a seriálů také prostřednictvím Facebooku.

Aktivity společnosti na internetu

Kromě klasické propagace společnost pracuje na rozšiřování své prezentace na internetu. V roce 2009 spustila několik internetových projektů v podobě webových stránek soustřeďujících se na vlastní tvorbu nebo vysílané seriály. Videa HBO patří k dlouhodobě nejstahovanějším a nejnavštěvovanějším prostřednictvím portálu YouTube. Například vystoupení baviče Miloše Knora v pořadu Na stojáka (Pohádku o 13 důchodech) vidělo do této chvíle přes půl milionu uživatelů. Kromě YouTube komunikuje se svými diváky HBO významně také prostřednictvím komunitního portálu Facebook. Zde mají svůj profil jak stanice HBO a AXN, tak i jednotlivé seriály z původní produkce – The Pacific, Spartakus nebo cyklus Bez cenzury. Jak již bylo uvedeno výše, nedávno zprovoznil program AXN na své Facebook stránce také online přehrávač filmů a seriálů. Prozatím je zde však dostupný pouze jediný. Je jím science-fiction Gemini Division.

Bez cenzury - Erotic Nation - HBO

Ukázka z dokumentu Erotic Nation, který je součástí cyklu Bez cenzury (Foto: archiv HBO)

cif 24 - early cena - média

Původní tvorba na HBO

Od roku 2001 zahájilo HBO práce na vlastní televizní produkci. Prvním projektem byla spolupráce s hudební skupinou Lucie, ze které vzešly dva záznamy koncertů z turné tohoto seskupení, jeden dokumentární film z turné a záznam koncertu s titulem Lucie v Opeře. Postupně vzniklo několik významných záznamů koncertů. Naposledy to byl koncert skupiny J.A.R. v roce 2008. V roce 2004 byl na obrazovkách uveden první díl stand up comedy show Na stojáka. V rámci svých úzkých vztahů s HBO v USA společnost prezentovala v České republice a Slovenské republice celosvětově oceňované televizní seriály a televizní filmy z originální americké produkce HBO. V roce 2008 vyhlásila firma soutěž o nejlepší námět na dokument. Na základě výsledků této soutěže jsou a v budoucnu i budou produkovány dokumenty v cyklu Bez cenzury. V roce 2009 měl premiéru první dokument produkovaný HBO pod názvem Erotic Nation. Společnost se také stala koproducentem prvního celovečerního hraného filmu s názvem Dvojka, který byl v kinech uveden v prosinci 2009.

Použité zdroje: DigiZone.cz, Wikipedia, www.hbo.cz, materiály společnosti HBO Česká republika (poděkování PR manažerce Pavle Brožkové).

Který program nebo produkt společnosti HBO Česká republika je podle vašeho názoru nejatraktivnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).