Hlavní navigace

Kdo kope hrob kamenným videopůjčovnám?

24. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kamenné videopůjčovny přicházejí o klientelu, některé byly nuceny ukončit svůj provoz. Kam ale vedou kroky diváků? Je skutečně hlavním nepřítelem kamenných videopůjčoven Internet a pirátské kopie filmů jeho prostřednictvím šířené?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Minulý týden kolega Jan Kálal v glose Kamenné videopůjčovny bojují o přežití přišel hned s několika důvody, kvůli kterým kamenné videopůjčovny nejsou pro zákazníky již tolik atraktivní jako dříve. Jejich problémy často existenčního rázu neviděl jen v nelegálních kopiích filmů šířících se po Internetu, ale vzpomenul třeba také levná DVD přikládaná k dennímu tisku, rostoucí popularitu serverů pro sdílení videa a internetové videopůjčovny, které nám v Česku rostou jako houby po dešti, nebo odeznívající efekt otevření západní filmové nabídky po pádu totalitního režimu.

Pirátské kopie jsou s přehledem nepřítel číslo jedna

Ano, to vše určitě může sehrát svou roli. Já jsem však toho názoru, že příčinou číslo jedna klesajícího zájmu o služby kamenných videopůjčoven jsou jednoznačně právě nelegální kopie filmů na Internetu. I když nejsem zastáncem stahování těchto pirátských kopií z Internetu, musím uznat, že to pro diváka – spotřebitele má řadu výhod.

Navzdory snahám různých zájmových skupin z filmového průmyslu o démonizaci stahování filmů z Internetu je to v České republice pro osobní potřebu a bez další distribuce naprosto legální aktivita. Filmy jsou ke stažení často dříve, než jdou do českých kin (o videopůjčovnách nebo českých celoplošných televizích ani nemluvě) a nejde jen o nekvalitní kinoripy pořízené kamerou mobilního telefonu, ale o kopie ve velmi vysoké kvalitě srovnatelné s DVD.

Navíc nebo lépe řečeno především jsou tu tyto kopie naprosto zadarmo bez nutnosti někam chodit, přetahovat se o omezený počet nosičů filmové novinky s ostatními zákazníky, starat se o rezervaci a riskovat donesení poškrábaného a nepoužitelného nosiče a následné vysvětlování, že za stav vraceného filmu opravdu nemůžete vy, ale předchozí zákazník.

Nechápejte to jako obhajobu stahování pirátsky pořízených kopií, ale prosté konstatování faktu. Myslím, že jsem ten poslední člověk stojící mimo filmový průmysl, který by pirátské kopie obhajoval. Je to ale prosté konstatování faktu, kterému ruku v ruce s rostoucí počítačovou gramotností populace a penetrací počítačů s připojením k Internetu do českých domácností mohou kamenné videopůjčovny jen těžko konkurovat.

Internetovým videopůjčovnám chybí konkurenceschopná nabídka

Internetové videopůjčovny na českém internetu nám sice demonstrují, že technologicky by to možná byla cesta, ale jejich nabídka je mizerná. Kasovní trháky a horké novinky v jejich nabídce nenalezneme. Převážně jde o staré kusy a béčkovou produkci. Toho myslím mají čeští diváci dost z komerčních televizních stanic. Internetové videopůjčovny dnes nabídkou mohou jen těžko konkurovat těm kamenným. Navíc chtějí působit v prostředí, kde už je nevyčerpatelná studnice prakticky čehokoliv z filmové tvorby zdarma, ve vyšší obrazové kvalitě a bez technických omezení.

Nic není vyčerpáno, filmy se točí stále nové a nové

Je pravda, že v devadesátých letech český divák hltal filmy plné ninjů, které dnes zpětně možná většina tehdejších nadšených diváků považuje za brak. Ale filmová studnice dorovnáním zpoždění České republiky vůči západnímu filmovému světu přece není vyčerpaná. Filmy se točí nové a nové, takže naplnit nabídku videopůjčovny přece není tak těžké. Problém pro videopůjčovny je spíš v poměrně pohodlné celoplošné dostupnosti filmových kanálů typu HBO v češtině.

Dřív si divák musel počkat minimálně tři roky, než se hollywoodský trhák dopracuje z videopůjčoven do českých televizí. Dnes se tato doba díky dostupným filmovým kanálům zkracuje. A kdo nechce čekat, může jít do kina nebo využít internetových výměnných sítí. Klasické videopůjčovny jsou někde mezi a je asi logické, že trpělivější nebo naopak netrpěliví filmoví fanoušci dost často využijí alternativní možnosti.

YouTube nemá s filmy nic společného

Ani v internetových serverech pro sdílení videa nevidím vážnou konkurenci pro videopůjčovny. Na YouTube samozřejmě horké filmové novinky nejsou. Potenciál videí s vysmátými japonskými teenagerkami nahradit divákům filmy klasického střihu je nicotný. Na druhou stranu věřím, že se nemalá část českých diváků od televizních obrazovek skutečně stěhuje k obrazovkám počítačovým (ostatně je to statisticky prokázáno), ale spíš kvůli jiným aktivitám od hraní her po surfování po webu. Představa, že si místo očekávaného filmového trháku otevřu YouTube je mi poměrně dost cizí.

BRAND24

DVD v tisku filmové novinky nepřinášejí

A DVD přikládaná k dennímu tisku? Ano, jsou levná a je o ně zájem. Ale zase narážíme na nabídku. Jde zejména o filmy staré někdy i dvě desítky let, které už divák mohl mockrát vidět v televizi, které dnes už ani ve videopůjčovnách nenajdeme nebo tam ani nikdy nebyly. Je to možná klasika, ale člověk, který chce vidět filmy nové, asi těžko vstoupí do trafiky s denním tiskem místo do kamenné videopůjčovny. Osobně je mi často lito dávat nějakých čtyřicet až padesát korun za film, který jsem již mnohokrát viděl v televizi a mohl jsem si jej v případě zájmu už sám dávno nahrát pro svou soukromou filmotéku.

Abych to shrnul. Věřím, že všechny zmíněné důvody mohou hrát svou roli: internetové videopůjčovny, nasycení českého diváka, levná DVD v tisku, přesun k jiným aktivitám, dostupnost filmových kanálu v češtině. To vše skutečně může a dost možná má svůj díl „viny“ na tom, že někteří majitelé kamenných videopůjčoven už byli z ekonomických důvodů nuceni zavřít krám. Ten největší a skoro bych se nebál říct, že většinový díly „viny“, mají dle mého názoru právě nelegální kopie filmů na Internetu.

Co nejvíce škodí kamenným videopůjčovnám?

  • Pirátské kopie filmů na internetu.
    17 %
  • Internetové videopůjčovny.
    1 %
  • Velká nabídka filmových kanálů v češtině.
    2 %
  • Levné DVD jako přílohy novin a časopisů.
    13 %
  • Zájem o jiné volnočasové aktivity.
    67 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).