Hlavní navigace

Kdy Telecom opět zdraží připojení k Internetu?

9. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud Český Telecom nový koncept připojení k Internetu, povede to pravděpodobně k ukončení činnosti všech významnějších ISP a zajištění monopolní pozice pro Český Telecom, který bude moci v budoucnu v klidu cenu internetového připojení zdražovat. Otázkou tedy je nikoliv zda bude Internet dražší, ale od kdy můžeme další zdražení očekávat.

Špatnou zprávou pro akcionáře Českého Telecomu bylo snížení čistého zisku společnosti v prvním pololetí roku 2002 oproti stejnému období loňského roku o 300 milionů korun. Pro cenu akcií je často důležitější trend generování zisku než jeho samotná výše, a proto jen za poslední dva měsíce ztratili akcionáři Českého Telecomu více než čtvrtinu jejich hodnoty. Nezanedbatelný vliv měl i stále trvající propad cen telekomunikačních titulů na světových burzách.

Zcela přirozenou snahou managementu společnosti je nepříznivý trend obrátit. Jedna z položek, které jsou pro zvýšení zisků nejlákavější, je rychle rostoucí dial-up přístup k Internetu. Každý nenápadný haléř na minutu, kterým se zdraží cena připojení, zvýší roční zisk Českého Telecomu o zhruba 60 milionů korun. To už jsou slušné peníze, aby stálo za zamyšlení, jakým způsobem získat takových haléřů co nejvíce, aniž by mohli uživatelé zdražení na první pohled poznat. Poměrně „dobrou“ práci předvedl Český Telecom počátkem roku kdy zavedl v průměru dražší tarif Internet 2002 než byl tarif Internet 2001.

Inspirován hladkým zdražením služeb připojení k Internetu počátkem roku se management Českého Telecomu pokouší o daleko významnější změnu zavedením programu Internet Plus. To je zase špatnou zprávou pro všechny internetové uživatele.

Základní argumentací, která je má uklidnit z obav o změně k horšímu, jsou informace o chystaném paušálu za připojení o víkendech a o celkovém zlevnění služeb. Paušál je nepochybně pro některé uživatele na první pohled výhodný koncept. Pro převážnou většinu je však jeho navrhovaná cena příliš vysoká a proto jej nevyužijí. Vyplatit se může uživatelům, kteří se pravidelně každý víkendový den připojují na podstatně déle než tři hodiny. Odhaduji, že mnoho těch, kteří si paušál zavedou, bude ve skutečnosti platit více než při minutové tarifikaci a výsledkem tak budou další snadno získané peníze pro Český Telecom a nikoliv prospěch uživatelů. Argumentace o celkovém zlevnění služeb je také zajímavá. Český Telecom prezentuje porovnávací tabulky, kde uvádí na jedné straně koncovou cenu za Internet 2002 a na straně druhé pouze část ceny, kterou zaplatí uživatelé v nově navrženém programu Internet Plus. Je to podobné jako kdyby prodejce automobilů dosáhl drobného snížení ceny tak, že by prodával auta bez motoru a navíc by neváhal investovat peníze do reklamy, která by ukazovala, jak řidičům pomohl ušetřit, když si koupí auto bez motoru v porovnání s předchozí nabídkou aut s motorem.

KL24

Podívejme se jak vypadá situace u českých ISP poskytujících Internet zdarma. Ti získávají z každé minuty od Českého Telecomu v průměru 6–7 haléřů. Konkrétně se jedná o 3 haléře za připojení mimo špičku a 13 haléřů za připojení ve špičce. Mimochodem, ve skutečnosti dostávají ISP asi 15 procent provizí z provolaných minut a ne 40 procent, jak demagogicky ukazuje graf na stánkách Českého Telecomu www.vas-internet.cz. Úroveň získané provize v procentech je zhruba třikrát nižší než ve skutečně liberalizovaném telekomunikačním prostředí na západ od českých hranic. Její současná výše neumožňuje českým ISP pokrýt náklady na poskytování služby Internetu a zajistit si tak splacení nemalých investic do jeho rozvoje. Důvodem, proč ISP službu „Internetu zdarma“ dosud poskytují, je očekávání, že o výnosy z nabízení dial-upu se v budoucnosti Český Telecom bude dělit spravedlivě dle vynaložených nákladů na poskytování služby. Logický krok provedl Český telekomunikační úřad, který rozhodl o propojovacích poplatcích za internetová volání ve výši, které odpovídají poměru nákladů vynaložených Českým Telecomem a ISP. To se samozřejmě nemohlo Českému Telecomu líbit a tak se pokusil najít způsob, jak se aplikaci rozhodnutí vyhnout.

Důsledkem navržené změny bude nepochybně dražší internetové připojení pro koncové uživatele. Současní ISP si nebudou moci dovolit financovat infrastrukturu a související náklady (např. fakturace) za několik haléřů z každé minuty internetového připojení, kdy Český Telecom bude inkasovat průměrně velmi slušných 35–40 haléřů. Díky velké ziskové marži z předražených cen je možné, že Český Telecom (formálně prostřednictvím svého ISP) nabídne pro uživatele v rámci programu Internet Plus takové podmínky, které se stávajícím cenám cenového programu Internet 2002 přiblíží. To však povede k ukončení činnosti všech nynějších významných ISP a zajištění monopolní pozice pro Český Telecom, který bude moci v budoucnu v klidu cenu internetového připojení zdražovat. Tak se podaří „odstřihnout“ od Internetu ISP i alternativní operátory. Otázkou tedy je nikoliv zda bude Internet dražší, ale od kdy můžeme zdražení očekávat.

Povede nový koncept k ukončení činnosti všech významnějších ISP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se v současné době věnuje projektům provozovaným společností ASPA, a.s. (např. server www.DSL.cz, internetový obchod WiFi.ASPA.cz).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).