Hlavní navigace

Kamil Levinský: Prima bude muset v digitálu snížit počet regionů

28. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Když si budeme v Praze za pár dní ladit set-top boxy, abychom nepřišli o žádný z vysílaných programů, nalezeme pravděpodobně kromě televizních stanic také rezervace TV Barrandov nebo druhého kanálu Primy ve formě upoutávkových smyček. Alespoň o to usiluje Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací. Multiplex 2, v němž bude kromě Novy vysílat také Prima, také počítá s regionálním odpojováním, ale ne v takové míře, jako v analogu.

Zdá se, že právě dochází ke skutečné expanzi digitálního vysílání.

Čeká nás hektický digitalizační podzim. Definitivně skončí multiplex A, dojde ke spuštění multiplexů 1 a 2. V tom prvním bude nabídka čtyř programů České televize a sedm stanic Českého rozhlasu. Náš multiplex 2 bude obsahovat televizi Nova, Primu, do budoucna bonusové programy obou těchto provozovatelů a od 11. ledna 2009 i TV Barrandov. Další fáze rozvoje multiplexu 3 zase souvisí s dohodou se společností Czech Digital Group (CDG), pro kterou budeme poskytovat služby spojené s provozem této sítě. Před Vánocemi bychom chtěli spustit multiplex 3 v lokalitách, kde nyní vysílá přechodný multiplex B.

Kamil Levinský - 1

Dodržíte termíny pro spuštění vysílačů veřejnoprávní sítě?

Rozhodující je technika, ale určitě jak naše, tak veřejnoprávní síť budou v poslední říjnový den funkční.

Jakého pokrytí dosáhnou 1. listopadu tyto dva multiplexy?

V případě multiplexu 2 to bude 48 procent, do konce roku ještě s chomutovskou Jedlovou horou 51 procent. U veřejnoprávního multiplexu 1 musíme přičíst ještě České Budějovice, takže zhruba o dvě procenta více.

Domluvíte se s ČT také na provozu dokrývačů – opakovačů pro lokality, jež nebudou zásobovány signálem z hlavních vysílačů?

Pro naši síť máme připravených asi padesát opakovačů. Ty dokryjí problematické oblasti jako je třeba Moravská Třebová. To stejné umíme poskytnout ČT, která již naši nabídku obdržela.

Ta ale může poptat dokrývače od slovenského Towercomu, jenž si brousí zuby na český trh.

To je otázka na Českou televizi, my jsme nabídli ČT dokrytí za atraktivních podmínek. Navíc, naše dokrývače jsou navrhovány pro stejná stanoviště, která jsou v analogu, a proto nebude potřeba měnit směr televizní antény.

Nedojde nakonec k podobné situaci jako u CDG, která sice bude provozovatelem multiplexu 3, ale vysílají ho fakticky České Radiokomunikace?

Nejsem schopný mluvit za Českou televizi, ale pokud se nemýlím, tak diskuse s Towercomem nebyla o dokrývačích, ale o regionalizo­vání sítí.

Jak zněla původní poptávka ČT? Vyžadovala regionalizaci?

Ne, bylo to bez regionálního odpojování. My s ním ovšem počítáme, jelikož je v naší síti televize Prima, která má povinnost regionalizovat v podstatě v licenci.

Kamil Levinský - 2

Báze regionálního vysílání Primy a ČT je ovšem jiná, každá potřebuje jiný model.

Především nutno říct, že regionalizaci se stejným pokrytím jako dnes u analogu nelze v digitálu dosáhnout. Jsme omezeni jednofrekvenčními sítěmi. Pro přiblížení k optimu budeme potřebovat jeden nebo dva dodatečné kmitočty.

Jak se to projeví u diváka?

Pokud bude jeho přijímač v místě překryvu signálu ze dvou vysílačů, bude teoreticky moci přijímat dvojí regionální vysílání.

To budou muset být dva regiony na dvou odlišných frekvencích, a proto na jiných pozicích „na ovladači“.

Jistě, budou mít odlišné kanály i identifikátory.

Vraťme se ještě k regionalizaci ČT. Je podle vás vůbec korektní, že teď regionalizaci vyžaduje?

Jsme schopni nabídnout stejnou regionalizaci, jakou připravujeme pro Primu. Každopádně, Primu ještě čeká komunikace s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Protože jak jsme již řekl, odpojování, které dnes vyžadují licenční podmínky Primy a regionálních stanic na sdílených kmitočtech, nebude možné provést. Pravděpodobně bude muset dojít ke změnám licencí.

Jak velmi se budou lišit regiony odpojované v digitálu od toho současného „analogového“ sta­vu?

S Primou ještě musíme doladit uspořádání jednotlivých regionů. Momentálně to je sedm regionů, v nichž vysílají stanice majetkově propojené s Primou, a pak pět studií RTA. V digitálním vysílání je racionální některé regiony sloučit. Ještě bych doplnil, že odpojování, jež chystáme pro Primu, budou moci využít i další televize, třeba pro vysílání regionální reklamy. Jistě jsou reklamní zadavatelé, kteří si nemůžou dovolit celostátní pokrytí a postačí jim zásah v jednom regionu.

Odpojování bude zajisté vyžadovat dodatečné náklady.

Regionalizace je relativně drahá záležitost. Nejdražší je regionální head-end, jehož provoz musíte platit po celý rok, přestože ho využijete jen na třeba dvacet minut denně.

Kdo tu investici udělá?

Kamil Levinský - 3

Samozřejmě my jako operátor sítě, ale promítne se to v ceně za služby.

Lze regionalizovat současně se spouštěním nových digitálních lokalit? Nebo k tomu dojde najednou?

Nejdůležitější je určit finální kmitočty, které ještě na regionalizaci nemáme přiděleny. Ideální by bylo budování sítě právě na finálních kmitočtech, a stavba regionálních sítí současně s postupem hlavních vysílačů. Všechny regiony pak musí být regionalizovány k termínu vypnutí analogového signálu.

A už jste s Primou dospěli k závěru, jaký počet regionů je únosný?

Podle nás je technicky optimální vytvoření osmi regionů. Větší počet by přinesl ekonomickou sebevraždu lokálních televizních studií.

Máte na mysli i slučování regionů RTA?

Myslím tím slučování jak ve skupině Primy, tak RTA, ale nelze očekávat propojování mezi těmito skupinami.

Je pro RTA toto slučování přijatelné?

Diskutujeme jak s Primou, tak s RTA. Konkrétní regiony nechci zmiňovat, protože je zde nutný onen souhlas vysílací rady.

Od kdy zařadíte do multiplexu 2 program Nova Cinema?

Nova bude potřebovat informační kampaň a pravděpodobně i repozici tohoto kanálu, takže nebude umístěn hned od 1. listopadu.

A co s bonusovým programem Primy?

Stejně jako u Nova Cinema to závisí na provozovateli.

Když nyní spustíte multiplex 2, co v něm vlastně divák naladí? Objeví se vedle existujících programů nějaké upoutávky na ty tři ostatní?

Tato otázka zatím není uzavřena. V případě bonusového programu Primy, a stejně tak u TV Barrandov, bychom mohli vysílat propagační smyčku avizující start vysílání. Je to nejvýhodnější řešení. Divák, jenž si v těchto dnech přeladí set-top box, by tak uviděl všechny licencované pozice, které budou mít k datu spuštění přiděleny identifikátory.

Říkal jste, že vysílače pro multiplex 3 spustíte před Vánoci. Nemáte přesnější termín?

Podle smlouvy by to mělo být do konce letošního roku, ale budeme se snažit, abychom to stihli ještě před Vánoci. Týká se to lokalit Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Ústí nad Labem. V Praze použijeme vysílače Cukrák a Praha-Město. Co bude s vysílači CDG na Zeleném Pruhu a Strahově neumím říci, tyto lokality neprovozují České Radiokomunikace.

Kamil Levinský - 4

Jako je to s datovým tokem vašeho multiplexu? Objednala si nějaká televizi větší objem?

Každé stanici poskytneme stejný střední datový tok za stejných cenových podmínek. Multiplex 2 bude ovšem umožňovat navýšení datového toku pro některý z kanálů za podmínky, že to nesníží kvalitu ostatním. Třeba kanál, na němž poběží přenos fotbalového utkání, využije datový tok na úkor stanice, jež bude v daném okamžiku vysílat zprávy. Je to výhoda tzv. statistického multiplexu, který dokáže efektivně alokovat datové toky.

A nakonec otázka spíše z povinnosti: Jak vidíte mobilní digitální vysílání?

Technicky jsme DVB-H úspěšně otestovali v roce 2005. Od této doby technika pokročila a do mobilních telefonů se dostaly přijímače DVB-T. Nyní jsme tedy na rozcestí, zda má ještě smysl alokovat vysílací spektrum pro DVB-H. Jako vhodnější se jeví využití kmitočtového spektra na další DVB-T multiplex pro placené televizní programy. Třeba ve Skandinávii je placené digitální terestrické vysílání zajímavým obchodním modelem. V delším výhledu pak vidíme pro mobilní televizi ideálně systém DVB-T2, který kombinuje výhody stávajících standardů DVB-T a DVB-H.

BRAND24

Autor je redaktorem týdeníku Marketing & Media

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Souhlasili byste se snížením počtu regionálně připojovaných televizí do celostátního vysílání Primy v digitálním vysílání?

  • Ano.
    85 %
  • Ne.
    11 %
  • Nevím.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval jako redaktor týdeníku Marketing & Media, posléze coby mluvčí UPC ČR a nyní je referentem marketingu a PR opery Národního divadla Brno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).