Hlavní navigace

Ladím, ladíš, ladíme... Jaro plné přelaďování

24. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pozemní digitální vysílání mělo přinést dle některých výroků, které jsme před lety dlouhodobě slýchávali, bohatou nabídku v podobě několika desítek televizních stanic. K tomu nedošlo, a tak se divák přijímající signál pomocí DVB-T musí spokojit pouze s desítkou programů (někde ani to ne). Ideálním řešením se pak jeví satelit, který nabízí, když ne tisíce, tak bez komentáře stovky digitálních stanic. Jak se ale v poslední době ukazuje, ani s ním nemá jeho majitel příliš vyhráno. Jeho velkým strašákem se stalo jedno slovo - přelaďování.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Pořídili jste si už před lety nebo i před pár dny satelitní přijímač s vidinou toho, že digitalizaci budete mít vyřešenou? Pak vás už jistě potkal jeden zásadní problém, kterým je přelaďování. Pro čtenáře DigiZone.cz se může jednat možná o příjemnou činnost, ono to přece tak hezky vypadá, když vám na obrazovce nové programy pěkně naskakují, jenže pro běžného diváka se může stát vlastnictví satelitního boxu doslova hororem. Abychom se dostali k jádru věci, podívejme se na klasický terestrický příjem. Tam si sice divák nemůže příliš „vyskakovat“, jelikož kdysi deklarované desítky stanic se zkrátka nekonají, ovšem má jednu jistotu – ladění nových frekvencí se ho netýká, a když už, tak opravdu jen svátečně. Terestrika má totiž tu výhodu, alespoň v České republice, že se v ní vysílá pouze v pásmu UHF, tedy od 21. do (přibližně) 64. kanálu. Pokud se tedy spouští nějaká nová stanice, můžete si být jednoduše jisti tím, že ji na jednom z nich najdete, tedy v případě, že daný multiplex má u vás pokrytí. Stejnou situaci je pak možné aplikovat také na klasický rozhlas v pásmu VKV. Novou stanici či vysílač si prostě naladíte a posloucháte. To ale u satelitu neplatí.

Šíření signálu z družice totiž může přinést laikovi nejedno nepříjemné překvapení. Asi tou nejhorší situací, které pro něho může nastat, je spuštění úplně nové frekvence (transpondéru), k čemuž došlo před třemi týdny u satelitní služby Skylink. Parametry kmitočtu v tomto případě nejsou důležité. Horší je pro diváka-laika skutečnost, že i když si umí například proladit satelit automaticky, bude mu to v tomto případě k ničemu. Pokud přijímač transpondér v paměti nemá, tak může ladit jak chce a jednoduše ho nenaladí. Vysvětlujte pak neznalému divákovi pojmy jako jsou FEC, symbolová rychlost a podobně. Divák je rád, že si může přepínat programy a zvládne základní operace. V případě, že si s danou věcí neporadí, může si pochopitelně za patřičný obnos zavolat montéra. To je ale běžný uživatel, který stále nesedí u přijímače a neskenuje všechny satelity, aby se dozvěděl nejnovější dění, ochoten udělat možná tak jednou, dvakrát a potřetí už mu dochází pomalu trpělivost. Pokud se nemýlím, v tuzemských satelitních platformách ho už bylo poněkud více…

cif 24 - early cena - média

Přesto, že přelaďování je pro běžného diváka nepříjemné, u satelitní služby Skylink se dá ještě pochopit, protože ho zástupci jejího provozovatele dokázali poměrně rozumně vysvětlit. Budoucí rozšíření o velice atraktivní stanice a závdavek vyšší kvality je rozhodně dobrou inspirací. Být klientem konkurenčního CS Linku, jakože jím jsem, začal už bych ale pomalu pěnit. Majitelé satelitních boxů mají jistě ještě v hlavě poměrně nedávné přelaďování kanálu Nova HD, kdy se společnost Media Vision, provozovatel CS Linku, a Towercom a TradeTec, zástupci Skylinku, dohodli na společné distribuci programu Nova HD. K tomuto kroku došlo, zdůrazňuji, koncem letošního února. Osobně jsem ho hodnotil jako velice pozitivní krok nového vlastníka společnosti Media Vision, který dával tušit, že se věci hýbou správným směrem. Problém by nesměl být v tom, že Skylink se rozhodl spustit již zmíněný nový transpondér, na který se rozhodl Novu HD přesunout. Že se buduje takzvaný barrandovský uplink, odkud se distribuuje signál ze země na družici, je sice pěkné, ovšem běžnému divákovi je to opět naprosto jedno. A jakou to má souvislost s CS Linkem? Simulcrypt, tedy sdílené kódování obou služeb.

Zákazník CS Linku tak musel být skutečně vytočen, když zjistil, že přibližně po měsíci si bude muset Novu HD ladit znovu, ovšem už na jiné frekvenci. Aby toho nebylo málo, CS Link ještě přidal přelaďování programů AXN, AXN Crime, AXN Scifi a Prima HD. Díky společné frekvenci se Skylinkem se navíc tento krok týká také TV Barrandov a Retro Music Television. Provozovateli CS Linku, společnosti Media Vision, tak nezbylo nic jiného, než další přelaďování na webových stránkách zkrátka suše konstatovat. Perličkou je tak skutečnost, že zákazníci této platformy přelaďují programy hned na třech frekvencích, kdežto zákazníci Skylinku pouze na dvou. Na nové si musí naladit programy z původního kmitočtu, kde se pro změnu objeví rozšíření programové nabídky. CS Link v současné době zřejmě vyčkává na kroky, které nastanou u Skylinku, protože o něm a jeho rozšíření o řadu atraktivních stanic se mluvilo v posledních týdnech opravdu hodně hlasitě. S čím přijde její provozovatel, respektive vlastník Media Vision, společnosti M7 Group, prozatím zůstává ve hvězdách. Firma by se ale opravdu měla u nových kanálů snažit, protože běžného diváka skutečně nezajímá skutečnost, že se uplink programů AXN přesouvá odněkud z České republiky kamsi do Nizozemska.

Nepřehánějí už to podle vašeho názoru satelitní operátoři s přelaďováním?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).