Hlavní navigace

Ládin Unesl Narazil Zapálil Zbořil

19. 9. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Víte, proč Amerika nemusí přepadnout Afghanistan, aby zatkla Usámu bin Ládína? Protože si v klidu počká, až příští rok přiletí do Los Angeles. Dostane totiž Oscara za speciální efekty. Tak to je jeden vtipů na téma teroristických útoků, které kolují po Internetu. Na Internetu, kde žádné hranice žertíky jakoby nikdy neexistovaly, je to nevídaná věc.

Nejznámější --- a určitě jeden z nejlepších --- amerických satirických týdeníků The Onion tento týden nevyšel. A to ani v papírové, ani webové verzi. Na serveru jsou vesměs články z minulého týdne, které vznikly ještě před úterým 11. září. Nové věci se snad objeví zase až za týden. „Teď zrovna není žádný humor k dispozici“, vysvětlil jeden z redaktorů Stephen Tompson.

Stejně dopadl další zábavný server Bushandchimp.com, který byl galerií fotografií George W. Bushe v situacích, kdy je velmi podobný šimpanzovi. V době předvolební kampaně to byla jedna z nejnavštěvo­vanějších recesistických stránek. Zvolení Bushe prezidentem existenci serveru neohrozilo (ba naopak), arabský teroristický útok však ano. Asi se nehodí, aby nejmocnější zemi na světě vedl do války opičák. „Rozhodli jsme se dát stránku mimo provoz, možná napořád. V příštích týdnech se rozhodneme, co bude dál,“ zní lakonické vysvětlení na zmíněné adrese.

Internet se v minulých dnech sám sobě nepodobal. Pokud jste nepřáteli hromadně rozesílaných animací, obrázků či vtipných fotografií, tak jste si museli oddychnout. Nanejvýš nějaký ten řetězový mail vyzývající k zaslání příspěvku Červenému kříži nebo k účasti na demonstraci na Václavském náměstí. Největší odvaz? Kresba New Yorku s nově vybudovaným mrakodrapem WTC. Celkově stavby vypadají jako známé gesto se vztyčeným prostředníkem, pro méně chápavě je ještě vysvětlující titulek „Fuck you Ladin“. Ano, i v tomto vtipu je víc patosu než humoru.

Problémy mají samozřejmě i papírová média. Časopis New Yorker stáhl z čísla putujícího do tiskárny komiks --- podle vyjádření šéfredaktora se tak stalo pouze po třetí či po čtvrté v historii. (Mimochodem: poprvé nenajdete tento týden ani běžné pokračování komiksu Zelený Raoul v tuzemském Reflexu.) Velké problémy měly zejména americké měsíčníky, které jdou do tisku se značným předstihem, takže je těžké odhadnout, jak bude situace vypadat. Například šéfredaktorka časopisu Good Housekeeping (něco jako Náš domov) prožila podle svých slov „mučivé“ chvíle nad rozhodnutím, co dát na obálku listopadového čísla. Údajně pátrala i v archivech, aby zjistila, co tento magazín s dlouhou tradicí tiskl po útoku na Pearl Harbour. Připadá vám už tento samotný fakt jako černý humor? Nikoliv. Jde o skutečnost.

Nová „politická korektnost“ diktuje nejen to, co teprve bude vznikat, ale ohlíží se i kriticky do minulosti. Firmy například hromadně odstraňují všechny reklamní kampaně s motivy letištních prohlídek, teroristů či násilí. Německý časopis Stern musel zastavit svou tiskovou reklamu. Co na ní bylo? Fotografie bílé dodávky před budovou s nápisem „Velvyslanectví Spojených států“. Plus tři bubliny s textem, který si hraje se slovesem „bin“ neboli „jsem“. „Bin in Botschaft?“ (Jsem na velvyslanectví?), „Bin gleich zurück!“ (Hned jsem zpátky!) a „Bin Ladin“ (Jsem Láďa). Jakékoliv žertovaní je teď nepřípustné. Čím víc připomíná skutečnost (samozřejmě náhodně), tím hůř. Čistě na okraj: český recesistický měsíčník Sorry byl ve svém srpnovém čísle pravdě mnohem blíž než Nostradamus. Otiskl totiž kreslený vtip, ve kterém kapitán letadla mířícího do New Yorku říká zhruba toto: „Mám dobrou zprávu pro cestující v Business Class. Přistaneme přímo v byznys centru“.

Vítězství patosu nad černým humorem je možná důkazem, jak vážná dnes situace je. Ale je v tom i část pokrytectví. Jestliže si předtím byla internetová komunita schopna dělat legraci z čehokoliv, tak proč teď dělá výjimku? Nejčastější odpověď zní: aby se nedotkla citů pozůstalých. Jenže černý humor je ze své podstaty založen na tom, že boří tabu spojená s životem a smrtí. Existují stovky vtipů o „běžných“ leteckých nehodách. Jejich oběti žádné pozůstalí nemají? A pokud ano, tak co určuje hranici „nedotknutelnosti“ pro nějaké téma? Počet mrtvých? Hrůznost události? Člověk se v podobných úvahách nutně musí dostat na tenký led. Lidské city mají tu vlastnost, že je nelze dělit ani násobit. Kvantitativní hledisko neobstojí. Jedna lidská tragédie je stejně velká jako pět tisíc lidských tragédií.

BRAND24

Svým způsobem raritou --- ne-li dokonce celosvětovou --- je český server Kompost.cz, který nikdy nešetřil nic ani nikoho. Vtípky Tomáše Baldýnského, Františka Fuky a dalších jsou jako vždy drsné, a ne každému můžou jít pod nos: počínaje prohlášením redakce již z úterý 11. září („Za prvé: Naši redaktoři jeli do USA pouze za turistikou a rozhodně se brzy vrátí. Za druhé: Pilotním výcvikem prošli naši redaktoři jen z čirého fandovství, protože mají rádi letové simulátory“ atd.) a konče třeba parodií reklamy Oskaru („S novou službou Oskamarádi volejte pěti přátelům levněji. Ládin, Unesl, Narazil, Zapálil, Zbořil“). Přijde vám to nevkusné? Vkus je z kvantitativního hlediska stejně bezobsažná kategorie jako lidské city. Kompost se vám nemusí líbit. Ale až bude na Internetu zase víc černého humoru než patosu, bude to nejspíš znamenat, že jsme z nejhoršího venku. Svět se ve skutečnosti nezměnil. To píšou jen novináři.

A mezi námi, ten Bush vážně vypadá jak šimpanz.

Považujete vtípkování týkající se teroristických útoků za nepatřičné?

  • Rozhodně ano.
    10 %
  • V tento moment ano, později snad ne.
    5 %
  • Ne, nijak zvlášť mi to nevadí.
    85 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je novinář a publicista, přispěvující do řady českých médií. V současné době působí mj. jako moderátor NetClubu, diskusí s osobnostmi českého Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).