Hlavní navigace

Lupa.cz píše o internetu už 20 let. Jak se svět změní za dalších dvacet?

3. 4. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spouštíme velký speciál k 20. výročí založení serveru Lupa.cz. Místo rekapitulace minulosti se v něm díváme do budoucnosti.

Před dvaceti lety, ve čtvrtek 2. dubna 1998, vznikl „server o českém Internetu“ Lupa.cz. Internet se tehdy důsledně psal s velkým „I“, nebyl zdaleka tak rozšířený jako dnes a kdekdo pochyboval o jeho smysluplnosti – jako například tehdejší premiér Václav Klaus: „Nemohu se připojit k těm, kteří vidí v Internetu, v satelitních televizích, v teletextech, v celulárních telefonech a v dalších podobných vynálezech novou éru lidstva, nový lepší svět,“ nechal se v roce 1997 slyšet v Lidových novinách.

Málokdo si tehdy dokázal představit, jak internet v následujících letech změní svět.

U příležitosti dvacátého výročí založení Lupy dnes spouštíme velký narozeninový speciál Jak bude internet vypadat za 20 let? Z názvu jste už nejspíš uhodli, že se v něm místo ohlížení za minulostí chceme podívat spíš do budoucnosti. A ta nemusí být jen růžová. Masové rozšíření internetu totiž přineslo nejen demokratizaci přístupu k informacím a službám, ale také netušené problémy.

Generální partner speciálu Jak bude internet vypadat za 20 let

 

ACTIVE 24 registruje domény a poskytuje webhostingové služby. Malým a středním podnikům, živnostníkům i jednotlivcům nabízí registraci více než 250 doménových koncovek, hosting, redakční systémy pro tvorbu a správu webu nebo e-shopu, e-maily a online kancelář i serverová řešení pro robustnější online projekty. Jde o firmu s prověřenou historií a v oboru působí více než 20 let. Sledování trendů technického vývoje jí umožňuje nabízet služby v nejvyšší dostupné kvalitě.

Sen o decentralizované síti, kterou nebude nikdo ovládat, se do velké míry rozplynul. Představu, že „informace chtějí být svobodné“, stále více spoutávají státní regulace, ale i komerční zájmy firem, které na informacích (nejen) o svých uživatelích dokáží vydělávat velké peníze. Internet stále více pohlcují velké monopolní firmy, kterým jsme pro jejich „no evil“ přístup dříve nadšeně tleskali. Stoupající množství přenesených dat vznáší otazníky, zda nejsou technologie a protokoly, na kterých internet funguje, zastaralé a nevyhovující.

Vize, povídky i soutěž pro děti

Jak se bude internet a IT vyvíjet v příštích dvaceti letech? Bude existovat jen jedna celosvětová síť, nebo se budeme připojovat k více „internetům“? Stane se ze soukromí přežitek? Postará se o všechno všeobecná AI? Na tyto a další otázky se v našem speciálu snaží odpovědět řada expertů i zástupců velkých IT firem.

Kromě analýz či komentářů vám nabídneme také malou literární přílohu složenou z několika sci-fi povídek, napsaných exkluzivně pro náš speciál. Pro děti pak bude určena kreslířská soutěž, ve které budou malovat, jak si svět v roce 2038 představují.

Seriál otevíráme pohledem zkušeného telco novináře Ondřeje Vyhnanovského na to, jak se v následujících letech změní svět mobilních dat a operátorů. Podívat se můžete také na interaktivní komiks o budoucnosti, který pro vás připravila společnost ACTIVE 24, generální partner tohoto speciálu.

UX DAy - tip 2

Další texty budou vycházet vždy na začátku týdne v následujících třech měsících. Na co se můžete těšit? Podívejte se na hlavní stránku speciálu Jaký bude internet za 20 let?

Vzhůru do minulosti

Chcete si přece jen zavzpomínat na to, jak Lupa v rode 1998 vznikla, jak tehdy internet vypadal nebo jak jej začali objevovat novináři? Celou řadu informací a fotek najdete v našich dřívějších článcích:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).