Hlavní navigace

Moderní graffiti: laser a Internet

31. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 29
Co se stane, propojíte-li virálně-marketingový potenciál Internetu a veřejný prostor městských objektů? Na to se snaží odpovědět nedávno spuštěná testovací verze projektu Networkstreetart. Náhodní kolemjdoucí tak mohou pomocí technologie Bluetooth ze svých mobilních zařízení vkládat do rozličných projekcí na domy a zdi své vlastní vizuální výtvory.

Projekt Networktstreetart (dále jen NSA) spustila malá skupina studentů z ČVUT a FF UK pod vedením Prokopa Bartoníčka z VŠUP. Jeho cílem je propojení umělecké tvorby jak v reálném a virtuálním, tak i ve veřejném a soukromém prostoru, hlavním smyslem NSA je však jeho „síťovost“. Celý systém je propojen pomocí speciálně uzpůsobené sítě koncových jednotek napojených na vlastní server a samozřejmě také na Internet. Mediální soubory typu bmp, jpg, gif a videa jako mpeg-4 a 3gp, které uživatelé do systému vloží, se tak mohou náhodně objevit na kterémkoliv z výstupních bodů. Systém je jen uloží do archivu na serveru a pomocí XML skriptu určí, kdy a v jakém místě se zobrazí. V budoucnu se tedy může například stát, že fotografie vložená návštěvníkem jedné z pražských kaváren se ve stejný moment objeví na zdi v berlínském klubu.

Networktstreetart 1

Autoři projektu na vernisáži NSA v Galerii CIANT: zprava Prokop Bartoníček, Karel Šimek, David Havlík, Andrej Hazucha

Nyní je sice projekt NSA v testovací fázi a bude zkoušen pouze na několika místech v Praze (NoD, Galerie CIANT), ale autoři jej chápou jako živý systém. Této představě také NSA přizpůsobili. Jedním z hlavních opěrných bodů projektu je totiž webová stránka www.networkstre­etart.eu. Zde se můžete pochopitelně dozvědět aktuální informace o pokračování projektu, ale především je tu možné stáhnout jednoduchou aplikaci, která vám umožní zřídit si kdekoliv vlastní NSA stanici a připojit ji na již fungující art-network. Stačí tedy fungující počítač, bluetooth modul a nějaká forma vizuálního výstupu (v ideálním případě projektor) a můžete být kromě Internetu připojení na síť, kde umění doslova žije.

Zapomeňte na sprej

NSA není na světové ani evropské scéně ojedinělou záležitostí. Novodobí streetarteři už dávno objevili moderní technologie a místo sprejů a barev stále častěji berou do ruky laser, projektor a především svůj notebook. Příkladem za všechny je The Graffiti Research Lab, za níž stojí The Eyebeam OpenLab sídlící v New Yorku. Toto umělecké uskupení má na svědomí na 30 projektů využívajících k uměleckému vyjádření veřejný prostor a velkoformátové projekční technologie. The Graffiti Research Lab sdružuje umělce z celého světa, kteří zde mohou online prezentovat videa ze svých happeningů a performance. Autoři zde však neprezentují jen svá díla, ale vyměňují si i know-how, nové technické postupy a především open source software, jejž pro své umělecké kreace sami vytvářejí.

Networktstreetart 2

Laserové graffiti v New Yorku

Streetart budoucnosti ovlivňuje i vývoj marketingu

Internet se již dávno stal prostředím, ve kterém vzkvétá reklama, marketing a jejich nejmodernější a experimentální formy. Virtuální prostor skýtá obrovské množství možností, jak zasáhnout co nejužší vybranou cílovou skupinu, ať už v oblasti Webu 2.0, v 3D interaktivních světech nebo třeba v obyčejném e-mailu. Už v roce 1994 ale popsal americký spisovatel a mediální specialista Douglas Rushkoff, že opravdovým rájem se Internet stal pro techniku virálního marketingu – tedy reklamy, kterou mezi sebou konzumenti šíří v podstatě samovolně navzájem. A skutečně, asi málokdo ještě nedostal někdy odkaz na tu či onu skvělou reklamu na Youtube a nebo doporučení od známého, že skutečně musí vidět nejnovější flashová kouzla, které nabízí webové prezentace nejedné globalizované společnosti. Ale co se stane, když propojíte umění, veřejný prostor, Internet a překotně se rozvíjející art-network s nekonečným množstvím potenciálních uživatelů? Každý člověk, alespoň trochu se zajímající o současné reklamní trendy, by vám odpověděl: Vznikne dokonalý marketingový nástroj. To si také uvědomují autoři projektu NSA. Zatím neví, jestli by NSA v budoucnu poskytli pro komerční účely, ale chápou, že potenciál je zde silný a ničemu se nebrání. Umělec moderní doby by se asi neměl vyznačovat pouze využíváním moderních technologií, ale i tím, že se nebude bránit mechanismům, které vůbec vznik takových technologií umožnily.

Prostor toků

Když v roce 1969 vznikl Arpanet, asi málokdo z jeho tvůrců tušil, že jeho následovník, Internet, bude o téměř 40 let později tak běžnou součástí života jako třeba rádio, telefon či noviny. Projekt NSA svým způsobem nepřináší nic revolučního – využívá dnes již běžně dostupných technologií: mobilních telefonů, projektorů, bluetooth, několika propojených počítačů a serveru. Ale přece zde můžeme pozorovat něco převratného, něco nového – onu vznikající intuitivní síť, do níž se může kdykoliv kdokoliv připojit a měnit tak prostor kolem sebe. Manuel Castells před několika lety definoval veškerou datasféru (do které započítal i lidi) jako „prostor toků“. Přičemž impuls šířený tímto prostorem bude dle Castellse vždy stejný, ale jeho výstup může být na každém místě zcela specifický. NSA je krásným příkladem této myšlenky. Ať vložíte do systému jakýkoliv soubor, nikdy nevíte, kde všude a za jakých podmínek se objeví. Právě v tom se skrývá kouzlo NSA. Jako každý otevřený projekt zkrátka nemá hranice a šíří se samospádem.

cif 24 - early cena - média

Networktstreetart 3

Síť NSA v budoucnu propojí světové metropole

Jen za první 3 týdny beta testování prošlo systémem na 2000 unikátních souborů a přibyly dvě nové koncové stanice. V další fázi NSA hodlají autoři představit systém na festivalech jako Fresh Film Fest v Karlových Varech, Famufest a Enter 3 v Praze či CYNETart v německých Drážďanech. Podle svých slov však nevědí, kam se bude projekt dál ubírat, protože Internet je prý nepředvídatelný.

Má před sebou Networkstreetart velkou budoucnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor absolvoval bakalářské studium na Fakultě humanitních studií na Karlově Univerzitě v Praze.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).