Hlavní navigace

MSN Spaces: příliš mnoho míst pro vylepšení

9. 12. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

MSN Spaces je zbrusu nová služba od Microsoftu spojující blog s fotogalerií, zaměřující se na bloggery-začátečníky. Ve dnech nedávno minulých byla uvedena do veřejného betatestování. Vyrovná se svým konkurentům? Třeba službě Blogger od Googlu nebo českému Bloguje? Jak si stojí a co přináší? Odpovědi hledejte v tomto článku.

Společnost Microsoft otevřela v konkurenční válce proti Googlu další frontu. Oba rivalové nabízejí internetový vyhledávač, freemail, oba chtějí jít do hledání na desktopu (Google veřejně betatestuje, Microsoft dopilovává interně), a nyní oba nabízejí komplexní službu pro bloggery. Službě Blogger od Googlu by pravděpodobně měla konkurovat nová služba MSN Spaces provozovaná Microsoftem – prozatím jen ve fázi veřejného betatestu.

MSN Spaces je mírně netradiční pojetí blogovací služby. Název přesně vystihuje podstatu služby. Microsoft vám v rámci MSN portálu dává prostor prezentovat sebe sama, a to zejména, ale nikoliv výlučně, formou blogu. Tento prostor je omezen na 10 MB, což nabízejí i tuzemské freehostingy řazené k těm horším, takže z tohoto pohledu žádná sláva. Kromě místa však dostanete i redakční systém a doprovodné nástroje. Nemusíte nic instalovat, nutné není ani nic konfigurovat, nemusí se nic platit ani programovat, ovšem je potřeba mít účet .NET Passport. To ostatně platí skoro u všech služeb na portálu MSN.

Při vytváření nového prostoru nebo – chcete-li – blogu, se nejdříve přihlásíte k .NET Passport. Poté definujete název svého blogu, zvolíte si adresu blogu a časové pásmo, ve kterém budete blogovat. Samozřejmě zároveň musíte odsouhlasit provozní podmínky. Adresa blogu je v nepříliš vzhledném i prezentovatelném formátu: http://spaces­.msn.com/member­s/cokoliv. Minimálně zanoření do složky members si mohl Microsoft odpustit. Hezká, jako vlastní doména třetího řádu nabízená konkurencí, by ale adresa vašeho blogu na MSN Spaces stejně nebyla.

Po dokončení registrace se lze pustit do prohlížení možností administračního centra, kde se mimo jiné budou psát příspěvky do blogu. Již po pár prvních krocích zjistíte, že MSN Spaces je klasická webová aplikace v tom záporném smyslu, tedy co klik, to reload stránky s rychlostí typickou pro tabulkový layout. Když Microsoft představil MSN Calendar pro volné neplacené užívání, zdálo se, že si bere příklad z Gmailu, kde jsou reloady minimalizovány. V případě MSN Spaces tomu tak však rozhodně není a je to škoda.

V administrační centrále lze provést řadu nastavení včetně vzhledu a rozvržení výsledných stránek. Vzhled lze ovlivnit aplikací různorodých skinů, takže každý si snad vybere ten svůj. I layout si lze zvolit z předdefinované nabídky. Jednotlivé části layoutu (hlavičku, patičku, sloupečky) naplníte moduly pro navigaci po vašem blogu a moduly zobrazujícími různé statistické údaje související s vaším blogem. Uživatele neznalé webdesignu to jistě potěší, protože není třeba znát ani základy (X)HTML pro sepisování vlastních šablon, jiní potenciální uživatelé budou marně prahnout po možnosti vlastní úpravy. Osobně si myslím, že tyto služby nejsou pro lidi, co chtějí mít všechno pevně ve svých rukou. Tací si pronajmou vlastní doménu, zaplatí dobrý hosting, nainstalují nebo naprogramují redakční systém – a na MSN Spaces jsou na dosti špatné adrese. Tam si svůj blog ovlivníte jen tak, jak vám povolí Microsoft.

Nazývat MSN Spaces blogovacím nástrojem či službou je, jak jsem již naznačil, menší zjednodušení podstaty věci. Váš web se totiž skládá z vašeho profilu, blogu, fotogalerie, seznamu vašich oblíbených stránek a přehledu oblíbené hudby. Než se pustím do popisování blogu a blogování, věnuji nyní několik řádků okrajovým funkcím.

Profil je přenesen z účtu .NET Passport, takže údaje, které jste o sobě zadali při tamní registraci, se promítnou do vašeho zdejšího profilu. Jde o jednu stránku se základními údaji o vaší osobě, případně i fotografií. Na MSN Spaces můžete vystavovat fotografie, a to nejen ty, které přiložíte k zápiskům v blogu, i když to tak na první pohled vypadá. Samostatné fotoalbum založit lze a to klidně i několik, ovšem poskytnutá kapacita (10 MB) není zrovna vhodná pro vytváření fotoalba na MSN Spaces, takže osobně bych zdejší album viděl pouze jako možnost prohlížení všech fotografií přiložených k zápiskům. Navíc k uploadu fotografií do samostatného alba je potřeba ActiveX komponenta MSN Photo Upload Tool (jen pro Internet Explorer), jejíž stažení a instalace za pochodu při pokusu o první upload fotografií není pro pomalá připojení žádný med. Do seznamu oblíbené hudby lze naimportovat playlist z Windows Media Playeru nebo zadávat všechny údaje (jméno skladby, jméno zpěváka či skupiny, jméno alba) ručně. Ručně zadáváte i odkazy na své oblíbené webové stránky do jednoho velkého seznamu.

Nyní již k samotnému blogování na MSN Spaces. Své zápisky můžete psát z prostředí internetového prohlížeče přes vizuální editor. Formátování zápisku formou HTML značek není nutné – stačí nástrojová lišta. Můžete s ní snadno formátovat text, vkládat hypertextové odkazy a emotikony, používat číslované seznamy i seznamy s odrážkami atd… Zápisky lze libovolně pojmenovat, lze k nim přiřadit fotografii (která se stane součástí výše zmíněného fotoalba) a lze je zařadit do některé z předpřipravených rubrik (počítače, hudba, hry, koníčky, obchod, zpravodajství aj.), nebo si založit rubriky vlastní a do některé z nich pak zápisky zařadit. MSN Spaces podporuje populární funkci trackbacks a umožňuje pingání Weblogs.com. Čtenář může přidávat komentáře k zápiskům. Vaše činnost moderování případných diskuzí pod zápisky začíná u běžného reagování a končí u mazání. Nějaká propracovanější ochrana proti nevhodným vzkazům či spamu tu chybí. Můžete určit, komu se váš blog zobrazí a komu nikoliv. Neočekávejte však funkci vybanování na základě IP adresy či něco podobného. Blog (resp. celý obsah vašeho účtu na MSN Spaces) se může zobrazit buď úplně každému, nebo jen osobám ze seznamu vyvolených v MSN Messengeru, kteří s vámi mohou přímo neomezeně komunikovat (zde lze tedy předpokládat zobrazení blogů např. přátelům, se kterými jste přes MSN Messenger v kontaktu) a nebo může být vaše internetové místečko striktně privátní. K dispozici máte jednoduchého správce nahraných souborů, ve kterém můžete např. promazat nějaké nahrané obrázky, abyste si uvolnili místo pro jiné. Připravena je i souhrnná statistika se všemi možnými údaji týkajícími se vašeho blogu. Zajímavostí je možnost blogování z mobilního telefonu, který umožňuje posílat emaily. Pro vaše čtenáře je připraven RSS kanál (verze 2.0), podpora Atomu, který získává poslední dobou na popularitě, tu chybí.

BRAND24

Sečteno a podtrženo: MSN Spaces není pro bloggery rozhodně tou nejpřitažlivější službou. Nemá příliš kvalitní redakční systém. Chce se mi snad říci, že je až triviální. Kombinace blogu s fotogalerií a dalším v článku zmíněným je sice zajímavý nápad (i když nepůvodní), ovšem provedení není příliš šťastné – ať už pro množství reloadů nebo počet a kvalitu nabízených funkcí redakčního systému. Jak již z článku zřejmě vyplynulo, MSN Spaces je zejména pro uživatele Internet Exploreru (a Windows Media Playeru). Třeba z Firefoxu nebo Opery si sice zablogujete také, ale v podstatně omezenější míře. Řada funkcí je nepřístupná. Nabízený prostor ani adresa rovněž nejsou ohromující. Srovnám-li MSN Spaces s českou službou Bloguje, mohu směle prohlásit, že microsoftí služba českému soupeři nesahá ani po kotníky. S Bloggerem od Googlu si ještě jakž tak konkuruje, ale žádný tvrdý protiúder v konkurenčním boji Microsoftu proti Googlu to není. Během psaní tohoto článku a osahávání MSN Spaces jsem nabyl dojmu, že cílem bylo vypustit do světa blogovací službu jen proto, aby byla v portfóliu služeb portálu MSN nehledě na to, jaké bude mít kvality.

Původně jsem se bránil vynášení zatracujících soudů s ohledem na to, že jde o betaverzi, nicméně osobně si myslím, že nedotažených šroubků a matek je tolik, že je dosti nepravděpodobné, že ve finální verzi bude vše vyřešeno. Chtělo by to totiž začít znovu od základu.

Píšete blog?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).