Hlavní navigace

Multiplex 3 do konce roku doběhne v pokrytí digitální Novu, slibuje CDG

19. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
19. 9. 2008

Zemská digitální síť 3, v níž vysílá televize Prima, hudební kanál Óčko, zpravodajská televize Z1, lifestylová Public TV, křesťanské Rádio Proglas a v Praze také křesťanská televize Noe, rozšíří do konce letošního roku své pokrytí na 48 procent obyvatel České republiky. Nyní lze tento multiplex naladit v Praze, Brně, Ostravě a Plzni – městě. Ke konci roku by měl být dostupný všude, kde digitálně vysílá televize Nova, respektive multiplex 2 (nynější přechodná digitální síť A).

K VĚCI: Aktuální pokrytí multiplexu 3 a harmonogram jeho spouštění v dalších regionech ČR

Výsledné pokrytí by mělo být kolem 48 procent obyvatel, potvrdil Lidovým novinám Tomáš Vlček, technický ředitel společnosti Czech Digital Group (CDG), který je operátorem multiplexu 3. Koncem října se tato digitální síť v Ostravě přestěhuje z vysílače Hošťálkovice, kde využívá kanál 54 určený veřejnoprávnímu multiplexu, na „náhradní“ vysílač Hladnov. Do poloviny prosince pak podle LN přesídlí pražské vysílání multiplexu 3 ze současných vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh na Cukrák a Žižkov, čímž se podstatně zlepší jeho pokrytí hlavního města a středních Čech.

cif 24 - early cena - média

Digitální Primy a dalších programů multiplexu 3 se dočkají také diváci na Plzeňsku a Domažlicku, konkrétně pak ti, co přijímají signál DVB-T z vysílačů Krašov a Vraní vrch (Prima i CDG dosud o vysílání na Domažlicku mlčely a vypadalo to, že z Vraního vrchu vysílat nebudou, pozn. red.). Vysílání zahájí tato digitální síť také na severočeské Bukové hoře, ale s nižším výkonem, než počítá harmonogram digitalizace. Důvodem je riziko kolize s analogovým vysíláním televize Prima z vysílače Klínovec u Jáchymova.

Výčet vysílačů naznačuje, že CDG využije ve všech případech služeb Českých Radiokomunikací jako subdodavatele. Už nyní multiplex 3 vysílá ze stanovišť, vysílačů a pomocí vysílací technologie ČRa v Brně, Ostravě a Plzni. Pouze v Praze dosud tato digitální síť využívá vysílače, které si obstarala sama CDG. Jejich dosah je ale oproti vysílačům Žižkov a Cukrák nižší. Generální ředitel Primy Marek Singer po podpisu Technického plánu přechodu v polovině srpna v rozhovoru pro DigiZone.cz řekl, že televize bude po operátorovi požadovat, aby se pokrytí digitálním signálem v Praze zlepšilo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).