Hlavní navigace

MWC: Zuckerberg polevuje v boji s operátory. A svět se chystá na 5G sítě

3. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Budoucnost bude digitální. V podstatě už ji žijeme. Alespoň tedy podle sloganů, které svítí nad expozicemi výrobců mobilních telefonů na veletrhu Mobile World Congress.

Velkými tématy akce, během které se stane katalánské město pupkem mobilního světa, jsou kromě nových telefonů i virtuální realita, sítě páté generace a totální zaměření na data. Volání už prostě nikoho nezajímá, spíš si firmy zkouší najít cestu k tomu, jak zlepšit práci s dnes už kapesními počítači.

Klíčová jsou data. Podle čísel GSMA Inteligence mělo přístup k mobilnímu internetu 2,2 miliard lidí po celém světě. Do pěti let by to mělo být už skoro dvakrát tolik – 3,8 miliardy. Scénu by měly táhnout především rozvojové trhy. V těch zajetých by na mobilu mělo surfovat necelých devadesát procent majitelů chytrých telefonů. 

Zuckerberg: spolupracujeme s operátory

Mobile World Congress se už loni přestěhoval na vzdálenější výstaviště a plné vlaky, které z Plaza Espana vyjíždí, lákají samozřejmě i různé aktivistické skupiny. Nejčastěji návštěvníci potkávají starší Katalánce s letáky propagujícími samostatnost regionu. V osmi halách už se ale politika neřeší, alespoň ne ta lokální. 

„Hledáme model, který by byl výhodný pro operátory a zároveň dostal internet k co největšímu množství lidí,“ vysvětloval Mark Zuckerbeg svou vizi udržitelného rozvoje internetu v debatě, která do jisté míry kopírovala tu, která proběhla loni. Jen s tím rozdílem, že letos už nebyl zakladatel Facebooku a projektu Internet.org tak radikální – loni tady v podstatě vyhlašoval operátorům válku. „Služby v rámci Internet.org konzultujeme s místními operátory,“ vysvětloval Zuckerberg.

I přesto přilákalo jméno třicetiletého zakladatele Facebooku největší publikum celého dne a fronta do sálu se stála už necelou hodinu před začátkem. 

Den nula přinesl mobilní novinky

Samsung svým představením uzavřel honičku nultého dne veletrhu, kdy novináři museli přejíždět po městě po tiskových konferencích Huawei, Alcatelu, LG a HTC. Po slabším loňském ročníku si totiž výrobci do Barcelony pošetřili své letošní hitovky. „Za chvíli sem budeme muset jezdit ve čtvrtek,“ povzdechl si na akci jeden z novinářů. 

“The next is now”, tvrdili zástupci Samsungu při představování své novinky Galaxy S6. Nacpanou halou na náměstí Williho Brandta zněla hned několikrát slova “první na světě”. Novinka má kromě jiných prvenství jako je oboustranně zahnutý displej i extrémně rychlou nabíječku – na čtyři hodiny provozu se dobije během deseti minut. 

Podobně jako úhlavní konkurent Apple i Samsung do novinky instaloval vlastní platební systém Samsung Pay, který má být po Apple Pay a Google Wallet dalším významným hráčem na rostoucím trhu mobilních plateb. 

Jen loni se skrz mobilní telefony utratilo po světě sto milionů dolarů. Tedy o čtyřicet procent více než v roce 2013. „Podle výsledků studie MMU Global Adoption Survey je vidět, že mobilní finanční služby mají významné sociální a ekonomické dopady především v rozvojovém světě,“ komentuje situaci na scéně šéf regulace mobilní asociace GSMA Tom Phillips

Velcí výrobci se sice hrnou dopředu, ale vzhledem k demografické struktuře především západní civilizace mají velkou šanci i zatím spíš méně viditelní výrobci typu Emporia, kteří sází na věkovou skupinu 55 plus. “Je to nejrychleji rostoucí skupina, která zatím nemá jednoduchý přístup k možnostem chytrých telefonů,” tvrdí studie Deloitte. 

Operátoři hledají novou cestu

Letošní heslo domácí Telefóniky “You choose, we connect” může budit trochu rozpaky. S trochou ironie se dá říci, že se tím hlásí k cestě, které by se operátoři rádi vyhnuli, a to k té, která vede k jejich proměně v pouhé provozovatele “trubek”.

Deutsche Telekom se drží osvědčeného “Life is sharing”, ale zároveň ohlásil vybudování panevropské sítě, které by měly využívat všechny evropské pobočky operátora. “Všichni si budou moci vybírat z kompletní nabídky a Evropa už bude zase udávat tón a ne jen tancovat podle not, které se píší v Asii nebo v USA,” tvrdil na tiskové konferenci šéf firmy Timotheus Höttges. Do rozvoje sítě chce německá firma nasypat do roku 2018 šest miliard eur. 

Šéfové velkých operátorů se na hlavní scéně také tradičně ohradili proti evropské regulaci. “Regulace už je tu dvacet let pozadu a to by se mělo změnit, už jen kvůli nastupujícímu trendu internetu věcí,” rozjel ranním projevem konferenci Höttges. “Regulace svazuje celé odvětví a měla by se uvolnit. Zároveň by tím ale neměla být omezena konkurence,” dodal šéf Vodafonu Vittorio Colao. Nakonec si přisadil i šéf domácí Telefóniky César Alierta s tím, že politici by si měli uvědomit důležitost digitální ekonomiky. 

Čtyřka sotva stojí, už se řeší pětka

Sítě páté generace se zatím rozjíždí spíš v testovacích laboratořích, ale to nebrání vizionářům a prorokům z řad vystavujících firem věštit novince velkou budoucnost. Zároveň se našlo uplatnění i pro dosluhující 2G sítě. Ty totiž drží v provozu tři čtvrtiny M2M trhu.

“Plno operátorů si vybírá 2G sítě pro podporu základních M2M aplikací jako třeba sledování aut nebo odesílání zdravotních informací z domácích měřáků, protože zatím nemusí posílat velké množství dat,” vysvětluje Sylwia Kechiche z GSMA Inteligence. Zároveň je obstaroční technologie lákavá i díky tomu, že 2G cena modulů klesla z 55 dolarů před deseti lety na deset dolarů dnes. Pro srovnání, 3G M2M moduly dnes stojí kolem 40 dolarů a 4G se pořizují průměrně za dolarů padesát. 

Nástup 5G je ale zřejmě neodvratný. A to i přesto, že jde zatím především o marketingový pojem a jeho standardy zatím nejsou definovány. Rychlá síť s nízkou latencí by měla být v budoucnu nezbytnou součástí autonomních aut bez řidičů a podobně. Jak rychle může síť fungovat, ukázal v Barceloně korejský SK Telecom na příkladu robota, který věrně, víceméně v reálném čase, kopíroval pohyby člověka. 

cif 24 - early cena - média

Na sítě, které umožní stáhnout hodinový HD film za šest sekund, už se chystá i Evropa. Bývalá eurokomisařka Neelie Kroesová podepsala loni v červnu dohodu s jihokorejským ministrem pro vědu a IT Mun-Kee Choi o společném vývoji technologií. Čas páté generace mobilních sítí by měl podle optimistů přijít kolem roku 2020. 

Poznámka redakce: cestu redaktora na veletrh hradí společnost T-Mobile. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).