Hlavní navigace

Na návštěvě u... vysílače Kronplatz v Jižním Tyrolsku

18. 7. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Letní měsíce jsou obvykle dobou dovolených a nejinak tomu bylo i u mě. První týden v červenci jsem strávil zasloužené volno v Jižním Tyrolsku, které se nachází na severu Itálie. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným a nepodívat se na některý tamní vysílač? Jako ten nejdostupnější a zároveň nejatraktivnější pro oko čtenáře se jevil Kronplatz, který je v zimě často vyhledávaných cílem také tuzemských lyžařů - služby na vysoké úrovni, krásné výhledy a hlavně samotná telekomunikační věž Plan de Corones, jak se této lokalitě v italštině říká.

Kde Kronplatz leží a jak se k němu dostat

Přesto, že Kronplatz patří k jednomu z nejvyhlášenějších lyžařských středisek v Jižním Tyrolsku, které si oblíbila také řada tuzemských návštěvníků, nelze pochybovat o tom, že jiní o něm slyší vůbec poprvé. Na mapě ho v podstatě na první, maximálně druhý pohled – nemůžete přehlédnout. Nejbližším velkým městem, které tu najdete, bude Bruneck, italsky Brunicko. Proč dvojjazyčné názvy? Tato skutečnost platí už od konce první světové války, kdy Rakousko-Uhersko o tuto oblast bojovalo. Südtirol/Alto Adige sice připadlo Itálii, nicméně tu zůstala řada obyvatel, jež hovoří v němčině, a to platí dodnes. Odtud i tedy skutečnost, proč v této oblasti běžně vysílají i německy hovořící stanice z jiných států (Rakousko, Švýcarsko), ale k tomu se ještě dostaneme. Doprava sem je velice jednoduchá. Pokud jedete směrem od Insbrucku, musíte se vydat po dálnici A22/E45 směrem na Brenner, kde zaplatíte za průjezd 8 €, a dále kolem města Vipiteno až téměř do Brixenu (Bressanone). Nepojedete ovšem až sem, ale pár kilometrů před ním, sjedete na odbočku Val de Pusteria (Údolí Pusteria), kde vás silnice E66 povede až do Brunecku. V případě, že se pojedete od druhé strany rakouských hranic, tedy směrem od Lienzu (neplést s Linzem), stačí vám stále se držet hlavní silnice a do tohoto města dojedete také.

Kronplatz - mapa

Do Brunecku a následně i Kronplatzu se dostanete z Rakouska přes Brener, a pak údolím Pusteria nebo směrem od Lienzu po hlavní silnici E66. (Zdroj: Google Maps)

O Kronplatzu/Plan de Corones

Vrchol Kronplatzu se nachází ve výšce 2275 m.n.m. a lze se na něj dostat absolutně bez jakýchkoliv problémů právě ve směru z Brunecku. Jak je patrné z mapy, kterou najdete níže, vyveze vás sem kabinová lanovka. Její cena je srovnatelná s ostatními horskými středisky. Dospělí zaplatí za jednu jízdu 9,30 €, zpáteční jízdenka vyjde na 15 €. Speciální jízdné je připraveno pro seniory a mladistvé, děti narozené aktuálně do roku 2003 jezdí zdarma. Podrobný ceník najdete zde. O tom, že je nejen Kronplatz, ale vůbec celý tento „prázdninový“ region cílem radovánek, svědčí i malá sebecharakteristika na jeho webových stránkách. Posuďte sami: 31 lanovek, 105 km sjezdovek, 6 sjízdných tras údolím! Vrchol sněhových radovánek. Alpské lyžování z jednoho jediného bodu všemi nebeskými směry a k tomu mnohem víc! Kronplatz není díky své legendární hoře určen jen pro sjezd na lyžích, ale také pro jízdu na běžkách s více než 200 km lyžařských tras. Nejlepší místo pro alpské lyžaře, snowboardisty, sněhové designéry, sáňkaře, „ulejváky“. Psát ale v souvislosti s Kronplatzem o ulejvání není úplně fér. Při cestě se můžete totiž pěkně zapotit, pokud si vyberete cestu, kterou vám turistický průvodce zrovna nedoporučuje. Stačí k tomu pouze jediné – dojet do Passo di Furcia a odtamtud se vydat trasou podle svého.

Kronplatz - mapa se středisky

Bližší pohled na okolí Kronplatzu včetně lanovek a vleků. (Zdroj: Kronplatz.com)

Cesta od Passo di Furcia a krásné výhledy

V případě, že nejste klasickými svátečními turisty a chcete si i při výšlap na Kronplatz dát pořádně do těla, doporučuji vám netradiční výstup z Passa di Furcia, kde můžete bez problémů zaparkovat svůj automobil, případně jiný prostředek, kterým jste se sem dopravili. Nechcete-li stoupat pěšky, můžete se svézt lanovkou, což má ovšem opět jednu podmínku – musí jezdit, a to v mém případně bohužel neplatilo. Začátek cesty vypadá poměrně klidně, pokud vám ale přijde, že ono stoupání je přece jen stále pohodička, můžete se vydat například lesem, a pak rovnou vzhůru po tamní sjezdovce. Pak můžete i zažít mnoha dobrodružství – například se vám uprostřed cesty objeví včelíny a v nich spousta tohoto hmyzu, se kterým byste určitě v takovémto množství rozhodně nic mít nechtěli. Vydat se ale touto cestou stojí za to především proto, že když už jste téměř na vrcholu, jsou odtud skutečně krásné výhledy. Místy máte až doslova pocit, že se díváte dolů z letadla. Navíc pohled na méně či více vzdálené zasněžené hory, to je něco, co dlouho nezapomenete a kvůli čemu se sem budete milerádi vracet a nikdy nebudete mít dost.

Kronplatz - výhledy

Výhledy z Kronplatzu jsou nezapomenutelné – stejně jako z mnoha dalších míst Jižního Tyrolska. V hlavě si je ponesete ještě hodně dlouho.

O vysílači na Kronplatzu

Samotný vysílač, který se nachází až na samotném vrcholu Kronplatzu, ne vždy to bývá v Alpách u těchto staveb obvyklé, jsou v podstatě dvě samotné vysílací věže. Jedna je určená především pro služby mobilních operátorů, různé datové sítě a internet, druhá pak především pro potřeby digitálního vysílání. Právě u ní bych se podrobněji zastavil. Červené a bílé rakvičky slouží pro potřebu DVB-T vysílání, stejně jako anténa, která je umístěná v laminátovém tubusu. Vysílá odtud u nás stěží představitelných sedm multiplexů (v Praze máme čtyři a jsme rádi). Celkem jde o nějakých 59 stanic, alespoň dle webu: http://www.dgtvi­.net/, konkrétně jde o multiplexy Telecom Italia Media Broadcasting (TIMB 1, 2, 3 a 4) a Mediasetu (MDS 1, MDS 2 a MDS 4). To ale není všechno. Podrobnější informace přináší web otgtv.it na tomto odkazu: http://www.ot­gtv.it/lista.php?co­de=BZ21&posto=Bru­nico. Podle něho je odtud šířeno až 15 sítí! Důvodem, proč první stránka neuvádí všechny multiplexy, může být skutečnost, že jsou ignorovány právě balíky kanálů, které jsou multiregionální, tedy ty, které sice na daném území vysílají, ovšem jejich signál je přenášen z jiného státu.

Kronplatz – první telekomunikační věž
Kronplatz - vysílač 1
Kronplatz - vysílač 1.2

Na Kronplatzu jsou hned dvě telekomunikační věže – vysílače. Tato je určena především pro potřeby digitálního terestrického vysílání. V jeho horní části naleznete jak známé rakvičky, tak i laminátový tubus.

V Jižním Tyrolsku funguje takzvané sdružení Rundfunk-Ansalt Südtirol, zkrácené RAS. Pod tuto hlavičku patří například vysílatelé z Německa, Rakouska a Švýcarska, kteří na daném území vysílají. Pokud tedy zachytíte například ORF 1, vůbec to neznamená, že byste sledovali například rakouskou televizi přímo od našich jižních sousedů, ale jedná se právě o některý z vysílačů umístěný v oblasti Alto Adige (Südtirol). Takové stanice ale poznáte naprosto jednoduše. V jejich názvu je totiž předpona RAS. Identifikace stanice pak vypadá například takto: RAS ZDF, RAS RSI LA1, RAS arte, RAS ORF1 a podobně. Zajímavostí je to, že běžně už se tu vysílá ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a jeden program je dokonce z Kronplatzu šířen ve 3D, i když zatím pouze zkušebně. Jde konkrétně o komerční stanici LA7, kterou provozuje společnost Telecom Italia Media, jež je dceřinou společností tamního Telecomu. Přesto, že se tu dá narazit také na vzdálenější úlovky, nečekejte žádné zázraky. Počítat musíte především s tím, že italský éter je skutečně plný a máte tu jeden multiplex vedle druhého. Přesto se mi tu podařilo zachytit pár zajímavých kousků. Například na 45. kanálu se objevil multiplex s programy RTTR, TV Alpi, RTTR +1, Terra Trentina, RTT Music TV a Palco TV. V přeplněném italském éteru je v podstatě těžko obtížné zjistit, odkud síť hrála. Leda, že bych měl po večerech čas studovat tyto stránky. Ten podobně mlčí i ke kanálu 44, kde byly stanice Deejay, cielo, POKERItalia24, Discovery World (v kódu) a Italia 2 (nový kanál Berlusconiho Mediasetu).

Kronplatz – druhá telekomunikační věž
Kronplatz - vysílač 2.1
Kronplatz - vysílač 2.2
Kronplatz - vysílač 2.3
Kronplatz - vysílač 2.4

Druhá telekomunikační věž – vysílač – na Kronplatzu ve výšce 2275 m.n.m. Za zmínku stojí zejména první fotka, kde je kromě jiného dominantou obrovský třímetrový zvon. Symbolicky tak zosobňuje právě onu korunu. Tento „drobeček“ zabírá plochu zhruba 11 metrů a je těžký 18 tun. Jeho autorem je Paul de Doss – Moroder z Gardeny, ovšem zvon pochází ze slévárny v Salcburku. Opatřen je heslem „Donet deus populis pacem“, neboli „Bůh dá lidem pokoj“. Součástí zvonice je také reliéf hor, které je možné v dohledu Kronplatzu najít.

Použité vybavení

S čím jsem se vydal na vrchol? Nebyl jsem žádný troškař. S sebou jsem si táhl šestimetrový skládací stožár, který však má ve složeném stavu něco málo přes metr a půl, takže ho bez problémů hodíte na rameno a můžete jít. Ono se to tedy řekne jednoduše, ale když si dáte výšlap na Kronplatz a ještě k tomu si nevyberete zrovna nejjednodušší cestu, pak může být takový výlet někdy dosti obtížný a nedáváte-li pozor, může se vám tato skutečnost také pěkně vymstít – šlápnete vedle, a když vás takový stožár praští jen trochu po hlavě, není to opravdu nic příjemného a víte o tom ještě hodně dlouho. Základem je ale pochopitelně anténa. Pro skenování éteru, které je možné alespoň vzdáleně označit za DXing, si pochopitelně nemůžete s sebou brát nějaký teleskop. Zvolil jsem tedy proto malou colorku, kterou jsem musel připojit k PCTV Nano Stick T2. Důvodem bylo to, že přenosný Sencor se bohužel porouchal. Naštěstí jsem měl v záloze notebook. Ten se nakonec ukázal i jako lepší volba, protože přenosná LCD by nezvládla všechny programy naskenovat. Navíc klíčenka T2 umí i DVB-T2, takže v případě, že by se mi podařilo zachytit tento signál, PCTV by ho naskenoval. Sencor naopak nezpracoval ani některé signály v HD rozlišení. A kromě již uvedeného nesměl chybět také klíč „dvanáctka“ a „třináctka“, aby bylo možné povolat šrouby a také instalovat anténu na stožár. Pravděpodobně nejvzdálenějším úlovkem, i když přesně to díky anonymním vysílačům z Itálie určit nelze, byl rakouský Dobratsch s multiplexem ORF, který byl od místa příjmu vzdálen 132 km. Jeho signál přicházející přibližně z východu byl bezproblémový.

Lukáš Polák - bandscan

Autor textu během příprav na prozkoumání UHF pásma během pobytu na hoře Kronplatz.

BRAND24

Bruneck - bandscan - www.otgtv.it

Přehled multiplexů, které by měly být v dosahu města Bruneck (Brunico). Přehled obsahuje také všechny sítě, které vysílají z lokality Kronplatz/Plan de Corones. (Zdroj: www.otgtv.it)

Foto: Lenka Poláková, všechny obrázky včetně map lze zvětšit do původní velikosti.

Líbí se vám vysílač Kronplatz a jeho okolí?

  • Ano, moc. Alpská příroda je krásná.
    80 %
  • Docela pěkné
    11 %
  • Ujde to
    3 %
  • Nenadchlo mě to
    1 %
  • Vůbec se mi nelíbí
    2 %
  • Nevím
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).