Hlavní navigace

PCTV Nano Stick T2 290e: První USB klíčenka u nás určená pro DVB-T2

15. 4. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 115393
Zájemci o digitální terestrickou televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) už mohou v Praze vyzkoušet test systému DVB-T2. Problém je v tom, že k němu potřebují speciální zařízení - přijímač - které tento standard umí zpracovat, a to nemusí být zrovna v České republice jednoduché sehnat. Společnost PCTV Systems je první svého druhu u nás, která tuto možnost divákům přináší v podobě USB klíčenky do notebooku. Místo toho, abyste si tedy objednávali zařízení problematicky například z některého britského e-shopu, stačí navštívit některý z našich internetových obchodů. My jsme pro vás tuto klíčenku zrecenzovali.

Klíčenka a příslušenství

PCTV nanoStick T2 290e má velice malé rozměry. Odhadem se může jednat o 30×15×10 mm (délka x šířka x výška). Kromě USB portu obsahuje na zadní části také přípojku pro teleskopickou anténu, která je součástí balení. Lze připojit také redukci, díky které je pak možné využít anténu externí, například tu, kterou máte umístěnou na střeše vašeho domu. Součástí balení bohužel není manuál v češtině. Jedinou informací, kterou se zde v tomto jazyku dozvíte, je webové adresa bezplatné zákaznické podpory. V krabici nechybí také prodlužovací USB kabel a dálkové ovládání, které obsahuje základní funkce, jako je přepínání kanálů, volume a číselná klávesnice. V operačním systému Windows 7 proběhla instalace ovladače tento klíčenky naprosto automaticky pomocí vyhledání v online databázi, to znamená, že z tohoto pohledu nebyl absolutně žádný problém. Na dodávaném CD je ale pochopitelně ovladač k dispozici pro starší verze OS a nechybí ani software PCTV Center.

PCTV nanoStick T2 - komplet balení

Kompletní balení PCTV nanoStick T2. Součástí je krabice, stručný manuál (bohužel bez češtiny), instalační CD s ovladači a TV Center, dálkový ovladač, prodlužovací kabel, redukce a pochopitelně samotná USB DVB-T2 klíčenka.

První seznámení a aktualizace

Samotný program TV Center mě poměrně překvapil. Přiznám se, že jsem s ním doposud neměl zkušenosti, a tak pro mě byl problém najít některé funkce, například manuální hledání kanálů (nepodařilo se). Pokud nedáte vyhledání stanic při instalaci, po spuštění TV Center na vás čeká pouze černá obrazovka s hláškou Prázdný seznam kanálů. Na první pohled to vypadá, jako kdyby tu ani nebylo žádné menu – pouze nápověda a klasická tlačítka programu – minimalizovat, maximalizovat a zavřít. Nastavení je schováno pod symbolem programu v jeho levé horní části, spolu s řadou dalších ikon. Jako první, co jsem vyzkoušel, byla aktualizace tohoto softwaru. Používání recenzovaného přístroje s nejnovějším firmware je logickým krokem. Pro tento krok je nutné se nejprve zaregistrovat, což vám však zabere minimum času. Vzhledem k tomu, že program novější verzi nenalezl, předpokládal jsem, že 6.4.0.784 byla tou nejnovější. To jsem se ale mýlil, protože jakmile jsem se podíval na oficiální webové stránky, byla ji 6.4.1.858 z 21­. března letošního roku. Proč si tedy software nenašel novou verzi sám, mi zůstalo zatajeno.

Volby TV Center - PCTV
Položka Hardware v nastavení programu TV Center.

TV Center mi moc nesedl

Přiznám se, že TV Center od PCTV Systems mi moc nesedl, a to především z jednoho důvodu: Je sice velice pěkně graficky zpracován, ovšem ať jsem hledal, jak jsem hledal, a že jsem hledal opravdu dlouho, jak již bylo řečeno, nepodařilo se mi zde nalézt, jak je možné naladit programy manuálně. V položce Vyhledat kanály, která je čtvrtou v záložce Nastavení, je možnost hledání pouze automatické, tedy spustíte ho a čekáte, co se stane. Pokud si nechcete dát dvacet a pouze vyzkoušet, jak příjem programů v TV Center vypadá, nastavte hledání na Rychlé. V opačném případě byste u tohoto kroku strávili opravdu dlouhou dobu, takže byste si klidně mohli jít udělat kafíčko a ještě si skočit na malý nákup. I tak mi ale přišlo, že hledání stanic trvá zbytečně dlouho. Poprvé se USB klíčenka zastavila na 25. kanálu, tedy právě pražském testu systému DVB-T2, kde zahlásila 4 nalezené programy, ovšem během ladění se nemůžete podívat, o které jde. Dále jsem si letmo všiml, že naladila také Bukovou horu na 33k, Krašov na 34k, Klínovec na 36k nebo třeba Mahlerovy sady na 41k. Celkem se po dlouhých 12 minutách uložilo 104 programů, k jejichž nalezení byla použita anténa Color Super umístěná na střeše osmipatrového panelového domu na Jižním Městě. Jak to však dopadlo v reálu, se dalo očekávat. Program si neporadil s více vysílači a stejným obsahem, takže vybral pouze každý jednou. Ve výsledku tak bylo v seznamu pouze 15 kanálů. Všechny pak ovšem byly uložené v takzvaném Pokročilém editoru.

Editor kanálů - PCTV

Seznam kanálů v TV Center od PCTV Systems. V seznamu programů je pak ale vždy každý program pouze jednou.

Problémy se softwarem

Nevím, kde byl problém, ale tuším, že TV Center potřebuje pro zobrazení programů opravdu silný signál, pokud možno stoprocentní. Nevím, jak si lze jinak vysvětlit skutečnost, že i s nejnovější verzí se u všech programů zasekával obraz a kostičkoval. Možná byl problém taky na opačné straně, tedy, že se tento program jednoduše zahltil. Ať je to tak, nebo tak, tento program se mi opravdu neosvědčil. Doporučuji proto používat vynikající software DVB Viewer, o kterém pohovořím v následujícím později. Důležité je zmínit také skutečnost, že v notebooku, na kterém jsem USB klíčenku používal, problém rozhodně nebyl. Výkonný byl i pro HDTV stanice dostatečně – procesor Intel Core i3, 4 GB RAM. I přesto, že jsem restartoval samotný program, situace se stále opakovala. Neříkám, že jde o problém, který budou mít všichni, ale opravdu jsem neodhalil, kde je chyba u mě, když konkurenční software funguje bez problémů.

Prima HD - PCTV

Sledování programů se softwarem dodávaným k DVB-T2 klíčence. Ze zatím blíže nezjištěných příčin tu obraz často zamrzal a kostičkoval.

Nastavení

Pokud vám PCTV funguje bez problémů, můžete si pohrát s jeho nastavením. Naleznete tu položky Obecné, Hardware, Dálkové ovládání, Vyhledat kanály, Televizní kanály a řadu dalšího. V jakém formátu se budou nahrávky zaznamenávat, tu neovlivníte. Výstupem jsou soubory s koncovkou TS ve formátu MPEG-2, tedy jde-li o video. Uložené ho pak najdete v dokumentech ve stejnojmenné složce. V případě, že budete nahrávat audio, půjde o Hudbu. Fotky (screenshoty) se ukládají do složky Obrázky. V Pokročilém editoru kanálů, který je součástí položky Televizní kanály, najdete parametry sítě včetně PIDů, ID sítě, modulace, frekvence v MHz a tak dále. V programu jsem neměl možnost rozeznat, zdali se jedná o DVB-T nebo DVB-T2. U typu tuneru se mi totiž zobrazoval pouze obecný údaj DVB-T.

DVB Viewer screenshot

Program DVB Viewer potěší snad každého uživatele. Škoda jen, že nedokáže zobrazit hodnoty jako QAM, FEC atd.

DVB Viewer

PCTV nanoStick T2 krabice

Tento software patří pravděpodobně k nejpopulárnějším ve své oblasti, a to díky řadě nastavení, které jsou kde k dispozici. Stejně jako u TV Center, který je automaticky na CD přidáván k PCTV, nepoznáte zdali jste zachytili DVB-T nebo DVB-T2. Na druhou stranu je ale pro běžného diváka tento údaj naprosto zbytečný. Důležité je hlavně to, že programy hrají. DVB Viewer může nahrávky pořizovat ve třech formátech, respektive dva platí pro videa a jeden pro audio. Co se týká prvních souborů, jde o koncovky TS a MPEG, pro audio o MP2, AC3 nebo AAC. „Vychytávkou“ je bezpochyby také elektronický programový průvodce (EPG), kterého si je možné exportovat do webové stránky nebo tabulky v Excelu.

cif 24 - early cena - média

Přijímač k testu nezapůjčila žádná z firem. Byl zakoupen v jednom z tuzemských internetových obchodů.
web přijímače: http://goo.gl/PF3KJ
Kontakt, zákaznická podpora: http://goo.gl/Rd99a
Podpora výrobce v češtině: http://goo.gl/DnR5T
Orientační cena: 2 000 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor kromě posledního obrázku (zdroj: heureka.cz)

Koupili byste si USB klíčenku pro příjem programů v systému DVB-T2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).