Hlavní navigace

Nákupy na iTunes můžete vrátit bez udání důvodu. Stane se z něj půjčovna?

30. 12. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Čtrnáctidenní lhůta na vrácení zboží bez udání důvodu funguje u e-shopů běžně. Přistoupit na ni musel i Apple. Vyzkoušeli jsme, jak to funguje.

I iTunes jsou e-shop, a tak se na něj vztahují evropská pravidla, včetně práva na vrácení zboží. Apple měl dříve na vratky vyčleněný speciální tým v rámci zákaznické podpory, který je řešil případ od případu. iTunes teď celý proces zautomatizovaly a podle nových pravidel do seznamu důvodů pro zrušení objednávky přidaly i její bezdůvodné odvolání.

Obsah zakoupený na iTunes tak můžete do 14 dnů od doručení potvrzení o platbě vrátit na pár kliků, aniž byste museli vysvětlovat, proč to děláte. Podle informací serveru 9to5Mac by v rámci Evropské unie měla nová pravidla platit jak v iTunes, tak v iBooks a App Store. Apple se ještě ke změně oficiálně nevyjádřil.

Vyzkoušeli jsme, jak to funguje, a vypadá to, že pokud by vše zůstalo v dnešním stavu, mohl by se iTunes změnit z obchodu v půjčovnu knih, časopisů, hudby a aplikací.

Koupit, ale nestáhnout

Příslušná pasáž, která zrušení transakce obsahuje, už se objevila ve smluvních podmínkách iTunes:

Právo na zrušení: Pokud se rozhodnete svou objednávku zrušit, můžete tak učinit do 14 dnů od obdržení potvrzení o platbě, a to i bez udání důvodu. Výjimkou jsou dárky iTunes Gifts, u kterých po uplatnění kódu již nelze objednávku zrušit.

Pro zrušení transakce můžete využít odkaz Report a Problem (Nahlásit problém), který najdete v e-mailu s potvrzením o platbě, nebo můžete Applu poslat prohlášení – pro takový případ firma v podmínkách uvádí modelový formulář. Nejpozději do 14 dnů od přijetí požadavku pak Apple peníze za transakci vrátí – ve skutečnosti ale slibuje převod dokonce do pěti až sedmi dnů.

V podmínkách ovšem najdete i odstavec, který nás nejdřív docela překvapil. Podle něj by se totiž právo na vrácení mělo týkat jen obsahu, který jste sice zakoupili, ale ještě nestáhli do svého zařízení.

Výjimky z práva na zrušení: Nemůžete zrušit svou objednávku na doručení digitálního obsahu, pokud již bylo toto doručování na vaši žádost zahájeno. Při tomto zahájení jste potvrdili a souhlasili, že ztrácíte právo na zrušení objednávky.

U digitálního zboží to dává logiku (a je to stanoveno i v článku 16 odpovídající evropské směrnice). Jenže – zboží zakoupené v iTunes se do zařízení začne stahovat automaticky ihned po zaplacení a v nastavení to není možné vypnout (omezit můžete pouze automatické stahování zboží zakoupeného na jiných zařízeních).

Jak jsme ale vyzkoušeli na čísle časopisu zakoupeného 15. prosince (tedy na hranici lhůty – potvrzení o nákupu totiž přišlo 16.12.), Apple zatím bez otázek vrací peníze i u obsahu, který jsme si už do svého zařízení stáhli:

Ani po zrušení transakce ale číslo časopisu nepřestalo být v Kiosku dostupné. Zpoždění může být způsobeno tím, že šlo o nákup prostřednictvím jiné aplikace.

Půjčovna iTunes?

Současný stav je ovšem nelogický a pro firmu dlouhodobě neudržitelný. Z iTunes by se tak stala do velké míry půjčovna – za dva týdny stihnete bez potíží přečíst celý časopis, poslechnout si desku i dohrát hru. A pak je bez udání důvodu vrátit a chtít peníze zpět. Je tedy otázkou, jak se Apple bude proti možnému zneužívání institutu navracení digitálního zboží bez udání důvodu bránit. 

ebf - partner 1

Vzhledem k tomu, že firma změnu podmínek ještě oficiálně neohlásila, je ještě možné, že v dohledné době (ke konci roku?) provede v iTunes změny, které současnou situaci vyřeší – například tak, že před stáhnutím aplikace (hudby, knihy…) bude ještě nutné aktivně odsouhlasit, že se tím uživatel práva na zrušení transakce zříká. Nebo že po zaplacení bude ještě třeba zvlášť kliknout na tlačítko pro stažení zboží.

Apple ostatně není jediný, kdo musí pravidla pro své evropské uživatele upravit. Google už vrací peníze za filmy, televizní pořady a hudební předplatné do 14 dnů. V případě knih a hudby ale limit snížil na sedm dní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).