Hlavní navigace

Nemáme ptačí chřipku, máme "namyšlenýho burana"

22. 3. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mediální šílenství posledních dní kolem Google bomby mířené na premiéra Jiřího Paroubka a především reakce jeho samotného a lidí kolem něj mě přinutily odložit krumpáč s lopatou, sednout na chvíli k počítači a sepsat pár řádků. Prostě si ulevit.

Tak je to tady, konečně se společnost dozví něco o Googlu, konečně si pár Čechů uvědomí, že Internet není jen Seznam, říkám si při poslechu přehledu zpráv na svojí oblíbené radiostanici (nebudu jmenovat, ale informace o policejních mikrovlnkách mají dokonalé). Chyba lávky, v daném příspěvku z úst jakéhosi novináře a jakéhosi odborníka zaznívají výrazy: zneužití, hackeři, útok na představitele státu, vulgarita atd. Sečteno a podtrženo: obyčejný SEO-praSEO neznalý posluchač si po vyslechnutí dané zprávy zákonitě musí udělat obrázek o strašně nedokonalé službě jménem Google a geniálních hackerech úrovně Kevina Mitnicka, žijících tajně mezi námi a ubližujících chudáčkům obyčejným politikům.

Chápu, že v době, kdy všechny okolní země mají svá témata na přední strany novin v podobě ptačí chřipky, musí Češi přece také mít tu správnou novinářskou bombu. Ani si nechci stěžovat na to, že se taková pitomost dostává i do hlavních televizních zpráv, ba naopak: jsem tím i mírně potěšen. Ale její forma, obsah a závěr předčily i má nejhorší očekávání.

V Google bombě „namyšlenej buran“ nejde o nějaké prachsprosté zneužití nejpopulárnějšího vyhledávače, ani o dobře promyšlený hackerský útok. Jde jen a pouze o obraz demokracie, o názor lidu prostého, občana českého. Nevšiml jsem, že bych někde zaslechl komentář ze strany týmu pana premiéra je politování hodné, že premiér Jiří Paroubek působí na některé lidi jako namyšlený buran nebo budeme pracovat na tom, aby pan premiér působil seriózněji či jsme rádi, že v této zemi mohou občané svobodně vyjádřit svůj názor i pomocí Internetu. Místo toho slyším pohrdavé ohlasy na tu drzost, na toho „zlýho Gůgla“, který toto vše trpí, ba co hůř: i vědomě podporuje.

MMF24

Vždyť v tomto případě nejde o nic jiného, než že si určitý počet občanů myslí, že premiér je „namyšlenej buran“, a svůj názor svobodně prezentuje na webu a Google ho bere stejně vážně, jako ten o nejlepším hokejistovi ČR. Páni novináři, nechtěli byste ve svých příspěvcích dát prostor i vyjádření Jaromíra Jágra, který se jistě ve své skromnosti za nejlepšího nepovažuje, a tudíž se může cítit chováním Googlu více než dotčen?! Ale neprávem, neb většina hokejových fanoušků (včetně mé maličkosti) Jaromíra Jágra za nejlepšího považuje a Google jen prezentuje náš demokratický názor. Hotovo. Tečka.

Má rada: pane premiére, je zbytečné zakazovat indexování Vašeho osobního webu vyhledávači, jestli to náhodou jen neposiluje dojem o Vaší namyšlenosti. Vyjádřete raději potěšení, že žijeme v demokratickém světě, kde se takovéto jevy samovolně dějí a děti z nich mají radost. A mimochodem vnitřně Vás může hřát, že se konečně začíná naplňovat staré pořekadlo Jirka k Jirkovi sedá, i když ostudnou prohrou Vy pro naše teenagery zatím snad nejste.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem APEK (Asociace pro elektronickou komerci), také se zabývá internetovým marketingem a návratností investic do webových projektů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).