Hlavní navigace

GE Money Bank: NFC platby mobilem využívány zatím jen tisíci klientů

3. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: GE Money Bank
Přesto banka věří v jejich budoucnost. Od 9. 12. uvádí posílání platebních karet do mobilu „vzduchem“. Jenže klient na to stejně potřebuje mít správnou SIM, správný telefon a správného operátora…

GE Money Bank dnes ohlásila, že od 9. prosince spustí ve spolupráci s Telefónikou možnost nahrát zákazníkům „bezdotykovou platební kartu“ do mobilního telefonu na dálku. Doposud musela banka svým klientům poslat novou SIM poštou. To tedy odpadá, stačí, když si klient zažádá v jejich „Internet Bance“, a do druhého dne by mu „karta“ měla přijít „vzduchem“, spolu s SMS o tom zpravující.

V O2 peněžence mohou být tři různé karty

V O2 peněžence mohou být tři různé karty

Jenže zákazník stejně potřebuje mít SIM s podporou NFC a některý z osmi podporovaných telefonů, které na svých zvláštních stránkách o NFC platbách uvádí Telefónika. Ta upozorňuje, že „kompatibilní jsou pouze telefony, které prošly certifikací Visa a Mastercard a podporují uložení platební aplikace na SIM.“ Dále píše, že „s výběrem kompatibilních telefonů rádi pomohou na kterékoli O2 Guru prodejně.“

Máte‑li zájem platit telefonem prostřednictvím NFC, stejně si tedy musíte stávající SIM vyměnit za novou — ovšem se stejným číslem. Na novou SIM se pak vejdou až tři různé platební „karty“ a aplikace umožňuje nastavit, kterou se bude platit jako výchozí — při telefonu zhasnutém. (Zapnutý však být musí.)

Pokud jde o dostupnost pro různé zákazníky O2, není důležité, zda má zákazník tarif nebo SIM předplatnou. Musí však být zákazníkem O2 — nestačí být zákazníkem „virtuála“ v síti O2. Na samo doručení „platební karty“ pak musí mít v provozu datové přenosy.

Nástup NFC v mobilu na český trh

NFC platby mobilem uvedla na trh jako první Komerční banka ve spolupráci právě s Telefónikou, a to už v srpnu 2012. GE Money Bank se přidala o půl roku později, v lednu 2013.

Nabízí se ovšem otázka, kolik lidí využívá těchto NFC „karet“ v mobilu. A tak jsme se také dotázali zmíněných bank a operátora. Komerční banka odpověděla, že „informace o počtech a objemech transakcí nejsou veřejné.“

GE Money Bank určitá čísla sdělila: Uvádí, že dohromady včetně NFC nálepek má dvacet tisíc klientů buďto s nálepkou, nebo s NFC aplikací v mobilu. Neprozradí sice přesně, kolik je těch s virtuální kartou v mobilu, ale tvrdí, že řádově jsou to tisíce.

Nálepkami vychází vstříc těm, kteří nemají vhodný mobil nebo operátora. Nálepku je ostatně možno nalepit kamkoli, třeba na klíčenku, ale někteří zákazníci si ji prý beztak lepí na telefon. Právě proto banka věří, že je to správný směr a že se užívání tohoto způsobu placení rozšíří, s tím, jak se rozšíří nabídka podporovaných mobilů s NFC i podpora od ostatních operátorů.

Plastových karet s NFC vydala banka už tři sta tisíc, anebo 30 % z celkového počtu jí vydaných platebních karet nyní v užití.

Podstatné pro banku je i to zjištění, že lidé, kteří platí pomocí NFC — tedy jen přiložením karty, a do výše 500 korun bez nutnosti zadat PIN — jsou ochotni zaplatit bezhotovostně i podstatně nižší částky než běžnou kartou se zadáváním PIN.

Průměrná hodnota transakce uskutečněné platební kartou bez funkce NFC je mírně přes 750 korun, uvádí GE Money Bank. S kartou s funkcí NFC je průměrná hodnota transakce uskutečněné pomocí NFC pod 400 korun, s NFC nálepkou je to dokonce jen 200 až 250 korun, s „kartou“ nahranou do mobilu vychází průměrná uskutečněná transakce mírně přes 300 korun.

Zaznamenali přitom jak transakce ve výši pouhých tří korun, tak transakci, která překročila sto tisíc.

GE Money Bank si slibuje, že NFC placení uvede bezhotovostní platby i tam, kde dosud převažuje hotovost. Skrze NFC se prý provádí každá třetí transakce fyzickou kartou vybavenou NFC. Tomu odpovídá i podíl platebních terminálů vybavených NFC. Těch je nyní údajně něco přes 30 % ze všech platebních terminálů na českém trhu.

K počtu terminálů nám Komerční banka sdělila, že v současné době provozuje kolem osmi tisíc bezkontaktních terminálů, že nové obchodníky vybavuje již terminály s NFC a že také obměňuje starší terminály u obchodníků stávajících.

Zajímavé je, že teprve v říjnu 2013 dosáhl podle mínění Komerční banky podíl NFC terminálů na trhu „dostatečné úrovně pro každodenní používání bezkontaktní funkce platebních karet.“ Přinejmenším tím zdůvodňuje, že teprve letos na podzim začala vybavovat funkcí NFC i plastové karty debetní, zatímco předtím vydávala s NFC jen karty kreditní.

T‑Mobile a Vodafone?

Český T‑Mobile spolu s ČSOB se teprve v říjnu pustily do provozu zkušebního, který si rozvrhly až do května 2014.

Český Vodafone prozradil Lupě jen toto: „V současné době se zabýváme definováním standardu pro NFC na českém trhu ve spolupráci všech operátorů v rámci projektu ‚Czech Wallet‘. Kromě tohoto společného řešení bychom také rádi v dohledné době spustili pilotní projekt s jednou z bank na českém trhu.“ Jmenovat banku nebo upřesnit výhled zatím Vodafone nemůže.

Mobilní peněženku spustil Vodafone ve Španělsku 22. listopadu. Na polovinu prosince je ohlášeno spuštění v Německu a v Nizozemsku. V Británii a v Itálii má službu uvést na jaře 2014.

Mimochodem, jakkoli se v počátcích zavádění NFC v mobilu zjevně párují určití operátoři a banky, na dnešní tiskové konferenci ujistili zástupci GE Money Bank, že jednají a chtějí začít spolupracovat se všemi operátory, a přítomný zástupce O2 obdobně ujistil, že do budoucna jsou otevřeni spolupráci se všemi bankami. Dohody mezi nimi nejsou výlučné.

BRAND24

Proč chtějí banky platební karty v mobilu?

Těžko nenabýt dojmu, že NFC placení mobilem tlačí více samy banky, než jejich zákazníci. Třetinová penetrace platebních terminálů s NFC není na překážku, máte‑li plastovou kartou s NFC, pomocí které zaplatíte i na jiných terminálech, jen méně pohodlně. Ale když už ji s sebou stejně nosíte, proč mít ještě další kartu v mobilu? Která banka nebo operátor dokáže zodpovědět to?

Snad musí vyvíjet a uvádět toto řešení s předstihem — v době, kdy po něm zatím sáhnou spíše nadšenci. Přece nelze vyloučit, že až budou NFC terminály všude, skončí plastové karty tam, kam se odebírají i jiné věci postupně nahrazované mobilem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).