Hlavní navigace

Nová Okénka na Lupě

22. 8. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když jsme před necelým měsícem uváděli novou tvář Lupy, slíbil jsem, že jsme tím nevyčerpali zásobu novinek, které pro vás chystáme. Hodně si slibujeme od takzvaných Okének, která jsme spustili tento týden. Pro spolupráci se nám podařilo získat řadu významných osobností a autorů, kteří budou na Lupu pravidelně přispívat.

Přestože Lupa prošla za dobu své existence z hlediska zaměření a obsahu určitým vývojem, jádrem zůstávají – a i do budoucna by zůstat měly, různé analýzy a komentáře. Nejsme tedy tak docela typickým zpravodajským serverem, hlavní důraz je kladen na názory. Tomu ostatně odpovídá i následná diskuse, která mnohdy jednotlivé články posouvá o něco dál.

Když jsme se před časem zamýšleli nad dalším směřováním našeho serveru, napadlo nás, že český Internet má řadu osobností, které buď vyjadřují své názory v podobě článků jen výjimečně, anebo roztříštěně na řadě serverů. Jsou to přitom mnohdy lidé, jejichž názory stojí za to pozorně sledovat. Z tohoto důvodu jsme nakonec oslovili vybrané osobnosti s nabídkou, aby pravidelně přispívali na Lupu – podmínkou bylo, že si určí pevný den v týdnu, který budou dodržovat.

Musím se přiznat, že mám osobně velkou radost z toho, že většina z nich přikývla. Jak uvidíte z přehledu autorů, jde často o jména spojená s různými společnostmi, které jsou spolu v konkurenčním vztahu – a nakonec i my sami se řadíme k poskytovatelům obsahu. Vzhledem k tomu, že většina významných on-line novinářů je dnes spojena s jedním, tím „svým“ serverem, možná vás na první pohled překvapí, když dnes na Lupě najdete článek Daniela Dočekala nebo – včera – Ladislava Zajíčka. Podle mého názoru je však skvělé, že se, alespoň to tak vypadá, podařilo na jednom místě dát dohromady články od lidí, kteří by se jinak na jednom serveru těžko sešli.

Jak už jsem se zmínil, každý z autorů, kteří budou do Okénka přispívat, má jeden svůj konkrétní den. Snažíme se tím docílit toho, aby si také čtenáři zvykli na to, že třeba ve středu najdou článek tohoto autora, zatímco v pátek mohou přijít na někoho jiného. Jinak jsou však Okénka velmi liberální a autoři mají prakticky úplnou volnost při volbě témat – nedá se proto dopředu říci, jak se budou vyvíjet. To je také jeden z důvodů, proč jsme pro tyto články vytvořili samostatnou rubriku.

Slíbil jsem uvést jména autorů, se kterými se budete v Okénkách setkávat; uvádím je rovnou po jednotlivých dnech v týdnu:

BRAND24

  • Pondělí: Ladislav Zajíček (BAJT, News On 'Net)
  • Úterý: Daniel Dočekal (M.I.A., Svět namodro)
  • Středa: Petr Stránský (EISF)
  • Čtvrtek: Patrick Zandl (Mobil server)
  • Pátek: David Litvák (časopis Internet)

Kromě těchto autorů, kteří budou psát své Okénko každý týden, se našeho projektu účastní také Nikola Rafaj (Ebiz.cz) a Petr Matoušek, kteří však budou přispívat jen jednou za 14 dní.

Dlouhé řeči nejsou na místě: raději si přečtěte dvě Okénka z pera Ladislava Zajíčka a Daniela Dočekala, která už na Lupě tento týden vyšla – a samozřejmě i další Okénka, která teprve vyjdou.

Jak se vám Okénka líbí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).