Hlavní navigace

Nové nastavení soukromí na Facebooku nechává vše při starém

4. 6. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Cokoliv dáte na Facebook, může vždy skončit v nečekaných rukou. "Nové" nastavení soukromí je jenom lepší omalovánka. Vše zůstává při starém, možná jenom lépe pochopíte, kudy může vaše soukromí přestat být soukromím.

Hned na začátek je vhodné ujasnit jednu věc. Pokud si chcete zachovávat soukromí, tak samozřejmě na Facebooku nejste. Stejně jako nejste na žádné další sociální síti, nepíšete si blog a pokud možno vůbec nevyhledáváte na žádném vyhledávači. A brzy nebudete vůbec na Internetu, protože Evropská Unie chystá novou skvělou direktivu, která v rámci „boje proti dětské pornografii“ bude špiclovat ještě více. A ještě důkladněji (smile29.eu/in­dex.html).

Aktuální vlna hněvu vůči Facebooku a jeho snahám odkrýt co nejvíc z uživatelských profilů je svým způsobem úsměvná. Snaha co nejvíce se přiblížit otevřenosti Twitteru samozřejmě naráží na původní proklamované ochraňování soukromí. Zatímco Twitter od počátku nic takového neřešil, Facebook si na tom postavil image. A nyní má velký problém – svět se brání změně. A to i přesto, že skoro půl miliardy lidí (ano, tolik uživatelů má Facebook celosvětově) ochotně své soukromí Facebooku svěřuje.

Facebook-privacy-2005Facebook-privacy-2010

Malá odbočka: V The Evolution of Privacy on Facebook najdete povedenou infografiku, která dostatečně jasně (a animovaně) ukáže, jak se vyvíjelo pojetí „soukromí“ na Facebooku od roku 2005 do dubna 2010. Pro pochopení vývoje samozřejmě stačí, pokud se podíváte na výchozí stav (2005) a aktuální stav (2010) přímo zde v článku.

Dáme uživatelům lepší kontrolu nad soukromím

Nedávné změny v nastavení (otevřely opět o další kus více váš profil) tak vyvolaly mediální kritiku a horečnou snahu zákonodárců o „regulaci“. Regulaci neregulovatelného. A Facebook se na to pokusil odpovědět novým „kouzelníkem“ pro nastavení pravidel pro sdílení vašich informací. Jedno se novému nastavování upřít nedá – je přehlednější než předchozí verze. Ale to je také jediné – nové nastavení soukromí v žádném případě nenabízí lepší kontrolu nad tím, jaké informace z vašeho profilu se objeví kde jinde. A už vůbec neřeší, že řada zdánlivě skrytých informací je získatelná nějakým jiným způsobem – často stačí bedlivě zkoumat URL. A pokud to nepostačí, je velmi často možné zneužít JavaScriptu. Facebook prostě je a bude děravý.

facebook-soukromi-zakladni-obrazovka

Základní nastavení soukromí vypadá aktuálně tak, jak můžete vidět na obrázku. Základní princip „soukromí“ na Facebooku přitom spočívá v tom, že můžete nastavit, „jak daleko“ se mohou určité konkrétní informace dostat. „Jak daleko“ je určeno úrovněmi sociálního kruhu.

  • Všichni
  • Přátelé přátel
  • Pouze přátelé
  • Vybrané osoby
  • Pouze vy

Poslední dvě volby nejsou v nastavení bezprostředně dostupné – jsou skryté pod „Jiné (nastavení)“. A je důležité v tomto momentě zdůraznit, že „Pouze přátelé“ neznamená až tak příliš soukromí – kdokoliv z přátel totiž může jemu viditelné informace „poslat dál“. Je to totéž, jako když se spoléháte, že váš nejlepší kamarád bude „držet jazyk za zuby“ a neřekne vašemu druhému nejlepšímu kamarádovi, že ho za jeho zády pomlouváte.

Jak vypadá počáteční nastavení, můžete vidět na dalším obrázku. Můžete u něj zůstat, ale můžete také využít zjednodušujícího a rychlého nastavení na „Pouze přátelé“ (kompletní pravý sloupec), „Přátelé přátel (první čtyři řádky budou "Přátelé přátel“, další řádky „Pouze přátelé“) a „Všichni“ (kompletní levý sloupec).

facebook-soukromi-pocatecni-nastaveni

Základní údaje

Nový kouzelník je poněkud vypečený – základní údaje totiž s „Zobrazit nastavení“ nevypadají jako něco podstatného – a budete tak mít asi chuť spíš použít „Upravit nastavení“. Nedělejte to, první, co byste měli nastavit, je právě to, co se týká „základních údajů“.

facebook-soukromi-zakladni-nastaveni

Nastavování probíhá klasicky v rámci sociálního kruhu – Všichni, Přátelé přátel, Pouze přátelé. A je zde velmi často i samostatná možnost „Přizpůsobit“. S pomocí této volby můžete nastavit viditelnost pro konkrétní lidi (případně pouze pro sebe). A taky můžete začít udržovat černou listinu – daný obsah skrýt pro určité lidi. Podobným způsobem můžete nastavovat viditelnost u konkrétních informací vkládaných na vaší zeď – může to být užitečné, pokud třeba potřebujete skrýt něco přes svým šéfem, kterého jste se báli nepřidat mezi přátele (ale je vám asi jasné, že někdo z vašich kolegů mu to jistojistě stejně donese).

facebook-soukromi-prizpusobit

Může mě vyhledat na Facebooku“ je asi poměrně praktické ponechat na „Všichni“, zejména pokud přicházíte z Libimseti.cz a máte svoji jedinečnou a vtipnou přezdívku místo normálního jména.  Poněkud paradoxně vypadá volba „Pouze přátelé“, ale tady asi úřaduje nejednoznačnost v tom, co to znamená „vyhledat“ – lze se pouze domnívat, že tohle ovlivní hlavně fulltextové hledání na Facebooku.

Může mě požádat o přátelství“ můžete omezit pouze na „Přátelé přátel“.

Může mi posílat zprávy“ patří mezi užitečnou volbu, pokud se budete chtít bránit spamu. Nastavení na „Všichni“ totiž může být dost problematické.

Může vidět seznam mých přátel“ je iluzorní předvolba, protože pokud je mi známo, zjistit přátele od kohokoliv je stále možné s pomocí jednoduchého triku. Ale každopádně není úplně od věci, tohle nastavit trochu jinak, než na „Všichni“.

Může zobrazit informace o mém vzdělání a zaměstnání“ je fajn, ale připomenu – pokud nechcete tyto informace poskytovat, nevyplňujte je.

Může vidět moje aktuální a rodné město“ lze připojit stejnou připomínku jako v předchozím nastavení.

Může vidět mé zájmy a ostatní Stránky“ je taky docela iluzorní volba, protože Facebook právě Stránky (Pages) nedávno postavil na úroveň veřejně dostupné informace. A

Až přijdete nastavování na chuť, můžete zkusit „Upravit nastavení“ pod kouzelníkem – tam už se dostanete v podstatě k původnímu klasickému způsobu nastavování úrovně soukromí. A zjistíte, že zjednodušený kouzelník skrývá poměrně dost podstatných věcí.

Věci, které sdílím

Dokonalá iluze, protože i zde je nutné znovu připomenout, že cokoliv vložíte do Facebooku, dříve nebo později může být nasdíleno kamsi. Ať už záměrně, nebo nějakou chybou. Ale pokud chcete, můžete si zkusit změnit následující nastavení (na obrázku je výchozí nastavení).

facebook-soukromi-veci-ktere-sdilim

„Věci, které sdílím“ vycházejí z toho, co vkládáte na Zeď ("Mé příspěvky) a z toho, co obsahuje váš profil (všechny ostatní položky). Právě u těch ostatních položek platí jednoduché – pokud je nechcete sdělovat, vůbec si je nevyplňujte. Pochopitelně s výjimkou data narození, které je povinné při registraci. A které můžete vyplnit stejně tak správně jako nesprávně.

Věci, které sdílí ostatní

„Věci, které sdílí ostatní“ se týkají věcí, které ostatní sdílí a přitom se týkají vašeho soukromí. Hned první položka (Facebook ji skutečně nemá přeloženou) je poměrně problematická – tagging je označování fotografií a videí vašim jménem (ve významu, že na té fotce či videu jste). Je to jedna z mohutně zneužívaných funkcí pro spam. A jakkoliv se o označení dozvíte (notifikací), tak je vhodné právě tuto položku nastavit na „Jenom já“.

facebook-soukromi-veci-ktere-sdili-ostatni

Pokud se chcete bránit dalšímu často zneužívanému spamu, asi si budete chtít odškrtnout „Přátelé mohou přidávat příspěvky na mou Zeď“. Přátelé vám sice nebudou moci nic na zeď vložit, ale zabráníte tak spamu. A můžete tak zabránit i rozčarování z toho, že vám někdo na Zeď dal něco poněkud osobního – „Může vidět příspěvky na Zdi od přátel“ s tím úzce souvisí – je vhodné nastavit toto opět na „Jenom já“ – pokud vám totiž někdo z přátel napíše na zeď něco poněkud osobního, mohou to vidět i všichni vaši přátelé. Což asi není úplně nejpraktičtější – řada lidí se totiž domnívá že „Wall-to-Wall“ komunikace je privátní. NENÍ.

Kontaktní informace

„Kontaktní informace“ opět souvisí s profilem – v něm vyplňujete svůj mobilní telefon, jiné telefony a přezdívky na IM sítích (ICQ a tak podobně). A i zde platí, že nejlepší je tyto informace pokud možno vůbec nevyplňovat. V případě mailu bývá dobré si pořídit nějaký specifický mail jenom pro Facebook – maily jsou běžně z Facebooku získatelné a použitelné pro začlenění do databází spamerů. 

Poznámka – ano, kdysi před pár měsíci, byly maily v profilech zobrazovány jako obrázek. Ale pak někdo ve Facebooku řekl, že je to nepříjemné pro uživatele a že to tedy zruší. Aktuálně jsou maily v profilu zobrazeny v čisté textové podobě.

facebook-soukromi-kontaktni-informace

Aplikace a webové stránky

Nastavení pro „Aplikace a webové stránky“ je dostupné z kouzelníka odkazem v levém dolním rohu. Je poměrně dost podstatné. A taky dost ignorované.

facebook-soukromi-aplikace-a-weby

Co používáte“ budete potřebovat hlavně v okamžiku, kdy se necháte nachytat na nějaký ten Facebook vir, škodlivou aplikaci, nechtěný web. Zde můžete odebrat aplikace a autorizované webové stránky. Případně můžete jít přes „Nastavení aplikací“, kde můžete jednotlivým aplikacím nastavovat práva a možnosti, stejně jako je odebrat.

facebook-soukromi-co-pouzivate facebook-remove-apps

Turn off all platforma pplications“ je dobré použít, pokud se chcete cítit „zcela bezpečně“ před záplavou škodících a útočných aplikací, které Facebook významně obohacují každý den. Vypnutí zároveň vypne „Okamžité přizpůsobení“ (instant personalization) – ale o tom až o pár odstavců dále.

Nepomůže vám to ale v tom, že Facebook bude vědět perfektně, na kterých webech se vyskytujete, pokud na nich existují Like knoflíky, nebo jakékoliv další prvky. A bude to vědět dokonce i když se odhlásíte – Facebook JavaScript API používá IFRAME z Facebook domény, takže nemá nejmenší problém spojit příslušnou sušenku (cookie) s webem, na kterém se právě vyskytujete.

Aktivita v hrách a aplikacích“ může být částečně neškodná, ale pokud nechcete, aby přátelé (počáteční nastavení) věděli, jaké hry dlouhé hodiny hrajete, asi se vyplatí na toto nastavení sáhnout.

Info accesible through your friends“ je jedno z nejdůležitějších nastavení – zde se totiž určuje, jaké vaše informace může získat zcela cizí aplikace jenom tím, že ji začal používat někdo z vašich přátel. Osobně se domnívám, že právě toto je jedna z nejvíce nebezpečných vlastností Facebooku. A také si uvědomte, že vaše jméno, profilová fotografie, pohlaví, členství v sítích a uživatelské ID je dostupné těmto aplikacím vždy – jediná možnost, jak se tomuto potenciálnímu nebezpečnému prvku vyhnout, je použít zmíněné „Turn off all“.

facebook-soukromi-info-through-your-friends.png

„Instant personalization“ aneb „Okamžité přizpůsobení“ je nová funkčnost Facebooku, dostupná jenom vybraným webům – po příchodu na ně se okamžitě přizpůsobí vašim „potřebám“ (teoreticky až poté, co to odsouhlasíte, ale znáte to).  Okamžité přizpůsobení nemá nic společného s záplavou „Social plugins“ prvků a „Like“ knoflíků – jde o podstatně pokročilejší funkčnost.

Public search“ by teoreticky měl umožnit nastavit, jak vypadá váš Facebook profil, pokud na něj vstoupí někdo, kdo je „veřejnost“ – tedy není váš přítel, případně dokonce nemá ani účet na Facebooku. Moc toho tam ale nenastavíte – a momentálně mám za to, že se jim to poněkud rozbilo. Lze to totiž pouze zapnout a vypnout. A v zásadě je jenom vhodné vědět, že „veřejný profil“ bude vždy obsahovat informace o stránkách (Pages), ve kterých jste – a pochopitelně vašem jméno a fotografii.

facebook-soukromi-verejny-profil

Kde ještě najdete nastavení soukromí

Součástí vašeho profilu je INFO/Informace záložka. A v ní je velké množství možností, jak o sobě sdělit osobní informace. Každý z bloků informací má Edit/Upravit tlačítko – a řada z jednotlivých konkrétních údajů má další možnosti, co se nastavení viditelnosti týče. A už je vám asi jasné, že něco se nastavuje v právě detailně probraném nastavení soukromí. A něco se nastavuje jenom tady. Dobře to můžete vidět na následujícím obrázku – pokud si vzpomenete, že „bydliště“ má nastavení úplně jinde, tak je vám už asi všechno jasné.

Každopádně zde najdete nastavení zviditelnění vašeho pohlaví a data narození – dříve zde bylo nastavení daleko více, ale Facebook je buď přesunul jinam, nebo došel k tomu, že je chránit nebude.

facebook-soukromi-info-basic

Pole „Vydavatel“

Když se Facebook ptá, „Co se vám honí hlavou?“, tak samozřejmě myslí mohutně i na vaše soukromí – ta podivná modrá ikonka zámečku umožňuje omezit viditelnost určitého příspěvku, který se právě chystáte vložit na Facebook. Styl je stejný – sociální kruh a případně nastavení na konkrétní osoby (whitelist i blacklist) – tam také najdete možnosti „Nastavit jako výchozí možnost“ pro situaci, kdy chcete napevno vkládat příspěvky nějak omezené viditelností.

facebook-pole-vydavatel.png

Nastavení zdi

Zď (Wall) má také nastavení, které se částečně dotýká soukromí. Dostanete se k němu kliknutím na „Možnosti“ pod polem „Vydavatel“ (pardon, ale Facebook tomu tak zcela vážně říká) a poté kliknutím na quot;Nastavení"

facebook-soukromi-nastaveni-zdi

Z hlediska soukromí je užitečná část týkající se nastavení příspěvků na zdi od přátel (ano, je to duplicitní nastavení) a hlavně možnost vypnout příspěvky od přátel ze zdi. A mimochodem, zde je opravdu dovedně skryta možnost, jak do Facebook profilu importovat věci zvenčí. Kliknutí na příslušnou službu totiž zajistí možnost nastavit propojení na Facebook.

Nastavení aplikací

Nastavení aplikací“ jsem už zmiňoval, je dostupné z „Účet“ → „Nastavení aplikací“ a umožňuje vidět seznam aplikací (a webů), které jsou nějakým způsobem autorizovány/pou­žívány. A co hlavně, odstranit je či změnit jejich nastavení. Na čerstvém účtu  jsou tam jenom Facebook aplikace, tak jak můžete vidět na následujícím obrázku.

facebook-soukromi-nastveni-aplikaci

Upravit nastavení“ u aplikace je poměrně podstatné. Dá se zde nastavit nejenom viditelnost aplikace ve vašem profilu, ale hlavně změnit doplňková oprávnění. Pro různé aplikace se budou možnosti lišit. Volba „Záložka“ umožňuje umisťovat aplikaci do záložek nebo levého sloupce vašeho profilu.

facebook-soukromi-nastaveni-aplikace-upravit facebook-soukromi-aplikace-dodatecna-opravneni

Soukromí neexistuje

Pokud se podíváte na Facebook Privacy: A Bewildering Tangle of Options (New York Times), tak vám asi bude už nevyhnutelně jasné, že Facebook a soukromí jsou dvě navzájem si odporující slova. Soukromí na Internetu prostě neexistuje. Neexistovalo a existovat nebude. A dokonce to nemá nic společného ani s Facebookem.

BRAND24

Na Facebooku platí, stejně jako na Internetu, několik zásad, které vám mohou mírně pomocí – ve skutečnosti jde o bezpečnostní zásady, protože většina hrozeb pro soukromí pochází právě z toho, že nedodržujete základní pravidla bezpečnosti.

  • Nevkládejte na svůj profil žádné citlivé či osobní informace
  • Nepoužívejte žádné aplikace na Facebooku
  • Neklikejte na žádné odkazy vedoucí mimo Facebook
  • Nepoužívejte Internet Explorer
  • Používejte silné heslo a často ho měňte
  • Pokaždé se z Facebooku odhlašujte

Ale nejdůležitější nakonec stále bude ten první bod.

Považujete Facebook za bezpečný?

  • Facebook je tak bezpečný, jak bezpečně se na něm chovám. Takže ano.
    31 %
  • Nevím.
    4 %
  • Ne, nepovažuji.
    65 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).