Hlavní navigace

Odboráři napříč Evropou se budou radit o taktice vůči Amazonu

1. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zástupci odborů z Británie, Francie a Německa budou zítra v Berlíně ladit postup vůči firmě Amazon. Debata se zaměří na bezpečnost práce, pracovní podmínky a výši platů.

Zatímco v Česku se v posledních měsících mluví o Amazonu zejména v souvislosti s nezdařeným plánem na stavbu logistického centra v Brně, v sousedním Německu, ale i Francii musí firma řešit problémy s nespokojenými zaměstnanci.

Na přelomu května a června zorganizoval německý odborový svaz Verdi další vlnu stávek za zlepšení pracovních podmínek a zvýšení mezd. O dva týdny později se připojily i francouzské odbory, když uspořádaly 11. června ve městě Saran stávku, které se zúčastnilo na 250 zaměstnanců Amazonu.

Již tehdy se ukázalo, že němečtí a francouzští odboráři chtějí proti silnému globálnímu protihráči spojit síly.

„Věříme, že globální společnost potřebuje globální politiku řešící problematiku práv zaměstnanců. Plně podporujeme požadavky na rovné podmínky, které vznesli pracovníci Amazonu ve Francii a Německu,“ uvedla Alke Boessinger, zástupkyně UNI Global Union. Instituce se sídlem ve švýcarském Nyonu, která reprezentuje více než 900 odborových organizací po celém světě.

Vyměnit si zkušenosti, ale možná také zkoordinovat svůj postup vůči Amazonu, chtějí představitelé odborářských organizací Verdi (Německo), CGT (Francie) a GMB (Velká Británie) na zítřejším setkání v Berlíně. Odboráři chtějí přijít s kampaní, ve které by spojili problematiku nízkých mezd a daňové optimalizace, díky které firma odvádí v evropských státech jen minimum na daních.

Někteří odboráři upozorňují, že nízké mzdy v Amazonu jsou dotované ze státních prostředků na podporu zaměstnanosti. A domnívají se, že širší veřejnost nerada vidí, že je taková podpora poskytována úspěšné nadnárodní společnosti, která neodvádí spravedlivý podíl ze svého zisku na daních.

KL24

Mimochodem před třemi lety vyšlo najevo, že Amazon v Německu takovou státní podporu zneužíval.

Zdroj: The Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).