Hlavní navigace

Olympiáda přinesla Čechům digitální novinky, ale i omezení

11. 8. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Letní olympijské hry v Pekingu, stejně jako předchozí velké sportovní události – ať už jimi byly Zimní olympijské hry 2006 v Turíně, Mistrovství světa ve fotbale 2006 v Německu nebo letošní fotbalové Euro v Rakousku a Švýcarsku – s sebou přináší řadu technologických novinek v digitálním televizním vysílání. Na některé z nich dosáhnou i čeští diváci. Pojďme se na ně podívat podrobněji. Nevynecháme ani některá divácká omezení, jež olympiádu rovněž provází.

Peking živě na displeji mobilu

Pouhý týden před zahájením LOH 2008 v Pekingu uvedla společnost LG Electronics CZ na český trh mobilní telefon HB620T Elbrus (recenze), který podporuje příjem zemské digitální televize ve formátu DVB-T, tedy klasický digitální signál určený pro normální televizory. Stejný krok učinila pobočka LG Electronics v Německu před letošním fotbalovým Eurem a za pouhé dva měsíce se jí podařilo prodat na 50 tisíc přístrojů. V České republice si firma také věří: do konce roku by chtěla prodat spíše desetitisíce než jednotlivé tisíce kusů těchto typů mobilních telefonů.

LG HB620T - zepředu zavřený

HB620T Elbrus přijímá signál DVB-T všude tam, kde vysílá zemská digitální televize v tomto standardu. Za příjem televizních programů divák nic neplatí (na rozdíl od chystané placené služby DVB-H pro mobilní telefony), a zdarma tak může sledovat olympiádu na dvou programech veřejnoprávní České televize: ČT 2 a ČT 4 Sport. Podmínkou je dostupnost signálu přechodného multiplexu A nebo veřejnoprávního multiplexu, v nichž tyto programy vysílají v Praze, středních Čechách, na Ústecku, Plzeňsku, Domažlicku, v Brně a části jižní Moravy a na Ostravsku.

Cena přijímače se pohybuje okolo sedmi tisíc korun v závislosti na tom, zda si jej zájemce koupí přímo od výrobce nebo od mobilního operátora Vodafone, navázaný na některý z tarifů hovorného. Nevýhodou příjmu DVB-T na displeji mobilního telefonu je špatná kvalita nebo vůbec žádný signál uvnitř budov, a také problematický příjem v rychle jedoucích dopravních prostředcích.

Olympiáda ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV)

HDTV ilustračka

Česká televize jako exkluzivní držitel vysílacích práv pro letošní olympiádu v České republice je jedinou zemí střední Evropy (snad s výjimkou Německa), která nenabízí přenosy z Pekingu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Přesto se čeští diváci mohou k olympijskému vysílání v HD kvalitě dostat hned několika cestami a na několika programech. S českým komentářem na kabelovém a satelitním programu Eurosport HD, který v tuzemsku nabízí zatím jen dva operátoři digitální televize přes internetový protokol (IPTV): frýdecko-místecká společnost Mattes AD ve své službě 802.tv a brněnský Smart Comp ve službě Netbox. V jeho případě je Eurosport HD v češtině k dispozici naprosto všem zákazníkům Netboxu v omezené základní nabídce.

Jinak lze olympiádu ve vysokém rozlišení sledovat výhradně přes satelit, a to hned na několika zahraničních programech, které toto vysílání většinou nekódují (byť je to kvůli vysílacím právům sporné a může se to tedy změnit). Především jde o kanál Beijing Olympics, vysílaný přímo organizátory her z Číny na satelitu Badr 4 na pozici 26 stupňů východně. Vybrané záznamy olympijských disciplín v HD kvalitě nabízí také známý evropský nekódovaný satelitní kanál Anixe HD na družici Astra 1F na pozici 19,2 stupně východně. Nekódované satelitní vysílání v HD kvalitě, které by mělo obsahovat i olympijské přenosy, nedávno spustil i maďarský veřejnoprávní kanál m2 na pozici 13 stupňů východně.

Se satelitní parabolou větších rozměrů lze sledovat vybrané přenosy z LOH 2008 v Pekingu ve vysokém rozlišení také na britské veřejnoprávní stanici BBC HD, která využívá družici Astra 2D na pozici 28,2 stupně východně. Ve standardním rozlišení pak BBC nabízí na satelitu až sedm kanálů s olympijskými přenosy (každý zaměřený na jinou disciplínu), a to rovněž na pozici 28,2 stupně východně. Jsou označeny jako STREAM-0 až STREAM-6. Na pozici 7 stupňů západně z družice Nilesat vysílá volně olympiádu kanál Al Jazeera Sports HD. Držitelé přístupových karet k slovenské satelitní službě SkyLink mohou sledovat HD přenosy na novém programu veřejnoprávní Slovenské televize Trojka. Na území České republiky je ale tento příjem nelegální.

STV 3 - billboard malý

Pro všechny výše zmíněné programy platí, že divák musí být vybaven televizorem, který dokáže přijímat vysílání ve vysokém rozlišení obrazu, ale také takto vybaveným satelitním nebo IPTV set-top-boxem. Kromě IPTV a satelitu se Češi možná dočkají i zkušebního HD vysílání olympiády i pozemní cestou. Koncem minulého týdne se v přechodném zemském digitálním multiplexu C v Praze objevil test označený jako „CT4 HD“. Česká televize o něm zatím ale nijak neinformovala. Test nahradil dříve vyřazený experimentální kanál „CT1 HD“.

Možnostem příjmu olympijského vysílání v HD kvalitě na území České republiky bude server DigiZone.cz během tohoto týdne věnovat speciální článek.

LOH 2008 také volně na internetu

Česká televize jako držitel práv pro vysílání olympiády v České republice letos nabízí také její sledování na internetu. Na adrese www.loh.cz je možné sledovat všech osm tras z Pekingu jako videokanály bez českého komentáře. Tím Kavčí hory provází pouze vysílání na televizních programech ČT 2 a ČT 4 Sport (pro oba používají přenosy vybírané právě z oněch osmi tras z Pekingu). V nízké kvalitě (rozlišení 320×180 bodů, datový tok 400 kb/s) mohou videokanály sledovat všichni zdarma, podmínkou je ale lokalizace počítače v České republice (přes jeho IP adresu). Mimo území ČR se divák k tomuto vysílání nedostane. Podmínkou je také nainstalování aplikace Videopůjčovna ČT, kterou je možné stáhnout z webu www.videopujcov­nact.cz.

www.loh.cz - web

Za vyšší kvalitu obrazu (rozlišení 512×288 bodů, datový tok 800 kbit/s) u internetových přenosů si musí divák připlatit. ČT vybírá za všech osm kanálů devět korun za 24 hodin. Za ještě vyšší, televizní kvalitu (rozlišení 720×405 bodů, datový tok 1,5 Mbit/s), si pak účtuje 19 korun za den, přičemž platit lze převodem z eKonta Raiffeisenbank, platební kartou nebo textovou zprávou přes mobil. Všech osm videokanálů nabízí v rámci své IPTV služby 802.tv také společnost Mattes AD – ve vlastních optických sítích na Moravě, většinou v Moravskoslezském kraji, ale také v pražských Nových Butovicích a na Barrandově (fotogalerie).

Zpravodajské kanály kvůli olympiádě kódují

Problém s vysílacími právy k záběrům z Letních olympijských her v Pekingu přinutil oba české zpravodajské kanály k omezení svého vysílání. Komerční televize Z1 svoje satelitní vysílání po dobu olympiády zakódovala, což se dotklo pouze těch diváků, kteří ji na pozici 23,5 stupně východně sledovali volně a nemají přístupovou kartu k satelitní službě CS Link. Pokud patří mezi platící zákazníky některého z distributorů dekódovacích karet ke sledování satelitní služby CS Link, tedy společností Trade&Technology nebo Gital, kódování Z1 se jich nedotkne – na tyto karty lze program Z1 sledovat nadále, jako by se nic nestalo. Totéž se týká diváků kabelové televize, IPTV a zemského digitálního multiplexu 3 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni.

BRAND24

LOH 2008 monoskop

Z1 však musela omezit i své živé vysílání přes internetovou stránku www.z1tv.cz. V době, kdy vysílá záběry z olympiády, je toto vysílání přerušené, stejně jako to Z1 dělává u nakupovaných zahraničních dokumentů. Veřejnoprávní zpravodajský kanál ČT 24 zvolil trošku jiné řešení. Protože na satelitu vysílá rovněž volně, a to hned na třech pozicích (19,2 stupně východně, 23,5 stupně východně a 0,8 stupně západně), a bez omezení lze její živé vysílání sledovat také na webové stránce www.ct24.cz, překryje během záběrů z olympiády u satelitního a internetového vysílání obraz logem LOH 2008 a vysvětlujícím textem: Omlouváme se, ale ČT nemá licenci pro volné šíření záběrů z OH prostřednictvím satelitu a na internetu.

Podobným způsobem, ale bez omluvného textu, řešila ČT 24 už vysílání sportovního zpravodajství ze Zimních olympijských her v Turíně přede dvěma lety. V kabelových rozvodech, IPTV a zemských digitálních sítích probíhá olympijské zpravodajství ČT 24 beze změn.

Jakou formou sledujete LOH 2008 v Pekingu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).