Hlavní navigace

Ondřej Zach: Kanály HBO a Cinemax čeká větší žánrová profilace

29. 4. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Autor: 322915
Do konce letošního roku HBO nepočítá se startem dalšího programu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). O další strategii s HD programy rozhodne zájem operátorů placených televizních služeb a také diváků. „První hodnocení neuděláme dříve než na konci letošního roku,“ říká v rozhovoru pro DigiZone.cz generální ředitel společnosti HBO Česká republika a čerstvý viceprezident HBO Central Europe pro vysílání programu a akvizice Ondřej Zach.

HBO v dubnu zahájilo vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) pro Českou republiku. HBO HD je zatím dostupné jenom v nabídce digitální kabelové televize UPC. Proč zrovna v ní? Jednáte také s dalšími operátory?

UPC byla nejlépe technicky připravená. Hned po ní přijdou na řadu menší operátoři provozující digitální kabelové sítě. Už s nimi jednáme. Předpokládám, že zájem o tento program projeví i Telefónica O2 pro službu O2TV.

Objeví se HBO HD také na satelitu?

Bohužel to nezáleží na nás. Signál HBO HD je plně k dispozici a nyní závisí na rozhodnutí operátorů, zda investují do jeho šíření. Přeci jenom jde o větší datový tok. Nemohu mluvit za tyto společnosti, ale samozřejmě by se nám líbilo, aby u nich HBO HD odstartovalo co nejdříve. Vůbec jsme se nechtěli soustředit jen digitální kabelové sítě a IPTV.

Ondřej Zach

Mimochodem, proč není na webových stránkách HBO ani na webu UPC programové schéma HBO HD? Jak se má divák dozvědět, co budete vysílat?

Je to jednoduché, programové schéma je totožné s kanálem HBO. Proto tak sebevědomě tvrdím, že jde o první plnohodnotný HD kanál na trhu.

Jaký obchodní model je pro vás zajímavější: když bude HBO HD nabízené jako samostatný prémiový kanál, nebo jako součást balíčku několika HD kanálů?

Asi narážíte na novou satelitní platformu HD Hello v Maďarsku. Myslím, že se nedá říct, že by nám jakékoli řešení vadilo, nebo bychom naopak nějaké vítali. U našich kanálů jde nakonec vždycky o to zachovat charakter prémiové služby a její prestiž. Na druhou stranu potřebujeme tento produkt prodat co nejvíce koncovým uživatelům a balíčkování tomuto prodeji pomáhá. Takže se zařazení HBO do společnosti dalších HD kanálů nebráníme a bylo by to z naší strany krajně nerozumné.

Dělali jste si před spuštěním HBO HD průzkum, kolik domácností v České republice může přijímat HD vysílání a kolik potenciálních odběratelů může mít tento nový program?

Odhaduje se to velmi obtížně, protože HBO HD zatím vysílá jenom prostřednictvím digitální kabelové televize UPC a operátor teprve nedávno začal distribuovat set-top-boxy pro příjem programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Je mi naprosto jasné, že počet uživatelů je v tuto chvíli minimální. Potenciál diváků se odhaduje velmi těžko, protože dosud tu žádné plnohodnotné HD kanály nevysílaly. Nejsme ve stejné situaci jako Polsko, kde už v době startu HBO HD existovalo několik HD kanálů. U nás vysílal jen Voom HD, který se z programového hlediska nedá považovat za plnohodnotný HD program, a National Geographic HD. To byl fakticky jediný HD kanál na našem trhu.

Zapomínáte na Filmbox HD, bývalé Nonstop Kino HD.

Ano, ale ten je obtížné získat i ve standardním rozlišení v analogu. Není dostupný zdaleka na všech platformách.

Ale poslední dobou se docela rozšířil. Zdá se mi, že to pro vás musí být docela velká konkurence.

Není. Z hlediska programové skladby není Filmbox ani ve svém standardním rozlišení, ani ve svém HD rozlišení konkurentem HBO ani Cinemaxu, a to ani vzdáleně. Je to konkurence pro Film+, ale to je trošku jiná váhová kategorie. Tyto programy se objevují v základních programových nabídkách.

Když už zmiňujete malou dostupnost Filmboxu HD, v satelitní službě CS Link zatím nabízíte pouze HBO, zatímco u všech ostatních platforem většinou předplatitelé HBO mají za stejnou cenu přístup k HBO 2 a HBO Comedy. Dokonce jste inzerovali, že v ceně jednoho programu divák dostane tři kanály HBO. Kdy to hodláte napravit?

Bohužel, na to se diváci budou muset zeptat provozovatele CS Linku. Je to jenom otázka investice do kapacity přenosových cest – tak jako u jiných satelitních platforem, které všechny tři HBO kanály nabízejí.

V CS Linku také chybí klubové programy Cinemax, v UPC Direct a Digi TV není Cinemax 2. Operátoři o ně nemají zájem?

To je stejný příběh jako s HBO 2 a HBO Comedy v CS Linku. Nemůžu mluvit za satelitní operátory, a bohužel mám strašně omezené možnosti, jestli vůbec nějaké, jak je přimět k tomu, aby ten který kanál zařadili. Bavíme se o tom opakovaně, ale to je asi tak všechno, co můžeme dělat. Je to dané velikostí našeho trhu. V sousedním Polsku na satelitu už dávno vysílají HD kanály. Jenže polský trh má 40 milionů obyvatel a penetrace kabelových a satelitních služeb je tam významně vyšší než u nás. Generují tedy podstatně vyšší zisky a mohou je investovat do tohoto vysílání. Je to úplně jednoduchá matematika.

Diváci by tedy měli apelovat spíše na poskytovatele placených televizních služeb než na vás, když jim některý program z produkce HBO chybí?

V diskusích na internetu stále narážím na obecný omyl, jaká je vlastně pozice HBO u operátorů a co všechno může ovlivnit. HBO je televizní kanál, který je k dispozici úplně každému operátorovi kabelu, IPTV a satelitu. Jsme dodavateli obsahu. Nevstupujeme do přímého obchodního vztahu s koncovým zákazníkem a bohužel nedodáváme signál ke každému jednomu zákazníkovi domů.

Říkáte „bohužel“. Znamená to, že byste chtěli provozovat nějakou vlastní vysílací platformu, třeba satelitní?

Myslím, že zkušenosti z okolních teritorií, s platformami, jako je třeba německá Premiere ukazují, že to není jednoduché. Premiere je typický příklad platformy spojené s obsahem, a neměli to dlouhá léta snadné. Důsledky nesl celý německý mediální trh. Naštěstí o něčem takovém nemusím rozhodovat a nezdá se mi, že by se naši vlastníci chystali změnit změnit filosofii, tj. postavení HBO jako dodavatele obsahu. Má to svoje výhody, z hlediska investic je to zajímavé řešení, ale zase jsme závislí na tom, jak je ten který náš program šířen a jak jsou provozovatelé ochotni investovat do dalšího rozvoje těchto svých sítí.

UPC nedávno začala poskytovat odběratelům satelitní služby UPC Direct set-top-box schopný přijímat HD vysílání. Není to krok k zařazení HBO HD na tuto platformu?

To nemůžu vůbec komentovat. Ale jsem přesvědčen o tom, že HBO HD nabízí unikátní programovou nabídku, takže nevidím důvod, proč by měl chybět v placených satelitních platformách, jakmile ty se do vysílání HD kanálů pustí.

Kabeloví operátoři, kteří nabízejí vedle analogové také digitální kabelovou televizi, postupně vyřazují HBO z analogové nabídky a šíří ho jen digitálně. Nepřicházíte tak o předplatitele? Analogovou kabelovou televizi má přeci jenom více domácností než digitální.

Nevýhodné to pro nás asi je, na druhou stranu nám digitální kabel umožňuje dosáhnout k divákům s našimi dalšími službami, takže cítím jistou kompenzaci. Diskutujeme teď s UPC o tom, jak budeme řešit zbývající analogové kabelové sítě, které se nebudou digitalizovat.

Tam zatím HBO je a UPC tvrdí, že v místech, kde digitalizovat nebude, HBO v analogu zůstane.

Je to samozřejmě v našem zájmu.

A jaká je vaše obecná strategie: chcete být v analogových i digitálních nabídkách, nebo se budete soustřeďovat jen na digitální platformy?

Nemáme žádný důvod odcházet z analogu ani odnikud jinud. Proto je pro nás tak zajímavý rozvoj satelitních platforem, a proto nás také zajímá IPTV. Po poměrně dlouhém období stagnace v oblasti kabelové televize, tedy alespoň v České republice, tyto přenosové cesty významně rozšířily naše možnosti, jak se dostat k divákům. Ale říkat divákům, že nebudeme v analogu, je, jako kdybychom se rozhodli, že nebudeme v IPTV. Proč bychom to říkali? Naopak, chceme být všude. Digitalizace je v zájmu operátora, který pak může poskytovat podstatně větší objem služeb, podstatně větší počet kanálů a má podstatně snazší a také méně nákladný servis své sítě.

Byl to požadavek UPC, abyste přešli s HBO do digitální nabídky, nebo šlo o vzájemnou dohodu?

Byla to oboustranná dohoda. Na druhou stranu, nám digitální sítě také umožňují přijít s novými službami. Teď s HBO HD, perspektivně to bude S-VOD (domácí videotéka), který nyní nabízíme prostřednictvím O2TV. Na analogových sítích takové služby nelze provozovat.

Pokud se bavíme o domácí videopůjčovně, tak ta zatím spolehlivě funguje u IPTV, ale u digitální kabelové televize by si vyžádala úplně nové technologické řešení.

Ano, je to technologicky problematičtější, a proto zavedení této služby u kabelových televizí bude trvat déle.

Kdy počítáte s touto službou u digitální kabelové televize UPC? Kdy by se mohla objevit v jejich nabídce?

To vám nyní určitě neřeknu.

HBO Digital zatím nabízí pouze dva operátoři IPTV: Telefónica O2 a Volný, tedy Telekom Austria Czech Republic. Přibudou k nim další provozovatelé IPTV?

S dalšími dvěma IPTV operátory připravujeme jeho uvedení. Týká se to T-Comu a Orange na Slovensku. A neuzavíráme se žádnému dalšímu operátorovi IPTV.

Jak často obměňujete nabídku HBO Digital? A kolik filmů průměrně obsahuje?

V knihovně by mělo být přibližně sto hodin programu měsíčně. Jde o cca třicet filmů a o seriály, které se v zásadě obměňují po měsíci. U seriálů interně diskutujeme o prodloužení termínu tak, aby série byla k dispozici déle než jeden měsíc, protože se zdá, že to je uživatelsky příjemnější. Některé tituly se po přestávce znovu vrací. Je to dané do značné míry licenčními podmínkami u systému SVOD, protože zejména u velkých filmových studií jsou tyto licence časově omezené. V mnoha případech větší tituly ani nemohou být uváděny déle než jeden měsíc.

HBO v České republice provozuje nebo zastupuje devět televizních programů. Nejen HBO, ale také Cinemax, Spektrum a AXN…

Abych byl úplně přesný, tak Cinemax provozujeme, Spektrum také, ale AXN pouze zastupujeme.

Včetně AXN Crime a AXN Sci-Fi?

Ano.

Takže v České republice nabízíte šest programů vlastní produkce, ale třeba ve Spojených státech jich máte 26. Počítáte v dohledné době s uvedením některého dalšího na český trh?

V letošním i loňském roce jsme programovou nabídku rozšířili a nezdá se mi úplně pravděpodobné, že bychom spěchali hned příští rok s něčím dalším. Chceme se spíš věnovat detailnější práci na profilaci jednotlivých kanálů i jednotlivých stanic uvnitř skupin HBO a Cinemax. HBO, HBO 2 a HBO Comedy by se měly programově více odlišit. Zatímco u HBO Comedy je programový profil do značné míry daný, HBO 2 představuje velkou výzvu. Totéž se do jisté míry týká Cinemaxu. Z technologických věcí bych se chtěl dočkat volitelných titulků, tedy možnosti sledovat film buď v české verzi nebo v originále s českými titulky.

Na to ptá hodně čtenářů DigiZone.cz. V jakém časovém horizontu tuto službu nabídnete?

Líbilo by se mi, kdyby to bylo ještě letos. Jestli se nám to podaří, je otázka. Narážíme na problém volby technologie. První nasnadě jsou DVB titulky, s nimi ale máme zároveň největší problémy. Je možné je nahradit nějakými primitivnějšími postupy na principu teletextu, což je méně elegantní, ale funkčnější. Teď trochu zápasíme s tím, jakou cestou se vydat. DVB titulky mají veliký problém v nízké standardizaci koncových zařízení. Ukazuje se, že jak set-top-boxy, tak integrované digitální televizory se s nimi vyrovnávají poměrně obtížně.

Ještě k dalším programům HBO, které v Česku ještě nevysílají. Čtenáři se konkrétně ptají, zda nabídnete českou verzi programu Max a zda se vrátí SuperMax.

SuperMax se nevrátí, a česká verze programu Max je dnešní Spektrum. SuperMax byl původně dětským kanálem provozovaným HBO, který ale společnost prodala a přejmenoval se na Minimax. Považoval bych dětský kanál v našem portfoliu za úplně optimální, ale SuperMax opustil rodinu HBO už před drahnou dobou a nezabýváme se myšlenkami na nějaký nový dětský kanál. Zvlášť v dnešní době, kdy na trhu začíná být v tomto segmentu docela těsno.

Spustíte nějaký další program v HD verzi? V Polsku a Maďarsku už vysílají speciální satelitní služby zaměřené na HDTV, je tedy otázkou času, kdy se něco podobného objeví u nás.

Asi je to logické. Vůbec nejsem schopen odhadovat, jak rychle bude postupovat penetrace přijímačů HD ready. Významně se posune v rámci fotbalového Eura. Je to spíš otázka poptávky. Ale připomíná mi to debatu, zda máme HBO a Cinemax vysílat ve formátu 4:3 nebo 16:9, kterých televizorů je tu více.

To je další častý dotaz: kdy začnete vysílat všechny svoje programy širokoúhle?

HBO HD by mělo od května vysílat kompletně ve formátu 16:9. Debatu o standardně rozlišených programech a formátech 4:3 a 16:9 vedeme dost dlouho. Nevíme, kdy nastane ten správný moment a většina domácností už bude mít širokoúhlé obrazovky. Snadno se to kritizuje, zvlášť těm, co mají doma obrazovku 16:9, ale my máme obavu, abychom nezradili naše diváky se staršími typy televizorů. U HBO HD nebylo co řešit. A třeba už i stand up comedy show Na stojáka točíme ve formátu 16:9. Prostě se na tento přechod připravujeme, a myslím si, že už je na obzoru. Jak se snižují ceny širokoúhlých televizorů, stává se z formátu 16:9 standard.

Stanovili jste si nějaký termín, ke kterému si zhodnotíte, jak uspělo HBO HD na českém trhu a podle toho rozhodnete, kdy spustíte další kanály v HD verzi?

Hodnotit můžeme nejdříve na konci roku. Bude to jedno z kritérií při hodnocení, co dál v oblasti HDTV. Ale spíš jde o otázku pro analytiky, jak rychlé bude tempo rozšiřování HD ready přijímačů. Vypadá to, že v horizontu několika let bude HD vysílací standard. a ještě před rokem jsme o HDTV mluvili jako o vzdáleném majáku na horizontu. Tempo, kterým jde vývoj, je mimořádně rychlé. Kdybyste se mě před rokem ptal, kdy začne vysílat HBO v HD verzi, řekl bych vám, že nevím. Uvedl bych, že za rok nebo za dva.

Jenže v srpnu 2007 začalo vysílat Nonstop Kino HD, takže jste asi museli zareagovat.

KL24

Nonstop Kino pro nás nebylo tak velkým problémem jako rozvoj HD vysílání v Polsku. Pro HBO ve střední Evropě to byl impuls k tomu, aby se vývoj HD vysílání hodně zrychlil.

Pokračování rozhovoru s Ondřejem Zachem na téma nízkého datového toku HBO v českých satelitních platformách, programování jednotlivých stanic HBO a Cinemax a programových plánech českého HBO na letošní a příští rok přineseme ve čtvrtek.

Jakou službu byste chtěli od HBO Česká republika co nejdříve?

Seriál: Rozhovory
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).