Hlavní navigace

Online LaTeX editory - plnohodnotná náhrada?

13. 10. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
LaTeX je stále hojně používaný jazyk, který slouží pro popis vzhledu dokumentů. Existuje celá řada nástrojů, které vám jej umožní používat bez potřeby instalace prostřednictvím online nástrojů. Ať již chcete napsat pěkný dopis nebo diplomovou práci, jistě jeho možnosti využijete.

LaTeX (respektive TeX) je jazyk, kterým definujete, jak přesně má daný dokument vypadat. Nejčastěji se používá pro sazbu knih, časopisů, ale také pro tvorbu plakátů, letáčků, dopisů a v akademickém prostředí. Právě akademické prostředí dnes spolu s tiskaři patří k prostředím, která se LaTeXem nejvíce zabývají.

Důvodů, proč použít LaTeX místo kombinace Word + pdf tiskárna nebo OpenOffice.org, je samozřejmě celá řada; od jednoduchého přeformátování textu, udržení konzistence odkazů a referencí uvnitř dokumentu až po možnosti přesně takového zobrazení, jaké vyžadujete. Psát delší práce s mnoho obrázky a vzorci ve Wordu není právě pohodlné a jakákoli změna formátu, která se má globálně projevit, často znamená nemalou námahu navíc.

Odměnou vám bude také podstatně hezčí vzhled dokumentů. Pakliže studujete přírodovědné či technické fakulty, bývá často téměř nutné užít LaTeX pro odevzdávání bakalářských či diplomových prací.

Přitom samotná instalace a konfigurace LaTeX není úplně triviální záležitost a není k dispozici na každém počítači, ke kterému přijdete. V tomto kontextu se jeví jako užitečné, zvláště pro méně časté užívání, sáhnout po některém z online nástrojů na práci s LaTeX, který se postará jak o jednoduchou a příjemnou tvorbu, tak také o kompilaci kódu do výsledného textovo-grafického výstupu.

Následující přehled není v žádném případě vyčerpávající či úplný – těchto nástrojů jsou k dipozici desítky – ale vytváří určitý přehled o tom, jaké nástroje je možné využít a jak fungují.

Codecogs

Asi jedním z nejjednodušších nástrojů na tvorbu v LaTeX je Codecogs. Ten je určen především pro uživatele, kteří s ním chtějí pracovat opravdu jen sporadicky. Hlavní uživatele zřejmě nalezneme mezi učiteli přírodovědných předmětů, kteří chtějí jednou za čas vytvořit pěkné zadání písemné práce pro studenty. K dispozici je automaticky generovaný náhled vzorce v téměř reálném čase.

Prostředí pro práci je maximálně zjednodušené a určené právě oněm občasným návštěvníkům – nabízí základní panel matematických funkcí, symbolů a operátorů, které si mohou uživatelé naklikat do svého dokumentu. Samozřejmě je možné nastavit také písmo nebo pracovat s vícero řádky. Zajímavostí je podpora více jazyků než jen angličtiny (němčina, francouzština, …) ale češtinu byste zde hledali marně. Jistě užitečným nástrojem je soubor nejčastěji používaných sekvencí řazených podle oboru, které je možné si přímo naklikat.

Nevýhodou je pak především slabý export – jen gif obrázek je poněkud málo. Pokud byste chtěli pdf soubor, pak musíte kód překopírovat někam jinam.

Codecogs

MonkeyTeX

MonkeyTeX je zajímavým způsobem pojatý projekt, který nabízí řadu specifických vlastností i netradičních odlišností. Pro užívání je nutné se zaregistrovat. Výměnou za to dostáváte možnost jednoduše dokument sdílet s dalšími uživateli nebo jej snadno publikovat. Příjemný dojem dělá také oddělený správce BibTeX, Stylů a tříd. Soubory lze do aplikace nahrávat, stejně dobře jako je stahovat či si je můžete nechat uložené na serveru.

Konzervativněji založeným uživatelům může dělat problém ovládání pomocí umělecky zajímavě (nikoli však standardně) ztvárněných tlačítek. Jinak je práce poměrně jednoduchá, rychlá a kvalitní. Aplikace si poradí s více verzemi textu, což je opět šikovné při práci v týmu. Potěší integrovaný návod na LaTeX nebo kontrola pravopisu, která je ale zatím k dispozici pouze anglicky. Export je realizován jen do pdf souboru, což je ale výstup obvykle vyžadovaný.

Verbosus

Zajímavým a poměrně propracovaným projektem je Verbosus, který nabízí oproti konkurenci celou řadu zajímavých a pokročilých funkcí. Pro jeho běh je nutné se zaregistrovat. Projekt pracuje v zašifrovaném přenosu dat, takže jej lze užívat i na práci s informacemi důvěrnými. Výborně pracuje se šablonami, nabízí oddělenou práci na bibliografii a dokumentu, zvýrazněnou syntaxi nebo možnost pracovat na projektech.

Pěkně je udělán i správce obrázků nebo pomocných souborů. Pracovat lze i s větším množstvím TeX souborů samostatně a udržovat si tak projekt v přehledné a kompaktní podobě. Nevýhodou je že každá kategorie je omezená pouze na 4 položky – pokud se toho limitu chcete zbavit, musíte si připlatit – 3 eura za měsíc nebo 12 eur za rok. Export je kvalitní, i když jen do pdf. Souběžně je generovaný log soubor.

Celkové pojetí programu je velice dobré a přehledné. Chybí sice nástrojové lišty pro snazší práci, ale pokud se v běžném psaní v LaTeX orientujete, neměli byste mít problém. Otázkou je, zdali je cena 12 euro za podobný projekt přijatelná či nikoli.

Verbosus

LaTeXlab

Asi mediálně nejznámějším a nejvýkonnějším nástrojem je LaTeXlab, který používá Google Docs API. Díky tomu má k dispozici poměrně solidní výkon, pohledný a dobře zpracovaný design, klávesové zkratky i funkce, které s propojením s Google Dokumenty souvisejí. Sdílí stejný adresářový prostor, takže není problém přistoupit k jakémukoli obrázku ve vašich Dokumentech (škoda, že zde není možnost pracovat také s Picasa Web Album). Pro jeho běh je nutné mít Google účet.

Jako jednoznačné pozitivum je možné uvést také možnost vybrat si z exportních formátů mezi pdf, vim a ps. Aplikace nabízí i takové drobnosti jako nastavení kompilátoru nebo interval automatického ukládání. Nechybí zde několik možností zobrazení, včetně paralelního zobrazení kódu a exportu. Bohužel bez realtime režimu, což je dáno především výpočetní náročností. Drobným nedostatkem je absence podpory kódovaného přenosu dat. Kvalitní je i paleta klikacích nástrojů pro práci s matematickými vzorci.

Jinak lze tento robustní nástroj doporučit jako solidní alternativu k instalovaným aplikacím zvláště tam, kde s LaTeX nepracujete úplně denně nebo potřebujte online přístup, který tento nástroj nabízí.

Latexlab

Shrnutí

Jak je vidět, nabídka je opravdu široká a stačí si vybrat model, který vám bude vyhovovat. Osobně mi vyhovuje LateXlab, který nabízí nejširší paletu funkcí, největší adresářový prostor, solidní výkon i pěkné možnosti ladění již v bezplatné verzi. Na druhou stranu nepodporuje spolupráci více uživatelů na jednom dokumentu, zprávu projektů nebo nenabízí takový komfort práce s jednotlivými soubory jako Verbosus.

BRAND24

Ještě by jistě bylo dobré zmínit jednoduchý český projekt TeXonWeb, který nabízí jednoduché minimalistické prostředí, které je možné efektivně používat, pokud nepotřebujete pracovat s externími soubory. Pro jednoduché psaní dopisů či posudků je téměř ideální svým minimalismem. Vybírat si je tak z čeho. Pokud uvažujete, že byste si LaTeX zkusili a nechcete si jej i s vývojovými prostředími instalovat na počítač, představují online LaTeX editory jistě dobrou volbu.

Pokud máte sami dobrou zkušenost s jinými (nebo i těmito) službami, neváhejte se o ni podělit v diskusním fóru.

Používáte TeX?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).