Hlavní navigace

Panasonic TX-50DS630: výrazný zvuk, výborný obraz a povětšinou i výborná výbava

9. 1. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UVNITŘ GALERIE – Tento Full HD televizor míří na ty, kteří nepotřebují DVB-T2/HEVC, avšak jinak vyžadují vysoký stupeň výbavy. Vyzkoušeli jsme ho i s bezdrátovými sluchátky Lamax.

V řadě DS630 se vedle testovaného 50palcového modelu nabízí ještě 40", tedy 102 cm. I když je mezi výbavou zmiňován tuner DVB-T2, kompatibilní s budoucím zemským vysíláním není. Ostatně mezi televizory ověřenými Českými Radiokomunikacemi pro budoucí DVB-T2/HEVC není jediný z řady DS, která u Panasonicu v roce 2016 označovala přístroje s rozlišením Full HD. Ty bohužel charakterizuje i to, že jsou bez nahrávání a možnosti nechat se na pořad v EPG upozornit. Pokud vám tohle vadí, nebo je to pro vás zásadní, dál už číst nemusíte.

Samotné EPG je přitom na platformě Viera výtečné s nepřerušovaným zvukem při vstupu a odchodu a dvěma náhledy. Jednoduše má všechno to, co stále ještě nemají modely s operačním systémem Firefox. A ještě malé odbočení, resp. srovnání. Na Full HD sází ještě dost lidí. Pokud se podíváte na některé velké obchody, uvidíte, že nejlevnější televizor je v úhlopříčce 127 cm (50") k mání od nějakých 11 000 Kč, masové značky začínají na asi 14 000 Kč. V ceně, kterou zaplatíte za TX-50DS630, což je aktuálně kolem 16 590 Kč (dříve 19 990 Kč, resp. 739 €), pak nemáte problém pořídit si Ultra HD (4K) se stejnou úhlopříčkou. Dnes je tak jen na vás, jaké rozlišení vlastně preferujte. Ceny jsou v nižších kategoriích vyrovnané, ve vyšších Full HD už pomalu chybí, i když někdy narazíte i na výrobky s cenami nad 25 000 Kč a na úhlopříčky nad 50". Největší Full HD TV, která byla před koncem roku 2016 k vidění, měla 80, resp. 75 palců (203, resp. 191 cm), což je ale dnes opravdu výjimka.

A co tedy nabízí v Česku vyráběný Panasonic TX-50DS630 s kovovým podstavcem a středně lesklou obrazovkou vybavenou tzv. Adaptive Backlight Dimming, u níž se podsvícení řídí na základě analýzy scény v rámci jeho umístění v rámu? Osvědčenou platformu Viera s bezdrátovým připojením k internetu pracujícím i v pásmu 5 GHz (Wi-Fi „n“), hlasové ovládání nastavitelné i pro češtinu a mj. také řadu zahraničních aplikací plus Voyo. V rámci domácí TV sítě můžete televizor použít jako klient (nemá tuner DVB-S, ale může ho využít z jiné TV Panasonic), je tu také aktivní 3D, přičemž brýle nejsou v ceně, HbbTV 1.5 či DLNA. Bluetooth nabízí podporu profilů pro klávesnici, myš a audiozařízení. I k tomu se dostaneme.

Praktické drobnosti

  • Jak dlouho trvá zapnutí (plné naběhnutí) TV: asi 3 s
  • Jak dlouho po zapnutí TV mohu ztlumit zvuk: prakticky ihned (neměřitelné)
  • Prodleva při vyvolání EPG: pod sekundu
  • Zvuková prodleva při vyvolání EPG (a odchodu z něj): žádná
  • Prodleva při přepnutí kanálu: asi 1,5 s
  • Prodleva při vyvolání seznamu kanálů: většinou byly k dispozici prakticky okamžitě, jindy pod sekundu

Instalace DVB-T tradičně svižná

Sestavení TV je jednoduché a s výhodou můžete využit šikovné konstrukce podstavce dovolujícího k základu přišroubovat dvě kovové stojiny a do nich zasunout obrazovku. I při 50 palcích to zvládnete v jedné osobě.

Tunerová část nabídne DVB-T/C a pro nás nezajímavý DVB-T2/H.264. Instalace je svižná, zvláště když využijete drátové připojení k internetu nebo WPS tlačítko. Jestliže chcete naladěné stanice setřídit, stačí jít do menu nastavení, kde se dají kanály třídit jak fyzicky, tak v rámci oblíbených položek. U nich navíc můžete využít možnosti vybrat souvislý blok stanic.

Klasické, povětšinou pohodové ovládání

Dálkový ovladač je klasika sama. Tedy klasika od Panasonicu. Poměrně bytelný a výborně padnoucí do ruky. Má i velice dobré rozložení až na tlačítko EPG (Guide), které je – opět tradičně – trochu bokem. A pro někoho je bokem i Home, jehož nejlepší pozici před několika lety zaujalo vyvolání Netflixu.

V menu nastavení se dá kolovat a na druhé úrovni je průběžné, takže kolujete v rámci všech nabídek. Je stejné jako u dalších TV Panasonic poslední tuším dva, tři roky. Doplňuje ho tlačítko Options, které však nenabídne některé funkce, které byste možná potřebovali. Vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, přepnutí výstupního audia mezi zabudovanými reproduktory vyzařujícími směrem dolů, sluchátky nebo zesilovačem či vysunutí média z rozhraní USB. Chybět vám možná bude i nějaký svižnější vstup do nastavení Bluetooth. Zvláště pokud budete používat sluchátka nebo nějakou zvukovou lištu či reproduktor.

Tlačítka pro multimédia najdete v kompletní podobě na spodní straně ovladače, použít se dají i šipkové klávesy vlevo/vpravo a OK fungující jako Pause/Play. V tuneru pak OK vyvolá seznam naladěných stanic, i když funkce tu a tam zlobila a bylo zapotřebí sekundu vyčkat.

Osmidenní EPG klasicky a výborně. Až na upozornění na pořad

Absence upozornění na pořad může někomu hodně vadit a Panasonic má tuto funkci léta spřaženu s nahráváním, které tu ovšem taktéž chybí.

EPG na platformě Viera nabízí dva náhledy, mezi kterými se přepínáte opakovaným stlačením Guide. První je tradiční pro sedm kanálů, u nichž se pořady vypisují horizontálně. Druhým je výpis pořadů na výšku pro jeden konkrétní kanál na sedm, osm hodin dopředu.

EPG je s obrazem a zvukem, který se při vstupu a odchodu nepřeruší. Pořady se stahují po vstupu na multiplex a po EPG se můžete libovolně pohybovat, dokud na některém z pořadů nezmáčknete OK. Pak se v náhledovém okénku objeví aktuální vysílání zvoleného kanálu. Jestliže chcete z EPG vyskočit, je třeba zmáčknout Exit nebo Return.

Lamax Beat Blaze B-1: solidní sluchátka za dobrou cenu

Bezdrátová stereo sluchátka s potlačením šumu pracující přes Bluetooth 2.1 dokáží fungovat i jako hands-free a spárujete je s celou řadou zařízení. Bohužel samotné připojení už na tomto televizoru tak dokonalé není. 

Smířit se musíte i s tím, že nejdou připojit dvě zařízení, a i když se také stále píše, že se většina spárovaných zařízení u technologie Bluetooth dokáže automaticky připojovat například po vypnutí, je to možná tak půl na půl, a někdy ani to ne. A to bohužel často platilo i zde. Na rozdíl například od odolného reprosystému Lamax Sentinel SE-1, který nejen v tomto ohledu pracoval bezchybně.

V případě notebooku Acer S3 s Windows 10 se sluchátka spolehlivě napojovala po jeho zapnutí, u mobilu LG Flex 2 a u televizoru Panasonic TX-50DS630 bylo vždy nutné spárovaná sluchátka manuálně připojit. Navíc v případě této konkrétní TV musel být zvukový výstup vždy nejprve přepnut na sluchátka. Jinak se zařízení nepropojila, což ovšem není věc Lamaxu. Podpora Bluetooth u Panasonicu TX-50DS630 zjevně není ideální. Na druhou stranu televizor zvládá Bluetooth aptX, ten však sluchátka nepodporují.


Autor: Lamax

Lamax Beat Blaze B-1.

Beat Blaze B-1 pracují s pružným a pevným náhlavním obloukem, regulaci velikosti provádíme posunem reproduktorové části sluchátek (část s měniči) v rozsahu asi 22 mm. Nejde o plné mušle (ucho do nich neschováte, ale na uchu leží), tlak je však vymezen precizně a bez potíží jsme s nimi zhlédli i dvouhodinový film. Jestliže vám samozřejmě padnou, což je vždy základ.

Pokud se podíváte na ceny stejného typu sluchátek s Bluetooth, uvidíte, že dnes jsou – obecně vzato – velice levné. Pořídíte je už od nějakých 500 Kč výše. Lamax Beat Blaze B-1 stojí více než dvojnásobek, a i když Bluetooth propojení není tak vybroušené jako u zmiňovaného Lamax Sentinel SE-1, design je rozhodně solidní i zde. Jen škoda přehnaně nenápadného označení pravé a levé strany a také titěrné diody signalizující dobíjení. Proti zbytku včetně výbavy (napojit jdou i kabelově) nelze mít námitek, stejně jako proti poměru cena/výkon. Zvukové podání ceně určitě odpovídá (rozsah není z neznámých důvodů udáván), i když při napojení na televizor, navíc přes Bluetooth, nepotřebujeme pořizovat nic extra kvalitního třeba za pět tisíc. Navíc kabelový přenos, který zvukové podání vylepší, je tu spíše přítěží.

Hodně příjemná je možnost složit sluchátka do půdorysu asi 160 × 110 mm a zastrčit je do dodávaného sáčku. I použité materiály jsou kvalitní a platí to i o továrním zpracování sluchátek. Škoda ale, že se na většinu zařízení nedokázala napojovat automaticky.

Co se týče operační vzdálenosti, v 50metrovém bytě bez potíží všude (stěny 10 cm plynosilikát), ve volném prostoru s vysíláním přes pouze jedno okno už ale po asi čtyřech metrech začal být znát rychlý úbytek zvukové kvality a nastupovalo chrastění a výpadky spojení.

A ještě pár technických záležitostí: Lamax Beat Blaze B-1 přijde na 1190 Kč, zabudovány jsou měniče o průměru 40 mm a Bluetooth 2.1, přičemž profily udány nebyly, stejně jako frekvenční rozsah (Alza hovoří o 20 Hz – 20 kHz). Doba dobíjení přes běžnou USB dobíječku mobilu (1,8 A) se pohybovala kolem dvou hodin, dobu provozu lze v krátkém testu odhadnout jen těžko, ale na nějakých pět, šest hodin se v praxi nejspíše dostanete. Zabudován je akumulátor typu LiPo, 250 mAh.

Chytré funkce: českých aplikací pomálu, pohodové HbbTV

HbbTV fungovalo naprosto bez problémů jak na kanálech České televize a u FTV Prima, tak na Seznam.cz TV a na některých kanálech skupiny Nova. Tady ale obsahu stále není mnoho a HbbTV stále nejede na všech stanicích a u všech diváků.

U televizoru není třeba HbbTV povolovat a je automaticky k dispozici hned po instalaci, resp. po připojení televizoru k internetu.

Pro napojení mobilního telefonu přes Wi-Fi Miracast jsme použili LG Flex 2, na televizoru stačilo spustit aplikaci Zrcadlení, kterou najdete na tlačítku APPS nebo v menu nastavení. Následně se mobil s Androidem 5.1 zrcadlil na obrazovce TV a stačilo spustit nějakou aplikaci, jako například přístup do archivu televize JOJ či iVysílání ČT, a už jsme mohli, v kvalitě lehce pod úrovní běžného DVB-T, sledovat video.

Bohužel spolupráce televizoru s Bluetooth je poněkud poloviční. V menu na tlačítku Options chybí možnost přepnutí zvukového výstupu, takže musíte do menu nastavení a to zdržuje. Nejinak tomu bude při samotném napojování už spárovaných sluchátek nebo reprosystému (viz vložený článek). To pro změnu musíte do menu nastavení a části Bluetooth.

Vedle sluchátek Lamax Beat Blaze B-1 jsme vyzkoušeli i vynikající přenosný miniaturní stereo reprosystém Chronos Miniboom NFC od Kobe. I zde fungoval výtečně, jak má ostatně ve zvyku na prakticky všech zařízeních, na kterých jsme ho zkoušeli, ale ani on se po vypnutí a opětném zapnutí nedokázal automaticky napojit. Televizor se zkrátka v případě Bluetooth nechová tak, jak by mohl. Navíc nemonitoruje audiovýstup, takže při ztrátě spojení nebo vypnutí zvukového zařízení se sám na vnitřní reprosystém nepřepne a musíte to udělat manuálně. Vždy také funguje pouze jedna signálová cesta (řízení hlasitosti na dálkovém ovladači reguluje tu aktuální) a současný výstup možný nebyl.

Vyzkoušeli jsme i spolupráci se set-top boxem Arris VIP1113 pro službu Digi2Go, který byl k TV připojen přes HDMI. Pracoval bez potíží, včetně automatického přestavení obrazového výstupu.

Aplikace, resp. widgety, najdete na tlačítku APPS a české tu prakticky žádné nejsou. Výjimkou je zejména IPTV/VoD služba Voyo. Připojení probíhalo bez problémů, byť bylo každé stlačení ovladače doprovázeno otravným zvukem, kterého se nešlo zbavit jinak než vypnutím audia jako takového. Video, resp. widget, pak naštěstí nezačíná v režimu Pause u Voyo dosti obvyklý cca pěti minutový odpočet, po němž přehrávání vypne. Bývá to o to větší problém, protože Voyo stále neumí navázat a návrat na původní pozici v přehrávání je proto komplikovanější. U tohoto televizoru nic takového nehrozí. Pokud si TV nevypnete sami, nebo se nevypne po nastavené době bez interakce.

Přes tlačítko Options bohužel nevypnete obraz a také se nepřepnete na jiný audio výstup. Slouží tak k tomu, abyste zapnuli teletextové titulky a přepnuli jazykový doprovod.
Autor: Bohumil Herwig

Přes tlačítko Options bohužel nevypnete obraz a také se nepřepnete na jiný audio výstup. Slouží tak k tomu, abyste zapnuli teletextové titulky a přepnuli jazykový doprovod.

Úprav obrazových nastavení více než dost

Přednastavených obrazových režimů je pět, včetně dvou pro kino. Manuálně upravíte prakticky vše, na co si vzpomenete, včetně úrovně podsvícení, sytosti nebo také – v pokročilém nastavení – odstínu a jasu pro jednotlivé barvy. Experimentovat můžete do libosti, návrat k původním hodnotám je možný kdykoli.

U zvuku ovlivníte obvyklé basy a výšky a na výběr jsou čtyři režimy. Pokud nastavíte například Uživatelský, máte k dispozici osmipásmový ekvalizér, což u televizoru jiné značky hned tak nespatříte.

Slušná kompatibilita, výborná práce s externími titulky

Souborový manager je klasický Panasonicm jak ho známe už léta. Žádný výpis běžné adresářové struktury, ale komplikované zjišťování, kde je co na USB médiu k přehrání, a přemýšlení, zda to „zvládnu, či nikoli“, přičemž tu a tam se televizor i splete. Nicméně video dokáže navázat i po návratu z TV tuneru, jen mezitím nesmíte spustit nic jiného.

TX-50DS630 nepřehrál video s kodekem označeným jako „MPEG-4 Video (DivX)“ v rozlišení 720 × 300 bodů s 24 sn./s v kontejneru AVI. Potíže byly i s jedním videem v H.264, MKV, 1080p (MPEG-4 AVC), přitom s druhým stejných parametrů si poradil a přehrávání bylo zcela plynulé. Na použitou kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB to rozhodně svést nejde, protože je prověřená na nejrůznějších zařízeních. Spíše půjde o kombinaci nějakých dalších parametrů videa a rozhraní USB 2.0. Verzi 3 bohužel tento televizor nemá. Tu má ale v kombinaci s rozlišením Full HD málokterý.

Fotografie v JPG a také v MPO (3D) se přehrávají nadmíru svižně a i zde je vidět umírněná a příjemná barevnost. Muziku zvládl televizor v MP3, WMA i WAV. A také ve formátu FLAC, kde se jasně ukázala dostatečná výkonnostní rezerva zesilovače a zejména v rámci ceny nadprůměrně výrazný zvuk, ve kterém nechyběla ani nějaká ta basová složka.

Televizor bez potíží zvládl jak médium s FAT32, tak NTFS, ve výpisu souborů lze kolovat a externím titulkům můžete nastavit nejen znakovou sadu, ale i velikost, a to v dostatečném rozsahu.

Jedna z možných variant úvodní obrazovky Home. Ovlivnit můžete styl i umístění některých ikon.
Autor: Bohumil Herwig

Jedna z možných variant úvodní obrazovky Home. Ovlivnit můžete styl i umístění některých ikon.

Příjemné klidné barvy, často i hutný zvuk

Režim Živá barva, který je tu stále k dispozici, byl po instalaci zapnut, ale neovlivňoval obraz tolik, jako dříve (je stejně dobré ho vypnout). Subjektivně vzato se v obrazu zdálo být méně černé, resamplování i z horších či špatných zdrojů však bylo vzhledem k ceně výborné až výtečné, což je určitě příjemné překvapení. Jasně bylo vidět jak na DVB-T, tak na USB, že televizor zvládá překvapivě hodně a týkalo se to i pohybové ostrosti a převodu z běžného nízkého rozlišení (SD).

I když je nesporné (a bylo to i znát), že televizor pracuje na kvalitní a vyzrálé platformě a například vstup a odchod do/z EPG byly naprosto hladké a zvukově bezchybné. Občas se stalo, že nešel vyvolat seznam naladěných kanálů tlačítkem OK a bylo nutné chvilku počkat. To je ale jediná potíž, na kterou jsme během intenzivního vánočního zkoušení narazili. Jinak bylo vše u Panasonicu TX-50DS630 bez chybičky. Pokud vám nevadí absence kodeku HEVC a upozornění na pořad, případně nahrávání, za danou a dlužno říci, že i rozumnou cenu dostanete výtečně vybavený televizor s nadprůměrným zvukem a výborným obrazem taktéž nad rámec ceny a třídy. Ideální pro kombinaci s IPTV nebo kvalitním kabelovým či satelitním set-top boxem.

KL24

Hodnocení

pro: výborný obraz za všech okolností s kvalitním resamplováním i z horších a špatných zdrojů, výrazný zvuk s dostatečným výkonem zesilovače, vzhledem k současné ceně i velmi vysoký stupeň výbavy

proti: slabší podpora Bluetooth, chybí možnost upozornění na pořad a nahrávání, potíže s přehráváním některých videí

Panasonic TX-50DS630
cena: 16 990 Kč
úhlopříčka, formát: 127 cm (50"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), 1920 × 1080 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C, DVB-T2 (H.264), analogový; zesilovač 2× 10 W, Dolby Audio
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPG, MPO; MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV; AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, FLV, 3GPP, VRO, VOB, TS, PS; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 48 W, pohotovostní režim: < 0,4 W; roční spotřeba 105 kWh; energetická třída A+
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI, YUV kombin. s video (cinch), SCART, digitální optický audio výstup, stereo audio vstup (cinch), Ethernet (LAN), anténní vstup; na boku: HDMI, sluchátka, 2× USB 2.0, PCMCIA (CI+); Bluetooth (aptX, A2DP, HID), Wi-Fi (802.11 mj. i v „n“, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (Šx V x H); hmotnost: 1126 × 693 × 202 (bez podstavce 47) mm; 16,5 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Používáte s televizorem nějaký reproduktorový či sluchátkový systém přes Bluetooth či jiný bezdrát?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).