Hlavní navigace

PDA pro předškoláky

10. 6. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Děti musíme na přetechnizovanou dobu připravovat od malička. Dokonce vznikl přístroj, který je má za úkol naučit pracovat s PDA. Děti ještě ani nehodí do školy a už si zvykají na „gadgety“. Je to dobře?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Na blogu New York Times je k vidění opravdu zajímavé zařízení. Jde o dětské Pda pro předškoláky. Není to žádná plastová hračka, na které jsou plastová tlačítka a dítě si hraje na tatínka – manažera. Funkční PDA pro děti umí třeba zavolat policii pomocí panic tlačítka, a hlavně připravuje děti na budoucí pracovní kariéru.

Mašinka se jmenuje LeapFrog a stojí 22 dolarů. Je to tedy zanedbatelná investice, proč něco podobného dítěti nekoupit? Má si hrát s autíčkem, nebo se skoro opravdovým PDA? Ano, jde o hračku, ale podle mého na předškoláky moc složitou. Abecedu je přece možné učit i jiným způsobem, než mačkáním qwerty klávesnice. Asi je to účel, připravit dítě na drsný svět, který ho čeká od základky až do konce života. Někteří namítnou, že přístup „škola hrou“ je skvělý a toto PDA je prostě parádní záležitost. Možná mají pravdu, ale já jsem přísným zastáncem přístupu, který nechává dítě až do školy na pokoji. Prostě nechat ho být a pokud se nechce učit, ušetřit ho toho.

Američané (a nejen ti) mají asi jiný pohled na věc, jelikož podobná zařízení jsou běžnou výbavou dětských pokojů. Předškoláci nyní běžně používají ke hraní a ke komunikaci s kamarády počítač, takže nějaké trapné dětské PDA pro ně nebude žádným tvrdým oříškem. Proč jim tedy nenápadně nepodstrčit něco, co jim pomůže později v orientaci ve světě IT? Másto hrajícího medvídka mohou přece děti mordovat PDA, i když světlezelené a vydávající zvuky zvířátek.

ebf - partner 1

PDA je na baterky a výrazně připomíná hlavně v USA populární BlackBerry. Po nástupu do školy pak děti plynule přejdou k PDA opravdovému, nebude to pro ně nic nového? Vybavování těch nejmenších dětí nejrůznějšími technickými vychytávkami má své skalní příznivce i odpůrce. Já se skromně řadím k té druhé skupině, zatěžování dětí technikou mi prostě nesedí. Ale pravda je, že rodiče by podobné věci dětem kupovali proti jejich vůli asi jenom velmi těžko.

Časy se prostě mění, legem se dnes člověk asi moc nezavděčí. Pokud to nebliká, nesvítí a nemluví, tak s dárkem prostě nemáme šanci. Před lety jsme trénovali dovednosti s Merkurem, který byl schopen vychovat šikovného strojního inženýra, nyní frčí dětské mobilní telefony a PDA, které nemohou vychovat nic jiného, než IT odborníka…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).