Hlavní navigace

Petru Dvořákovi teče do bot, jeho muž ve zpravodajství Petr Mrzena to přehnal. Obětuje ho?

31. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Změna vládní garnitury znamená, že si generální ředitel ČT musí vyjednat novou politickou podporu. Vedla cesta přes ovlivňování vysílání ČT 24?

Jeden velmi podstatný detail

Podpora řediteli zpravodajství České televize Zdeňku Šámalovi, kterou dnes odpoledne vyjádřilo 61 redaktorů na protest proti stížnosti 23 kolegů na porušování objektivity a politické nestrannosti v předvolebním a povolebním vysílání ČT 24, je zajímavějším dokumentem, než by se mohlo na první pohled zdát. A nemůže za to seznam signatářů s jejich podpisy, který prý televize rozeslala médiím „omylem“. Mnohem zajímavější jsou pouhá dvě slova dopsaná ručně k poslední větě dokumentu („Vyjadřujeme tímto důvěru ve vedení zpravodajství“), tedy pomlčka a rukou dopsané jméno ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala.

Stížnost, kterou již začátkem října adresovalo 23 redaktorů zpravodajství Radě ČT, totiž obsahuje konkrétní zásahy Šámalova přímého podřízeného, šéfredaktora zpravodajství Petra Mrzeny, do politického zpravodajství ČT. Dvanáct příkladů ukazuje, že Mrzena ve vysílání prosazoval prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška a jeho spolupracovníky, prezidenta Miloše Zemana a jeho Stranu práv občanů – Zemanovce. Tedy aktéry povolebního puče uvnitř sociální demokracie, který měl svrhnout předsedu Bohuslava Sobotku.

Petr Dvořák potřebuje politickou podporu

Odhlédněme nyní od toho, zda je stížnost oprávněná a jak s ní Rada ČT naloží. Faktem je, že Petr Mrzena, kterého si na Kavčí hory přivedl Petr Dvořák (v době jeho ředitelování na Nově byl šéfredaktorem zpravodajství i tam), byl přímou spojkou mezi vedením zpravodajství a generálním ředitelem ČT, která plnila Dvořákovy představy, co by zpravodajství mělo dělat. Byl to Mrzena, kdo přišel se změnami v obsazení moderátorských pozic v Událostech, komentářích, což už v létě vyvolalo roztržku v samotném vedení ČT a vedlo k pádu výkonné ředitelky divize Nová média Pavlíny Kvapilové. Mrzena stál také za změnami v personálním obsazení hlavní zpravodajské relace Události.

Nebylo by vůbec divné, kdyby Mrzena skutečně zasahoval do dramaturgie vysílání ČT 24 ve prospěch haškovců, zemanovců a samotného prezidenta. Dokonce by to dávalo smysl: pokud chce Petr Dvořák setrvat ve funkci generálního ředitele ČT, musí si vyjednat novou politickou podporu u vítězů voleb a budoucí vlády. Jelikož situace v sociální demokracii spěla k tomu, že Bohuslav Sobotka skončí a vládu budou sestavovat sociální demokraté pod vedením Michala Haška se Zemanovci, mohl se Petr Dvořák logicky přiklonit na stranu vítězů a připsat si kladné body, které by zúročil v pokračování svého managementu na Kavčích horách.

BRAND24

Padne-li Mrzena, přijde jiná Dvořákova spojka

Nezapomeňme však, že Petra Dvořáka předloni zvolila do funkce Rada ČT ovládaná především ODS, což byla tehdy nejsilnější vládní strana. A Dvořák před samotnou volbou absolvoval setkání s premiérem Petrem Nečasem. ODS je sice po volbách „na kapačkách“ a skončí v opozici, Radu ČT ale nadále kontrolují nominanti ODS a minimálně ještě několik týdnů tomu tak bude – odvolat je může pouze Poslanecká sněmovna, a ta se má poprvé od voleb sejít až 25. listopadu. Petr Dvořák tak nyní hraje o všechno: proto tiskové oddělení ČT během jediného dne vydalo hned tři prohlášení ke stížnosti redaktorů zpravodajství na nemístné zásahy do vysílání ČT 24 a narychlo se sešikovalo 61 jiných redaktorů na jeho podporu.

Možná to ale nebude stačit, a Petr Dvořák bude muset obětovat svého „zlého muže“ ve zpravodajství Petra Mrzenu. Jenže pro televizní odbory by to bylo jen Pyrrhovo vítězství, na Mrzenovu pozici by přišla další Dvořákova spojka. Kredit zpravodajství ČT by navenek dále zajišťoval jeho ředitel Zdeněk Šámal, za nitky by však skutečně tahala nová Dvořákova spojka. Nebylo by překvapením, kdyby se jí stal další bývalý šéf zpráv na Nově z Dvořákovy éry Martin Ondráček, který momentálně pomáhá v Českém rozhlase s proměnou Radiožurnálu. A nebo Petr Dvořák skončí jako Michal Hašek…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).