Hlavní navigace

Philips DTR 220: minimalismus v černém provedení

15. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Do nabídky set-top-boxů se základní výbavou přibyl nový exemplář od společnosti Philips. Změn oproti předchozímu modelu DTR 210 naleznete jen minimum. Největších úprav se dočkal design výrobku, zatímco menu a softwarová výbava jsou s dřívější verzí na pohled identické. Philips DTR 220 je kvalitní, snadno ovladatelný a elegantní přijímač zemského digitálního vysílání.

Nový set-top-box od známého výrobce elektroniky je celý vyvedený v černé barvě. Jeho rozměry jsou 20×9,5×3,3 cen­timetru. Výrobek se tedy řadí mezi malé digitální přijímače. Philips DTR 220 nemá žádný displej, na předním panelu je pouze snímač signálu dálkového ovládání a modrá dioda. Dioda svítí při pohotovostním režimu, během zapínání se rozbliká a za provozu blikne vždy jen po přijetí pokynu z dálkového ovladače.

Philips DTR 220

Zadní panel set-top-boxu je maximálně využitý. Na plochu 66 centimetrů čtverečních se vešly dva konektory SCART, anténní vstup a výstup, digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiální verzi a nezbytná zdířka pro napájení z elektrické sítě. Přívod proudu obstarává 12 voltové trafo. Digitální přijímač nemá sériové rozhraní RS-232 pro přijímání aktualizací softwaru z PC. Důvod inzeruje krabice výrobku i jeho manuál, případné aktualizace mají probíhat přímo ze signálu DVB-T, tedy „vzduchem“.

Výrobek uživatele naladí na českou notu už svojí krabicí. Ta má čtyřjazyčné popisky, vždy po dvojicích na vrchní a na spodní straně, a čeština mezi nimi nechybí. Ve čtyřech řečech je také uživatelská příručka, tady najdou zákazníci český popis jako závěrečnou část brožury. Na 19 stranách jsou tu popsané všechny funkce set-top-boxu a možnosti zapojení doplňují názorná schémata. S pochopením uživatelské příručky by tak nikdo neměl mít problémy.

Philips DTR 220 zezadu

První start digitálního přijímače

Philips DTR 220 má na krabici napsané heslo: Instalace za méně než pět minut. Není to žádné chvástání, ale fakt. Tedy v případě, že nemusíte hodinu strávit přiděláváním nové antény nebo směrováním antény stávající. Od chvíle zapojení výrobku do elektrické sítě už pokračuje první start ráz na ráz.

Po uvítací obrazovce si uživatel vybere jazyk menu, ve kterém s ním bude set-top-box dál komunikovat. Mezi třinácti možnostmi je čeština druhá od konce, vyplatí se proto listovat směrovými šipkami na ovladači doleva, nikoli vpravo. V úvodním nastavení je také volba země a formátu obrazovky, podpora širokoúhlého formátu 16:9 je i u základního digitálního přijímače myslím samozřejmostí.

Před laděním programů si člověk může vybrat, jestli se spokojí s volně dostupnými, nebo chce najít všechny dostupné stanice zemského digitálního vysílání. V České republice je to zatím totéž. Při průchodu kmitočtovým spektrem dostává uživatel informaci o tom, kterým kanálem a frekvencí se set-top-box právě zabývá, jaká je tu síla i kvalita signálu a kolik stanic rozhlasu a televize už se podařilo přijímači najít.

Programy digitální sítě A i B Philips DTR 220 objevil bez obtíží, ale nabídku sítě C s programem ČT 1 HD výrobek ignoroval. Při průchodu 64. kanálem, na kterém „céčko“ v Praze vysílá, sice na chvíli poskočily ukazatele síly a kvality signálu, zůstaly ale v červených hodnotách, které výrobku ke štěstí nestačily. K ladění používám pokojovou anténu, která je sice obecně vzato nedoporučovaná a nevhodná. Z praktického hlediska jsem s ní ale problémy při testování neměl a na stejný zdroj signálu mi jiné set-top-boxy síť C běžně naladily. Že si s jejím obsahem nedokázaly poradit, resp. přehrávaly jen zvuk, to je věc jiná. Na mě dělá situace dojem, že tento digitální přijímač má slabší tuner. Zájemcům, kteří bydlí ve větší vzdálenosti od vysílačů DVB-T, bych ho proto raději nedoporučil ani k pevným anténám.

Philips DTR 220 panel

Funkce set-top-boxu jsou uživatelsky příjemné

Ovládání digitálních přijímačů řady DTR 2×x od společnosti Philips je jednoduché a přehledné. Kombinace dobrého popisu i rozložení tlačítek na dálkovém ovládání v propojení s popisem na obrazovce funguje na výbornou. Přepínání programů a změna hlasitosti jsou dostupné jak přes svoje kolébky, tak přes směrové šipky dálkového ovladače. Přišlo mi jen, že aby na pokyny ovládání set-top-box zareagoval, nesmím mířit o moc vedle.

Panel rychlých informací uvádí jména dvou po sobě jdoucích pořadů na zvoleném programů a časy, ve kterých se vysílají. Zájemci si mohou snadno vyvolat podrobnější údaje o tom, co se na vybrané stanici vysílá. Dlouhé popisy nejsou pro Philips problém, pokud by se text neměl vejít na jednu obrazovku, rozloží ho třeba na sedm stránek a o všem informuje uživatele.

Elektronický programový průvodce (EPG) využívá barevných tlačítek ovladače k rychlému procházení denním programem. Diváci se pomocí nich mohou přenést na pořady vysílané dopoledne (od sedmi ráno), odpoledne (od jedné po poledni) a večer (začíná už čtvrtou odpolední). EPG je provázané s časovačem událostí, jemuž umí předat parametry pořadu, který si člověk chce nechat na videu nahrát. Pokud není zájemce spokojen s časovými údaji z EPG a chce si samočinné zapnutí a vypnutí set-top-boxu raději o pár minut pojistit, není to problém změnit. Časovač pojme osm záznamů, pořady se mohou nahrávat jen jednou, denně, týdně ve vybraný den či každý všední den, tedy od pondělí do pátku.

Philips DTR 220 ovladac

Pro teletext nabízí digitální přijímač možnost volby zabudovaného nebo externího televizního dekodéru. Teletext zabudovaný v set-top-boxu funguje dobře, se správnou českou diakritikou zobrazuje i velká písmena a má paměť na stovky stran. Vyhledávání informací je s jeho pomocí proto jen otázkou okamžiku.

Trocha kritiky a pozitivní závěr

Umí dobře česky - pečeť

Při testování výrobku jsem se setkal s jedinou nepříjemností. Nejsem s to určit, nakolik to byla chyba jen mého zapojení a co z ní připadá na vrub samotného digitálního přijímače. Ve stejné sestavě mi nicméně digitální přijímače fungují dobře. O co šlo? Při volbě barevného výstupu jako RGB byl obraz celý domodra – jako kdyby chyběla jedna ze složek. Po přepnutí na kompozitní video se barvy spravily, ale menu bylo zase celkem roztěkané. Samotné vysílání televize šlo přes CVBS sledovat dobře.

Celkový dojem z digitálního přijímače Philips DTR 220 mi nicméně taková záležitost nezkazila. Set-top-box vypadá sympaticky a je energeticky nenáročný (7 W za provozu / 5 W v pohotovostním režimu). Jeho ovládání člověk zvládne hravě a pozitivem je i dobře zvládnutá čeština, která produktu vynesla ocenění „Umí dobře česky“. Přijímač disponuje i dětským zámkem. Za cenu blízkou patnácti stům korun je Philips DTR 220 jistě zajímavou volbou pro všechny, kteří nechtějí za digitalizaci utratit moc peněz a mají na set-top-box jen základní nároky.

Philips DTR 220
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

MMF24

Orientační cena: 1550 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Jakou barvu elektroniky preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).