Hlavní navigace

Pošlou další věřitelé satelitní službu Digi TV tam, odkud přišla?

21. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Přesto, že Digi TV je jednou z nejúspěšnějších satelitních služeb, alespoň to platí v Rumunsku, vůbec se nemůže chlubit tím, jak se chová její provozovatel, společnost RCS&RDS, v dalších zemích prostřednictvím svých dceřiných firem. Jak už vás DigiZone.cz informoval, Digi TV dluží některým televizním stanicím za distribuci signálu desítky milionů, a jak se ukazuje, nedávný inzerát skupiny Nova v Hospodářských novinkách, začíná přinášet své ovoce. Ozvali se jí totiž další věřitelé.y

Nově se ozývají další věřitelé Digi TV

Inzerát televize Nova v Hospodářských novinách, kterým přede dvěma týdny vyzývala, ať se jí přihlásí další věřitelé společnosti DIGI Czech Republic, provozující satelitní službu Digi TV, padl na úrodnou půdu. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, se televizi přihlásilo hned několik firem, kterým Digi TV dluží za šíření jejich placených televizních programů. Nova tuto informaci nechce komentovat. Veřejně se k pohledávce vůči Digi TV zatím přihlásil jen podnikatel Ivan Hronec, jemuž firma dluží za vysílání programů Filmbox okolo 20 milionů korun. Nova chce společně s dalšími věřiteli Digi TV podat návrh k soudu na zahájení insolvenčního řízení vůči společnosti DIGI Czech Republic. Ta zajišťuje vysílání Digi TV pro diváky v České republice. Spravuje ale jen předplatitelský kmen, zákaznické centrum a má od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) oprávnění pro převzaté vysílání programů určené pro Českou republiku. Technicky však Digi TV provozuje její majitel z Rumunska, takže případný úpadek firmy DIGI Czech Republic by se vysílání satelitní Digi TV nemusel vůbec dotknout.

Jan Potůček: Nově se přihlásili další věřitelé satelitní služby Digi TV. Je jich hodně

Radiokomunikace představily plán, jak chtějí ČR pokrýt signálem DVB-T2

Český metrologický institut ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi ve středu v prostorách pražské věže na Žižkově prezentoval první výsledky testů systému DVB-T2, který je možné právě z této lokality zachytit od loňského listopadu. Zúčastnění odborníci, mezi kterými nechyběli všichni techničtí ředitelé televizí, které se zkušebního vysílání účastní, zástupci výrobců elektroniky i vybraní novináři, se mohli seznámit také s plány tohoto vysílání do budoucna. České Radiokomunikace nevylučují, že by případně otestovaly také technologii hybridní televize HbbTV a vysílání s 3D obrazem. Česká republika má podle manažera Úseku strategie a rozvoje Českých Radiokomunikací Jiřího Vykydala výhodu v tom, že v ní převládá pozemní příjem televize, takže případné zavedení systému DVB-T2 by teoreticky nemuselo být žádným problémem. K úspěšné implementaci digitální terestrické televize druhé generace je nutné nabídnout nějakou přidanou hodnotu, kterou bude především zlepšení kvality obrazu a zvuku.

Jiří Vykydal, Jiří Duchač, Čeněk Pavelka, Kamil Chalupa

Tito pánové prezentovali ve středu výsledky pražského testu systému DVB-T2. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Spuštění systému DVB-T2 v Česku není problém. Otázkou je, zda ho chce trh
Lukáš Polák: ČRa: Systém DVB-T2 má v ČR ještě šanci. Stále tu převažuje pozemský příjem

Kdy skončí analog, ptá se Nova a Prima

Začne jeden z jedenácti možných nových tematických kanálů televize Nova vysílat ještě letos, nebo až v příštím roce? A jak dlouho bude trvat Primě, než spustí svůj čtvrtý program Prima family? To nezáleží úplně tak na těchto dvou komerčních televizích, ale také na jasném rozhodnutí státu, kdy přesně skončí proces přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Ono magické datum, které může znít 11.11.2011 nebo 30.6.2012, totiž znamená celkem převratné změny na českém televizním trhu. Mohlo by se zdát, že sedm a půl měsíce, které dělí dva možné termíny dokončení televizní digitalizace v Česku, nejsou zase tak moc dlouhou dobou, takže je vlastně úplně jedno, zda tento proces skončí letos v listopadu nebo příští rok v červnu. Chyba lávky. K termínu konce digitalizace se váže hned několik důležitých změn na televizním trhu. Předně by se měla uvolnit cesta všem zájemcům o zemské digitální televizní vysílání. Do doby, než skončí digitalizace, mohou na základě licence pro DVB-T vysílat v pozemních multiplexech jen vybrané společnosti.

Klatovy - Barák - vypnutí analogu

Po každém vypnutí analogového vysílače čeká na diváky nějakou dobu ještě toto oznámení. (Foto: Daniel Neumann, Plzeň)

Jan Potůček: Nova i Prima licitují o přesný termín konce digitalizace. Mají své důvody

Stručně

Satelitní služba CS Link zařazuje do své nabídky dva nové programy, jeden v nízkém a druhý ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Konkrétně jde o Hustler TV a Bravu HDTV. Jak bude programy provozovatel služby, společnost Media Vision, balíčkovat, zatím není jasné, protože se je rozhodla nabídnout v rámci promo akce zdarma všem svým zákazníkům na celé léto.

Lukáš Polák: CS Link zařazuje do nabídky Hustler TV a Bravu HDTV. Prozatím budou zdarma

Společnost UPC Česká republika, největší provozovatel kabelové televize v tuzemsku, zařadil do své digitální nabídky program Leo TV. První tuzemská erotická televizní stanice doplní balíček, který je určen výhradně pro diváky starší osmnácti let. Ten doposud obsahoval pouze dvě televizní stanice a nyní jsou jeho součástí tedy tři. Jeho cena se nemění.

Lukáš Polák: Leo TV nově v kabelové televizi UPC Digital

Souboj o licenci pro taneční show Let´s Dance, u nás známou jako StarDance, získala pro roky 2012 a 2013 opět Česká televize. Podle serveru Mediálne.sk, který v pondělí dopoledne informoval o zájmu Novy získat tento formát, o tom držitel licence, britská BBC, rozhodl právě v tu samou dobu. České televizi se podařilo získat licenci na roky 2012 – 2013, potvrdil webu mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Jan Potůček: Nova má smůlu, licenci pro další ročníky StarDance získala opět ČT
Jan Potůček: Nova prý chce České televizi vyfouknout StarDance. Markíza ji už má

Prima love - web - 8. března 2011

Grafiku Primy love ocenili i odborníci. (Screenshot: web Prima love)

Zatímco tuzemská MTV se mohla pochlubit nominací za svou grafiku pro evropské ceny PromaxBDA 2011, podobně je na tom i nový kanál Prima love. V rámci PromaxBDA Awards 2011 US, které proběhnou 30. června v New Yorku, byla sesterská televize Primy nominována v sekci Logo design a Package design – all media. Stanice se tak už samotnou nominací dostává mezi světovou elitu. Grafický obal pro ni stejně jako u kanálu Cool vytvořilo studio Oficina.

Lukáš Polák: Po MTV je na prestižní ceny PromaxBDA 2011 nominována i Prima love

Třetí program by mohla v dohledné době spustit slovenská komerční televize Joj. Jak upozornil server Mediálne.sk, firma Mac TV, která je držitelem vysílací licence Joj i jejího druhého programu Joj Plus, si u slovenského patentového úřadu nechala registrovat název Joj Klub. Zároveň získala internetové domény www.jojklub.sk a www.jojklub.eu, na které umístila logo svého hlavního programu a text: Tato doména byla registrována televizí Joj, už brzy se na ní objeví zajímavý obsah.

Jan Potůček: Televize Joj pracuje na svém třetím programu. Registrovala si Joj Klub

cif 24 - early cena - média

Rakouská veřejnoprávní televize Österreichischer Rundfunk (ORF) bude mít po spuštění svého nového kanálu „ORF 3“ poměrně značně svázané ruce při jeho propagaci. Stanice, která by měla odstartovat na podzim, například nebude vůbec moci využívat takzvaného cross promotion, jako je tomu například v České republice u všech velkých stanic – Česká televize, skupina Nova a Prima.

Lukáš Polák: Rakouská ORF 3 bude značně omezena regulačním orgánem KommAustria

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).