Hlavní navigace

Spuštění systému DVB-T2 v Česku není problém. Otázkou je, zda ho chce trh

19. 5. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 115393
Český metrologický institut ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi včera v prostorách pražské věže na Žižkově prezentoval první výsledky testů systému DVB-T2, který je možné právě z této lokality zachytit od loňského listopadu. Zúčastnění odborníci, mezi kterými nechyběli všichni techničtí ředitelé televizí, které se zkušebního vysílání účastní, zástupci výrobců elektroniky i vybraní novináři, se mohli seznámit také s plány tohoto vysílání do budoucna. České Radiokomunikace nevylučují, že by případně otestovaly také technologii hybridní televize HbbTV a vysílání s 3D obrazem.

DVB-T2 má v ČR podle Radiokomunikací šanci

Česká republika má podle manažera Úseku strategie a rozvoje Českých Radiokomunikací Jiřího Vykydala výhodu v tom, že v ní převládá pozemní příjem televize, takže případné zavedení systému DVB-T2 by teoreticky nemuselo být žádným problémem. K tomu, že už to někteří zástupci z řad odborné veřejnosti vidí „trošku“ jinak, se ještě dostaneme později. K úspěšné implementaci digitální terestrické televize druhé generace je nutné nabídnout nějakou přidanou hodnotu, kterou bude především zlepšení kvality obrazu a zvuku. V současné době ČRa provádí testy pokrytí příjmového pole, identifikací, přijímačů a tak dále. Tento test by měl poskytnout podklady pro určení směru vývoje DVB-T2 v České republice. Pokud dnes za určitých příjmových podmínek vysíláme například pět programů v DVB-T ve standardním rozlišení, u DVB-T2 MPEG-4/AVC to bude ve vysokém rozlišení přibližně stejný počet stanic, uvedl Vykydal. Radiokomunikace netestují všechny módy, ale pouze ty, které umožňují navýšení datového toku a ty, jež umožní přibližně stejné „chování“ na straně příjmu jako má systém DVB-T. Radiokomunikace tím chtějí mimo jiné zajistit, aby se na straně diváka nemuselo zasahovat do přijímací sestavy a vyměnil se eventuelně pouze přijímač, odhlédneme-li od posazení multiplexu na konkrétní kanál.

FOTOREPORTÁŽ: Jak se měří test DVB-T2 v Praze

ČRa - měřící vůz 200
Od loňského listopadu v Praze vysílá zemská digitální televize druhé generace DVB-T2. Dlouhodobý test provozuje Český metrologický institut a technicky ho zajišťují České Radiokomunikace. Vysílá se z hlavního pražského vysílače na Žižkově na kanále 25, který kdysi využíval první přechodný multiplex DVB-T. Zkušební síť obsahuje čtyři nejsledovanější české televize v HD rozlišení a její signál dosáhne hluboko do středních Čech. České Radiokomunikace jej pravidelně proměřují a zkouší měnit parametry vysílání, aby našly nejvhodnější model pro stálé vysílání. U jednoho takového měření byl i server DigiZone.cz.

Nejdůležitější fází je test jednofrekvenční sítě

České Radiokomunikace kladly při včerejším setkání s odborníky důraz na to, že výsledky testů jsou pro ně důležité především proto, aby se zjistilo, jaké je chování signálu v takzvané jednofrekvenční síti. Potřebujeme vědět, kolik kmitočtů potřebujeme dostat a kolik programů a v jaké kvalitě sem budeme moci dostat, uvedl Jiří Vykydal. Testy budou probíhat během letních prázdnin na jihočeském vysílači Kleť a jihomoravské Javořici (Vysočina), opět na kanále 25. Oproti původním plánům dojde k posunu startu této sítě přibližně o dva až tři týdny, konstatoval Vykydal. Radiokomunikace nebudou mít problém s tím, že by se na 25. kanále vysílalo, protože analogová Jednička, která v současné době ještě na Vysočině je, se bude 31. května vypínat. Výkon vysílačů na obou lokalitách bude 100 kW. Kleť a Javořice budou fungovat tedy v rámci jednofrekvenční sítě. To však nebude platit pro Prahu, která nadále bude šířit signál pouze 4 kW, ovšem také na 25. kanálu. Vysílání pro hlavní město a území České Budějovice – Jihlava na sobě bude nezávislé. Radiokomunikace chtějí použít Prahu jako nesynchronní vysílač a chtějí si odzkoušet negativní vlivy na jednofrekvenční síť.

Workshop ČRa - 18. května 2011

O workshop Českých Radiokomunikací a Českého metrologického institutu byl mimořádný zájem mezi odbornou veřejností (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Vysílače v jednofrekvenční síti by bylo možné provozovat až ve vzdálenosti 134 km

Českým Radiokomunikacím se jeví v současné době jako ideální při nastavení technických parametrů použití ochranného intervalu 1/8 a módu 32k. Tyto hodnoty by umožnily vysílače v jednofrekvenční síti u systému DVB-T2 provozovat bez problémů se vzdáleností až 134 km. Prováděly se i testy příjmu za pohybu. Tam se dostaly Radiokomunikace na vhodný kódový poměr 3/5. U testů kvality HDTV videa se mělo zjistit, jaká je minimální datová rychlost, kdy je možné obrázek hodnotit jako kvalitní z pohledu vysokého rozlišení. Při té příležitosti se porovnávaly testy u televizorů dvou různých úhlopříček, přičemž se pochopitelně ukázalo, že vyšší úhlopříčky potřebují vyšší datové rychlosti pro stejný subjektivní vjem. Co se týká mobilního příjmu, systém DVB-T2 umožňuje použití takzvaných PLP vrstev, kdy z jednoho vysílače je možné nakonfigurovat různé druhy příjmů. V budoucnu chceme tyto konfigurace zkoušet. Vysílat pro mobilní příjem by mohlo být velice atraktivní. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že však takováto konfigurace, když to řeknu ošklivě, sežere poměrně hodně datového toku navíc, uvedl Vykydal a pro DigiZone.cz nevyloučil, že testy do budoucna poslouží i pro hybridní televizi HbbTV. Ve spolupráci s televizemi bychom rádi vyzkoušeli HbbTV, prostorový zvuk, digitální podtitulky a podobné vymoženosti, konstatoval Jiří Vykydal.

Žižkov, Javořice, Kleť - DVB-T2 pokrytí

Na této mapce je krásně vidět, jak bude vypadat test systému DVB-T2 v následujících měsících. Pražský Žižkov zůstává „osamocen“ a v jednofrekvenční síti k němu přibývají vysílače Javořice a Kleť. Všechny tři však budou fungovat na kanále 25. Rozdíl je v tom, že Praha bude mít nadále výkon jednotek kilowattů, kdežto jižní Čechy a jižní Morava „pojedou“ s výkonem 100 kW. (Foto: autor, mapa ČRa)

Máte zájem sledovat test DVB-T2? Raději na to zapomeňte

Uvažujete o tom, že byste si v zahraničí koupili set-top-box s tunerem DVB-T2, abyste si vyzkoušeli příjem testu tohoto vysílání v Praze, jižních Čechách nebo na Vysočině? A má vůbec cenu, aby zájemce, který má o testy systému DVB-T2 zájem, používal právě box ze zahraničí? Manažer Úseku strategie a rozvoje Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal na tyto dotazy serveru DigiZone.cz odpověděl, že Radiokomunikace v tuto chvíli negarantují stabilní technické parametry tohoto vysílání. V noci necháváme nastavení vysílače v základním módu. Teoreticky je tedy možné sledovat programy v HD. Přes den je ale možné se dostat do situace, že box nebude například správně fungovat, upozornil Vykydal. Nejdostupnější možností je tak v tomto případě podle Čeňka Pavelky z Českého metrologického institutu využití klíčenky USB Stick DVB-T2 od Pinacle, která je již v současné době dostupná za necelé dva tisíce korun také na českém trhu. První test i podle přítomných v sále ukázal, že se narazilo na několik úskalí, která je zapotřebí napravit. V současné době by proto bylo problémem dovézt si z ciziny, protože ty nemusejí být do budoucna kompatibilní s řádným vysíláním DVB-T2 v České republice.

Televizory a měřák DVB-T2

Návštěvníci workshopu měli možnost porovnat kvalitu klasického streamu v SD kvalitě a HD na dvou obrazovkách. K dispozici byl i profesionální měřící přístroj pro DVB-T2. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Potřebujeme vysílání v systému DVB-T2? A kdy?

Nadále platí, že České Radiokomunikace jsou technicky připraveny přinést v příštím roce divákům jubilejní XXX. letní olympiádu z Londýna v HD rozlišení přes pozemní vysílače ve standardu DVB-T2. Naskýtá se ovšem poměrně logická otázka – zda-li to je reálné ne proto, že by se věc technicky nedala připravit, ale zda bude o tuto novinku zájem ze strany diváků. Vedoucí Odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jiří Duchač uvedl, že je nutné nejprve korektně dokončit přechod z analogového terestrického vysílání na DVB-T, a pak je možné se bavit dál. Technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl však uhodil hřebíček na hlavičku, když řekl, že záleží pochopitelně také na tom, jak se domácnosti vybaví novými technologiemi. Záleží na tom, aby se nevysílalo pouze do zdi, apeloval Ferkl na to, aby diváci novou technologii vůbec přijali. Vykydal z Radiokomunikací kontroval tím, že technický rámec pro DVB-T2 by měl být hotový co nejdříve, aby měli výrobci určitou garanci a věděli, co mají vyrábět. Duchač za ČTÚ dodal, že regulační orgán nebude tomuto procesu bránit. V případě, že o vysílání DVB-T2 bude zájem, může začít. Hovoří se o tom, že vysílání v systému DVB-T2 je budoucností, ale nikde se nehovoří o nějakých termínech, dodal Čeněk Pavelka z Českého metrologického institutu, který je realizátorem testu.

KL24

Pavel Hanuš, Ivo Ferkl

Česká televize je pro Novu konkurentem, na včerejším workshopu ČRa a ČMI to ale nevadilo. Šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš a technický ředitel nejsledovanější televize u nás, Ivo Ferkl, byli spolu v družném hovoru. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Šéf digitalizace České televize je ve věci zavádění systému DVB-T2 velice skeptický

Jako velký skeptik, co se týká implementace systému DVB-T2 do praxe, se včera ukázal vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. Ten nejprve nechtěl vůbec na dané téma hovořit, dokonce se podělil o to, že původně si vůbec nechtěl vzít slovo, ovšem když se k němu dostal, stoprocentně rádi ho neposlouchali především zástupci Českých Radiokomunikací. Dostali jsme se do situace, kdy velikost trhu není schopna pokrýt fixní náklady náběhu těchto technologií. Budeme mít větší a větší potíže u technologií, které budou přicházet například z Evropy. O distribuční kanály se vysílatelé budou starat čím dál tím méně, protože by jinak neměli peníze na obsah vysílání. Technologický problém je ten poslední, uvedl na včerejším setkání odborníků Hanuš a dodal: Já jsem velmi, velmi skeptický. Ukazuje se, že většina lidí není schopna rozeznat SD od HD rozlišení. Nejprve se musí vyřešit ekonomická část zavedení systému DVB-T2. Strategie bez ekonomického rozvoje podle Hanuše není žádnou strategií. Ve finále o všem rozhodne ekonomika. Nevěřím tomu ani na vteřinu, netajil se skeptickým pohledem na televizi druhé generace Hanuš. Zkušenosti ze zahraničí, například z Británie, Rakouska, Švédska a dalších nicméně podle Radiokomunikací dokazují, že nástup DVB-T2 a HDTV je přirozeným dalším krokem ve vývoji televizního vysílání. Jiným přístupem bychom jen dokázali, že nepatříme do Evropy, argumentovali na včerejším semináři.

DVB-T2 – prezentace 05–2011_LPolák

Má podle vašeho názoru smysl zavádět vysílání v systému DVB-T2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).