Hlavní navigace

Praha 1 internetovým průkopníkem v České republice?

17. 10. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Zkušení čtenáři jistě prominou použití věty z tiskové zprávy MČ Prahy 1 přímo v titulku článku. Jde o velmi silné sdělení, které může mít v předvolební době nebývalou váhu. Po pražském magistrátu a www.praha.eu je tu projekt Prahy 1, slibující "inteligentní portál naplňující požadavky na úřad 21.století". Jeho realizace však bude záviset zejména na kontinuální přízni vedení radnice.

Po pražském magistrátu (viz článek Praha.eu – Praha světová, nebo služby pro občany?) oznamuje spuštění internetového portálu pro občany i městská část (MČ) Praha 1. Dnem 23. října by na adrese https://www.pra­ha1.cz („https:“ je nutné uvést) měl být dostupný inteligentní portál naplňující požadavky na úřad 21.století. Pro zkušenější dodávám, že jde o řešení, které bylo před pár měsíci již oznamováno a psal jsem o něm v článku Svérázný informatický projekt Prahy 1.

Na tiskové konferenci v pondělí 16. října bylo oznámeno dokončení implementace inteligentního portálu „WebGrid Praha 1“, realizovaného z evropských zdrojů a umožňujícího provozování pilotních digitálních veřejných služeb. Zde je potřeba dodat, že financování je částečně z evropských zdrojů, částečně ze státních zdrojů a s minimálním podílem od dodavatele (viz již zmíněný minulý článek). Stejně jako na minulé tiskové konferenci i na té aktuální byla tisková zpráva i prezentace prošpikována slovy jako „grid“, „veřejné digitální služby“, „inteligentní internetový portál“, „virtuální hub“. Portál MČ Praha 1 realizují společnosti KCT Data, A-21 a Gredi s využitím SAP Netweaver a Systinet. Konsorcium těchto tří společností vyhrálo 29. března 2006 výběrové řízení. Testovací provoz by měl být zahájen v říjnu 2006, do plného provozu by nové www.praha1.cz měla přejít 31. října 2006.

Již ne Gridová strategie, heslo dne je: Praha 1 – internetová jednička!

„Očekáváme, že tento systém bude první vlaštovkou ohlašující efektivní a uživatelsky přívětivější komunikaci mezi občany a MČ Praha 1 a současně bude znamenat i pohodlnější správu informací pro úředníky MČ Praha 1“, uvedl RNDr. Čestmír Nekovařík, místostarosta MČ Praha 1. Internetový portál Prahy 1 si budou moci občané v praxi vyzkoušet i přímo na úřadě, připravují se osobní počítače s kvalifikovanou obsluhou, schopnou občanům poradit, jak se v portále orientovat.

Pokud si vzpomínáte na informace z minulé tiskové konference, budete si jistě pamatovat, že před několika měsíci ještě nebyl stanoven žádný termín na puštění „inteligentního portálu“. S ohledem na uspěchané spouštění www.praha.eu z minulého týdne nemůže uvažujícího člověka nenapadnout souvislost s blížícími se volbami. Ty totiž čekají jak pražský magistrát, tak MČ Praha 1. V takovýchto případech existují dva dostatečné důvody proč něco uspěchat – jeden z důvodu je případné kladné PR ukazující úřad coby moderní. Druhý z důvodů je dodání služeb na základě smluv, které mohou být ohroženy změnou vedení konkrétního úřadu. A jak Čestmír Nekovařík na tiskové konferenci zdůraznil, bude nesmírně důležité, aby se nastupující vedení úřadu aktivně projektu ujalo a začalo ho využívat.

Pražský magistrát i MČ Prahy 1 budují více či méně shodně zaměřené řešení – vyskytuje se zde dokonce i totožná myšlenka autentizace (sic) na základě certifikátu (MČ Praha 1 spolupracuje v této oblasti s Českou poštou, takže žádná inteligentní Karta Pražana). Pochopitelně, jak už to tak bývá, technické i uživatelské řešení je zcela rozdílné. A nutno dodat, že nespolupracující. A jak uvedl Zdeněk Havelka, ředitel společnosti A-21, o tom, co Magistrát spustil, v tuto chvíli neví a naposledy o tom slyšel něco před půl rokem.

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Chcete podpořit svoji oblíbenou službu na českém Internetu? Rádi byste dali provozovatelům webů najevo, že jim fandíte? Pak neváhejte a hlasujte v anketě Křišťálová Lupa 2006! Až do 31. října 2006 můžete ovlivnit, které projekty si budou přebírat ocenění pro vítěze pro tento rok. Navíc získáte roční licenci k bezpečnostnímu balíku od společnosti AEC a můžete vyhrát i některou z 50 hodnotných cen.

Nový web www.praha1.cz by měl poskytnout obecnou nabídku služeb úřadu (označovanou coby „životní situace“), portfolio investičních projektů, přístup k rozpočtu MČ, pronájem sociálních bytů, prodej bytů a pronájem nebytových prostor včetně elektronického výběru nájemného. V plánu je rozšiřování o další služby, zejména ty určené občanům, ale vše záleží na zájmu nového vedení MČ Praha 1.

Součástí portálu by měl být i samoobslužný portál pro podnikatele v turistickém ruchu a kultuře včetně bannerové reklamy a dalších služeb, které příliš s činností úřadu nesouvisí. Čestmír Nekovařík nicméně posledně jmenovanou část portálu označil za část projektu, která by se z úřadu měla „vyvést“ – zmiňoval přitom možnost správy Hospodářskou komorou.

Rozvoj webgridu je před další radou (pozn. autora: nového vedení). A upřímně řečeno, byla to cesta strastiplná a já se toho rád zbavím a půjdu si odpočinout, konstatoval Čestmír Nekovařík.

Česká pošta se mimochodem bude prý podílet i na budování internetové komunity, stejně jako Mall.cz (prý ve formě dárkových certifikátů). A stejně jako i na minulé tiskové konferenci se v tiskových materiálech objevilo zařazení blogů do činnosti MČ Prahy 1 – osobně bych velmi rád viděl blogy celého vedení úřadu.

Dipl. Ing. Petr Hejma, kandidát na starostu, bude mít nelehkou úlohu. Na tiskové konferenci nicméně vyjádřil přesvědčení, že tento projekt bude MČ Praha 1 prospěšný. Nejpozitivnější na jeho názoru byla prezentovaná snaha o přívětivý úřad jak směrem dovnitř, tak směrem k občanům, se snadným přístupem k informacím. Předpokládá také doplnění portálu o digitální televizi a jakési týdenní zpravodajství informující o dění úřadu. Já se na to nesmírně těším, až to bude fungovat, a těším se také na setkání s vámi, až si budeme povídat, jak to bude fungovat, uvedl Petr Hejma. Nezbývá než dodat, zejména pro občany Prahy 1 – berte ho za slovo.

Kolik to všechno stojí?

Cena kolem 20 milionů korun, včetně vnitřních nákladů úřadu. Dodavatelské služby a práce zhruba 17,5 milionu korun. A projekt byl připravován s ohledem na doloženou návratnost nákladů – ta by měla být zhruba dva a půl roku. Podle Zdeňka Havelky nedošlo k změně od minule prezentované částky. Internetový portál MČ Praha 1 nicméně nepředstavuje pouze onu internetově viditelnou část. Součástí řešení je i odpovídající intranetová část a integrace vnitřních procesů úřadu.

Za zmínku stojí i to, že GridNet Prahy 1 (tedy bezplatný veřejný vysokorychlostní přístup k Internetu) se, podle doporučení magistrátu hl. m. Prahy, bude realizovat celopražsky a prostřednictvím jednoho dodavatele (a měl by umožnit pouze přístup k informačním službám státní správy) – MČ Praha 1 tedy pravděpodobně již dříve zmíněný projekt realizovat nebude.

Jak to bude fungovat?

Jak to bude fungovat zjistíme až 23. října. Podle doposud dostupných informací má projekt několik možných rizik – bude provozován výhradně pomocí https protokolu (tj. paradoxně i pro části neposkytující informace vyžadující zabezpečení). Problematické může být i využití SAP technologií, jejichž využití – jakkoliv jsou vynikající pro intranetová řešení – pro internetové portály často náraží na vysoké hardwarové nároky. A zhruba tři miliony korun vynaložené na hardware neodpovídají právě „vysokým hardwarovým nárokům“. Celé řešení je navíc připojeno pravděpodobně pouze 10Mbit/s linkou a bude sdílet kanál společně s původním www.praha1.cz (nové řešení poběží na https://www.pra­ha1.cz, původní na http://www.pra­ha1cz, souběžně ).

cif 24 - early cena - média

MČ Praha 1 navíc předpokládá, že firmy i občané by měli být schopní pomocí www.praha1.cz vyřídit vše co na úřadu vyřídit potřebují – bez nutnosti úřad navštívit. Pokud by tento předpoklad měl začít platit, čeká portál další vývoj a významné rozšiřování. A pochopitelně setkání s realitou, protože některé agendy prostě není možné vyřidit elektronicky. A budoucnost portálu závisí na zájmu nového vedení MČ.

Na závěr je potřeba zdůraznit, stejně jako u zmiňované Praha.eu, že MČ Praha 1 již má internetový portál zaměřený na informování občanů. Výhledově se počítá s převedením těchto informací do nového portálu. Po jistou neurčenou dobu budou nicméně fungovat dva portály a dva informační systémy, jeden přístupný na http://www.pra­ha1.cz a druhý na https://www.pra­ha1.cz – pochopitelně budou vzájemně propojené odkazy na místech, kde je to potřeba.

Podporujete informatické projekty radnic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).