Hlavní navigace

Přechodové sítě na DVB-T2 se spustí nejdřív koncem února, certifikací Českých Radiokomunikací už prošlo na šest set přístrojů

14. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – České Radiokomunikace odhadují zpoždění při přechodu na DVB-T2 už na minimálně čtyři měsíce, naopak si pochvalují přístup výrobců televizorů při odstraňování chyb u přístrojů kompatibilních se standardem DVB-T2/HEVC.

České Radiokomunikace: přechodové sítě spustíme na přelomu února a března

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 nabírá stále výraznější zpoždění. Operátoři čekají na dokončení mezinárodní koordinace potřebných kmitočtů a také na schválení několika klíčových předpisů. Novely dvou z nich, vládních nařízení o poplatcích za využívání rádiového spektra a způsobu čerpání prostředků z radiokomunikačního účtu, už prošly meziresortním připomínkovým řízením a jejich schválení by tak mělo být otázkou několika týdnů. Ke spuštění přechodových sítí by tak podle Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací mohlo reálně dojít na přelomu letošního února a března.


Autor: České Radiokomunikace

Parametry přechodové sítě 12
(klikněte pro zvětšení).

Marcel Procházka – Přechodovou síť v DVB-T2 ze Žižkova a Cukráku spustíme na přelomu února a března 

České Radiokomunikace už ověřily přes šest stovek přístrojů kompatibilních s vysílacím standardem DVB-T2/HEVC

Certifikací už prošlo téměř šest set modelových řad, většinou se jedná o televizory se zabudovaným tunerem, ale i set-top boxy. Zastoupeny jsou prakticky všechny významné značky na českém trhu. V kamenných i on-line obchodech je možné koupit televizor označený DVB-T2 ověřeno od zhruba 3500 korun (jde o televizi s úhlopříčkou 24 palců). V předvánočním provozu a v období povánočních slev prodejci potvrzují zvýšený zájem o certifikované televizory. Testy, které České Radiokomunikace provádějí, ověřují připravenost prodávaných televizních přijímačů na pozemní vysílání nové generace DVB-T2 s kodekem HEVC. Seznam všech otestovaných přijímačů je dostupný na speciální microsite.

Certifikací Českých Radiokomunikací už prošlo téměř šest stovek přístrojů

Prima Plus bude vysílat v zemském multiplexu Plustelky

Televizní skupina Prima spustí 23. ledna na území Slovenské republiky vysílání stanice Prima Plus. Nový program se objeví i v rámci zemského DVB-T vysílání. Zájem diváků o zemské vysílaní je závazkem pro společnost Towercom neustále rozvíjet platformu DVB-T. Po novoročním rozšíření Voľnej telky pokračujeme i v rozšiřování programové nabídky Plustelky. Prima Plus bude dostupná našim divákům bez změny ceny, uvedl Ivan Peschl, generální ředitel společnosti Towercom. Prima Plus bude vysílat v 1. celoplošném multiplexu a bude kódována systémem podmíněného přístupu Plustelka. Nová stanice se stává automaticky součástí balíčku Plustelka Štandard bez změny měsíčního poplatku. Na její sledovaní je potřeba DVB-T2 přijímač Alma T300HD Plustelka nebo bezkartový modul Plustelka přímo v DVB-T2 televizoru.

Towercom rozšiřuje nabídku Plustelky o kanál Prima Plus 

Vysílací Rada kritizuje Českou televizi za nevyváženost Americké volební noci

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém prvním letošním zasedání projednala 26 bodů programu, vyhodnotila 46 stížností, vydala čtyři upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení čtyř správních řízení. Vysílací Radě se mimo jiné nelíbil také zpravodajský pořad České televize Americká volební noc a upozornil Českou televizi na porušení, kterého se dopustila tím, že v rámci pořadu charakterizovaném provozovatelem jako zpravodajský pořad s názvem Americká volební noc … odvysílal nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta.

RRTV zahájila správní řízení s O2, zákon měl porušit i pivovar Pegas

Skylink nabízí jako ochutnávku filmový kanál AXN

Koncem loňského roku se součástí základního balíčku Digital stala nová předvolba s názvem Skylink Ochutnávka, na které mohou zákazníci Skylinku postupně sledovat vybrané programy z placené nabídky Skylinku. Po filmovém kanálu AMC mohou od 10. ledna po dobu dalšího měsíce sledovat filmový kanál AXN, který je standardně součástí placeného balíčku Smart a vyšších. K 10. lednu začíná také zkušební vysílání nového programu skupiny Prima – Prima Plus. Program je určen pro slovenské televizní diváky a předplatitelům služby Skylink bude k dispozici v Základním balíčku Digital. Řádné vysílání tohoto programu začne v pondělí 23. ledna. Jako poslední novinku ohlásil Skylink k 10. lednu ukončení vysílání sportovního programu Sport 1 a filmového kanálu JOJ Cinema ve standardním SD rozlišení.

Skylink nabízí jako ochutnávku kanál AXN a končí SD vysílání stanic Sport 1 a JOJ Cinema

Loňský rok z pohledu satelitních operátorů

Na minulý rok byl ohlášen příchod minimálně dvou nových provozovatelů satelitního vysílání pro koncové zákazníky. Nakonec na trh vstoupil jeden – Flix TV, zatímco slovenský Antik Sat, ač získal licenci, ještě nikoli. Vzhledem k radikální proměně Digi TV, resp. Nové Digi TV, se ale konkurence v roce 2016 rozhodně podstatně zvýšila i bez příchodu Antiku. „Satelit“ navíc ohrožuje především IPTV, které je nesrovnatelně jednodušeji instalovatelné, netrpí neustálým přelaďováním, nemluvě o nižších vstupních nákladech. Cítí to i Skylink, který uvedl předběžnou verzi své internetové televize kombinované s videotékou (IPTV/VoD) a také čím dál tím rychleji rušil kanály s nízkým rozlišením (SD), což s sebou neslo i výměnu přijímačů u jeho posledních zákazníků.

Jaký byl satelitní rok 2016? Zvýšila se konkurence, byla založena asociace a došlo i na „odcházení“ od SD

Jak hodnotí recenzent nový Panasonic TX-50DS630?

V řadě DS630 se vedle testovaného 50palcového modelu nabízí ještě 40", tedy 102 cm. I když je mezi výbavou zmiňován tuner DVB-T2, kompatibilní s budoucím zemským vysíláním není. Ostatně mezi televizory ověřenými Českými Radiokomunikacemi pro budoucí DVB-T2/HEVC není jediný z řady DS, která u Panasonicu v roce 2016 označovala přístroje s rozlišením Full HD. Ty bohužel charakterizuje i to, že jsou bez nahrávání a možnosti nechat se na pořad v EPG upozornit. Pokud vám tohle vadí, nebo je to pro vás zásadní, dál už číst nemusíte.

Panasonic TX-50DS630: výrazný zvuk, výborný obraz a povětšinou i výborná výbava

Krátce

Společnost Nvidia si jako svého zatím jediného obchodního partnera pro Českou republiku vybrala internetový obchod Alza.cz. Ten v rámci předprodeje aktuálně nabízí dvě verze přístroje Nvidia Shield TV, tedy standardní 16GB Android TV a výkonnější 500GB Android TV Pro. Verze Standard (bílý box) je v předprodeji za cenu 5999 Kč a na český trh má být podle informací obchodu oficiálně uvedena příští úterý, tedy 17. ledna. Verze Pro (černý box) je v předprodeji za cenu 8999 Kč a na trh má být uvedena dle informací obchodu dne 30. ledna 2017.

Multimediální box Nvidia Shield TV nabízí v českém předprodeji exkluzivně Alza 

Signál je kromě Prahy nově dostupný na Příbramsku, v severních a východních Čechách a na některých místech Moravy. Stanice Regina DAB Praha začala vysílat 2. listopadu 2015 v experimentálním multiplexu Českých Radiokomunikací na kanálu 12C z Žižkovské věže. Posluchačům nabízí kromě hudby pražské zpravodajství a publicistiku a také detailní dopravní servis – ten stanice vysílá ráno i během dne každých patnáct minut ze studia umístěného přímo v řídicí místnosti Dopravního informačního centra Praha.

KL24

Digitální stanice Českého rozhlasu Regina DAB Praha vstoupila do multiplexu Teleko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).