Hlavní navigace

Předpremiéra Philips DesignLine 42PDL7906H: kvalitní materiály, úchvatný design

2. 11. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Tento televizor, který vám přinášíme v předpremiéře, není jen o zabudovaných technologiích, je zejména o designu. Vychutnáte si ho zejména z profilu, kdy oceníte nádherný, atypický a notně bytelný podstavec (8 kg). O jeho bytelnosti svědčí i to, že je odlit z jednoho kusu kovu a dává obrazovce mírný náklon šesti stupňů, což je při umístění na nízkou skříňku šikovné, ale svědčí to i o tom, že jinam se nehodí (maximálně na stěnu). Na úrovni jsou i další použité materiály: skleněný rám, broušený kov a kvalitní plast. Vše doplňuje solidně provedená výbava.

Řada DesignLine je, či spíše bude („vyhmátli jsme“ jeden ze dvou zkušebních kousků dovezených kvůli prezentaci prodejcům), dostupná ve čtyřech velikostech úhlopříčky: 56 cm (22"), 66 cm (26"), 81 cm (32") a v zapůjčeném provedení se 107 cm (42"). Všechny přitom zachovávají klasický poměr stran obrazovky 16:9 (nejsme u Cinemy) a vysokou úroveň výbavy i když ve 3D jsou pouze dva nejvyšší modely. Oba také jako jediné mají obrazovku s rozlišením Full HD, tedy s 1 920×1 080 body.

Zapůjčený předprodukční model vedle špičkového designu a zmiňovaného pasivního 3D nabízí i připojení na internet, které může být přes zabudované Wi-Fi i bezdrátové, podporu DLNA, nahrávání přes rozhraní USB a dokonce i funkci pro pozastavení živého televizního vysílání, tzv. TimeShift. Je tu ale také podpora HbbTV, kterou má letos Philips ve více přístrojích, otevřený internetový prohlížeč a widgetové aplikace s přístupem na konkrétní webové servery. Typické webové servery, abych byl přesný, tedy Youtube, Picasa, Facebook či Twitter.

Philips 42PDL7906H šikmo

Celou čelní stranu televizoru kryje bytelné sklo, které je ve směru dolů protaženo prakticky až do základu, na kterém televizor stojí. V něm také najdete velice dobře pracující dotykové ovládání. Vypínač pro fyzické vypnutí je na pravém boku, rozhraní na levé.

Instalace nejen s průvodcem pro nastavení obrazu a zvuku

Klasická instalace Philipsu je jednoduchá a průhledná i když díky své komplexnosti může trvat trochu déle. To ale záleží jen na vás. V každém případě máte DVB-T, se kterým televizory zkouším, naladěné za okamžik.

V dalším kroku – jak je u firmy zvykem – si můžete v přehledném průvodci nastavit své preference pro obraz a zvuk, připojit se do lokální počítačové sítě a přidat si na domovskou stránku televizoru připojená zařízení, nainstalovat videopůjčovnu (toto se Philipsu do instalace pro Česko zjevně vloudilo omylem) a také připravit externí pevný disk pro nahrávání, resp. práci s živým televizním vysíláním. A protože je v DesignLine zabudováno bezdrátové Wi-Fi, můžete se připojit k síti i přes něj, což umožňuje další volitelný instalační krok.

Na závěr je vám nabídnuto pár videoukázek v HD, abyste viděli, jaký že to zázrak jste si vlastně přinesli domů.

Jak vidíte, instalace může být krátká, protože ji lze ukončit hned za laděním kanálů, nebo delší, či dokonce dlouhá, ale za to zcela komplexní. Takhle propracovaně to u žádného jiného výrobce neuvidíte.

Philips 42PDL7906H dálkáč

Dálkový ovladač je podobný těm, který známe od Philipsu poslední roky. Napřímo vyvoláte například elektronickou příručku či úsporu energie, ale už nikoli EPG. Bohužel také tlačítkem OK nevyvoláte seznam naladěných kanálů. Používá se k tomu… Find.

Ovládání většinou příjemné

Třídění kanálů je velice jednoduché. Můžete je vkládat nebo zaměňovat, rozhlasové můžete zatřídit do televizních a při všem si vystačíte s šipkovými tlačítky a OK. Jen si musíte uvědomit nebo přečíst v příručce (je přímo v televizoru), že se to trochu nepochopitelně dělá přes tlačítko Find. To kanály nevyhledává, jím se vstupuje do jejich seznamu. Zapamatovat si je třeba ještě tlačítko Options pro vyvolání kontextového menu, které je veskrze užitečné všude.

Na zakulaceném ovladači najdete ještě Source pro změnu vstupu (HDMI, SCART apod.) a Adjust zajišťující rychlejší přístup do voleb, které jinak najdete i v nastavovacím menu., Jde především o práci s 3D, vlastnostmi obrazu a zvuku, osvětlením Ambilight, poměry stran obrazu a výběry z přednastavených režimů.

Na rozdíl od jiných televizorů (např. Cinema 50PFL7956H) tu ale chybí tlačítko přímé volby poměrů stran obrazu, což je určitě škoda.

Philips 42PDL7906H komplet

Philips MyRemote je aplikace pro operační systém Google Android a je ke stažení zdarma. Na snímku vidíte čtyři základní obrazovky, které jsou pro ovládání k dispozici.

Jinak ovládání představuje typický přístup Philipsu z poslední doby nesoucí sebou řadu výhod, ale některé nedostatky, jako například absenci tlačítka pro EPG. Do něj – stejně jako do dalších funkcí televizoru – se dostanete přes tzv. domovské menu. V něm najdete i přehled připojených zařízení a nastavení přístroje.

A ještě drobnost – i tento televizor můžete – stejně jako ostatní A/V zařízení s Wi-Fi ovládat i pomocí aplikace Philips MyRemote (viz obr. výše), která je určena pro Apple iOS a Google Android, tedy tzv. „chytré telefony“. Návrh uživatelského rozhraní sice jakoby pocházel z jiné dílny (stylu dálkového ovladače příliš neodpovídá), ale jinak je velice příjemný a nabízí i šikovné nové funkce.

Philips 42PDL7906H EPG

Po vstupu do EPG (vlevo) neslyšíte zvuk a jak vidíte na fotografie, není vidět ani obraz na pozadí. Jakékoli operace se dělají přes tlačítko Options a kupříkladu získání dodatečných informací k vybranému pořadu vyžaduje stlačení dalších třech tlačítek. Vpravo je pak o třídu lepší EPG, které se vám objeví, pokud si zapnete aktualizaci programové nabídky přes internet.

Těžkopádnější EPG

U tradičně dvousloupcového a osmidenního EPG stále vadí především těžkopádnější ovládání. A protože se při přepínání kanálů neukazují informace o právě vysílaném pořadu, je třeba je vyvolat manuálně, k čemuž potřebujete zmáčknout dvě tlačítka, a pokud jste přímo v EPG tak třeba i čtyři…

Tlačítko Info sice na dálkovém ovladači také najdete, ale není pro tuto funkci určeno a vše se dělá přes Options.

EPG se vyvolává pouze přes domovské menu a na to, jak je tato operace frekventovaná, je to zbytečně složité. Nejspíše je takto vyrobené podle nějakého majoritního trhu, kde EPG nehraje žádnou roli…

Programový průvodce se aktualizuje buď ručně, přes menu, nebo automaticky po vstupu na příslušný televizní multiplex. Jakmile do něj vstoupíte, zvuk se přeruší, obraz na pozadí není prakticky vidět. To ale platí, jen pokud ho neaktualizujete přes internet. Pak vypadá jako na obrázku výše (vpravo) a má příkladný obrazový náhled. Je škoda, že tak nevypadá vždy. EPG a Philips nejsou zrovna kamarádi!

Philips 42PDL7906H zezadu

Jednolitá zadní stěna působí taktéž velice dobře. Jediné co designéři „vypustili“ je úschova kabeláže, kterou atypicky tvarovaný podstavec ani neumožňuje. Ta je sice na vás, ale při pohledu zepředu kabely opravdu neuvidíte, takže jde zejména o boky. Mimochodem podstavec váží 8 kg.

Otevřený internet

Zatímco například u televizoru Cinema 50PFL7956H jdou do rozhraní USB připojit klávesnice a myš, tady to nešlo. Dozvěděl jsem se pouze, že „zařízení není podporováno“.

Navigace na webové stránce byla tak trochu obtížnější a zdlouhavější a adresu zapisujete pomoci klávesnice na obrazovce, nebo můžete využít tu na dálkovém ovladači a zapsat adresu à na mobilní telefon, tedy opakovaným stlačováním kláves.

S novou verzí firmwaru, která přichází právě nyní, a u prodejních kusů, by už podle Philipsu mělo být vše v pořádku. Funguje prý nejen USB myš a klávesnice, ale některé bezdrátové verze. S úspěchem byla už vyzkoušena sada Logitech MK250 (asi 500 Kč), která pracuje i při pohybu ve Facebooku.

Vraťme se ale k internetu jako takovému. Webové stránky se objevují ve výborně provedené podobě a na obrazovce nevidíte žádné miniaturní „mrňky“. Velikost znaků byla zjevně vybrána tak, aby na ni ze dvou tří metrů bez potíží viděli i ti brýlatí, jako třeba já.

Webová stránka na kterou přistupujete přes widget je pochopitelně o něčem jiném a je také lépe ovladatelná než ta u otevřeného internetu, kde vám kurzor bude skákat pomalu, jak se mu zachce.

Vyzkoušel jsem – přes widgety – několik typických webových serverů jako například Youtube či Picasa, přes otevřený internet pak populární české zpravodajské servery google či seznam.cz a také stránky filmových stanic. Například když na iprima.cz chcete přehrát nějaké video, objeví se vám zpráva, „používáte starší verzi zásuvného modulu Adobe Flash Player a je třeba provést jeho aktualizaci“. Ta však u Adobe provést nejde, takže si video nepustíte, což je stará známá pravda. Jediným, kdo má reálný přístup do nějakého televizního archivu, tak zůstává Panasonic spolupracující s Novou.

Philips 42PDL7906H obraz

K dispozici je 8 přednastavených a většinou jasně oddělených obrazových režimů. Upravit si můžete osobní režim.Mně se zalíbily režimy přirozený a kino.

Přiměřená nastavení

Co si vzpomínám, Philips nikdy moc netrpěl trendem zahltit majitele televizoru spoustou možností úpravy obrazu. Ty se tak stále dají označit za přiměřené a platí to i o tomto přístroji, i když to zrovna není typický televizor od Philipsu, čímž teď vůbec nemyslím design. Na rozdíl od mnoha dalších, totiž obraz potřebuje o něco více úprav. Naštěstí jsou přednastavené obrazové režimy stále většinou citlivě nastaveny. Je jich osm s jedním speciálním režimem pro fotografie a jedním herním.

Pro manuální úpravy máte k dispozici obvyklé volby jasu, kontrastu apod., navíc pak úpravy odstínu a tzv. osobní zbarvení dovolující úpravu a vyvážení základních barev modelu RGB a také volbu teploty barev.

Vedle toho si podle svého můžete přestavět nejrůznější elektronická hejblátka (HD Natural Motion, Pixel Precise HD, atd.), zvýšit sytost, ovlivnit podsvícení, či kontrast.

Poměrů stran obrazu je pět a i když tu nejsou volby jako 4:3, 16:9 apod., vcelku si vystačíte s Auto-fill (vyplnění plochy s mírným výškovým ořezáním) a Auto-zoom, což je automatický režim reagující na příznak jdoucí před vysíláním daného pořadu, který říká, v jakém formátu bude vysílán.

V případě zvuku pak vedle přednastavených režimů můžete ovlivnit tradiční parametry jako basy a výšky, což dnes bohužel takto dělá málokdo.

Philips 42PDL7906H detail rohu

Detail rohu jasně vypovídá o důkladném zpracování.

Měření spotřeby

Televizor jsem měřil záhy po instalaci. Senzor osvětlení okolí byl po ní zapnut, stejně jako osvětlení pozadí televizoru Ambilight. Obraz i zvuk byly nastaveny do režimu Standard.

Kvůli porovnatelnosti s ostatními přístroji, jsem senzor snímající úroveň okolního osvětlení vypnul a po hodině měření jsem dostal spotřebu s rozmezím 33–94 wattů a průměrem 69 W, což je příjemně málo a zhruba to odpovídá firemnímu údaji 62 W. Ten ovšem bude se zapnutým senzorem hladiny okolního světla.

V okamžiku, kdy jsem vypnul osvětlení pozadí televizoru Ambilight, dostal jsem se, se 64 watty, na rozmezí 32 až 87 W. To odpovídá i jiným měřením, kdy si Ambilight bral mezi pěti a osmi watty.

Philips velmi dbající na energetickou politiku a ekologii, opět nezklamal síťovým vypínačem, dovolujícím televizor zcela vypnout, a možností vypnout – jak na televizních, tak na rozhlasových kanálech – obraz a ponechat puštěný pouze zvuk. V tomto okamžiku si řekl o 14 wattů, což je excelentní a takovouto hodnotu narazíte málokdy.

Spotřeba při poslechu rozhlasové stanice s využitím běžného šetřiče obrazovky byla pochopitelně podstatně vyšší – 42 až 44 wattů, takže se určitě vyplatí panel vypínat. Zvláště když je to tak snadné jako tady – stačí jen zmáčknout zelené teletextové tlačítko.

Philips 42PDL7906H multimédia

Souborový manažer je přehledný a výborně ovladatelný a takových uvidíte jen hodně málo. Navíc dopředu nemusíte volit co chcete přehrávat, dlouhé názvy rotují, takže je vidíte celé a vše je s perfektní češtinou.

Multimédia bez titulků a podpory 3D fotografií

Firmě se zatím nepodařilo ujednotit si, jaké souborové systémy bude u paměťových médií vlastně podporovat. Tady na tom budete trochu hůře – FAT (bez udání verze) a DOS. Citelně tak chybí především NTFS.

Podpora domácí sítě s nadstavbou DLNA tu však je, takže tudy se to dá obejít. Philips navíc v tomto ohledu podporuje všechny důležité DLNA servery, takže výběr je bohatý.

Co se týče multimédií provozovaných přes rozhraní USB, budete omezeni u videa z HD kamer a fotoaparátů a také u filmů v DivX a MKV, u kterých nejsou podporovány titulky, což je letitá bolest firmy.

Fotky v JPG se natahují svižně, jiný formát však podporován není, a to včetně MPO, ve kterém jsou uloženy 3D snímky. To asi zamrzí nejvíce, protože se to nedá obejít.

Muzika pracuje v MP3 i WMA, i když se mi v tradičně perfektně provedeném souborovém manažeru (plná podpora češtiny i dlouhých názvů, bez výběru toho, co chcete přehrávat) objevovalo i WAV.

Profily L4.0 a L4.1 u videa v MKV se spouštěly bez potíží.

Philips 42PDL7906H nastavení DivX

Ve filmech v DivX můžete i vyhledávat podle času, vpravo pak vidíte 3D režimy, které máte k dispozici. Automatický režim pak reaguje na příchozí signál sekvenčního 3D z Blu-ray přehrávače. Konverze 2D-3D k dispozici není.

V podstatě nulová je podpora HD nahrávek z kamer či fotoaparátů (MTS, M2TS, MOV – Panasonic, Sony, Nikon), stejně jako WMV HD. Nepřehrál jsem – s výjimkou H.264 uloženém v souboru s koncovkou MP4 – zhola nic. Video s nízkým rozlišením bylo bez potíží.

U souborů s 3D videem a koncovkami MPG a TS mě televizor nepustil do výběru systému 3D, takže jsem mu nemohl sdělit, že jde o 3D s obrazy vedle sebe, které musí sestavit.

Philips 42PDL7906H v interiéru

Philips 42PDL7906H je určen do moderního interiéru a na nízkou skříňku. Pokud ho dáte na vysokou, špatně uvidíte na obrazovku a zvláště budete mít potíže se sledováním pasivního 3D. Na umístění si proto dejte pozor, i pokud ho budete zabudovávat na stěnu. Výška instalace je v tomto případě klíčová.

Určen pro nízkou skříňku a pozor na vysoké!

Televizor je navržen pro moderní nízký nábytek na kterém se uplatní ojedinělý podstavec a mírné naklonění panelu. Pochopitelně, pokud byste ho chtěli umístit na stěnu, nebrání vám v tom vůbec nic. Stačí jen dokoupit držák, protože univerzální, jako u jiných televizorů vyšších řad, se tu díky speciálnímu podstavci pochopitelně nekoná. Na běžně vysokém nábytku ale budete mít problémy se sledováním prostorového obrazu, který je v jeho pasivním provedení citlivý na pohledové úhly zdola a shora, takže pro něj, tento televizor opravdu není. Pozor si také dejte i na patřičnou vzdálenost, na kterou je pasivní 3D rovněž velice citlivé.

Prostorový obraz byl podáván klasicky čistě a detailně, pouze mě překvapila jeho poněkud nezvykle proměnlivá hloubka. Ta byla vidět velice často a regulovat nešla, ale to nejspíše můžeme přičíst na vrub předprodukčnímu kousku. Z 3D formátů televizor vedle automatického režimu pro přehrávače Blu-ray podporuje pouze vertikální a horizontální 3D, které je normou pro satelitní 3D příjem. Konverzi z 2D do 3D televizor nemá a neměla by ho mít ani prodejní verze.

Obrazovka se leskne podstatně méně než u jiných značek (někdy působí skoro až „zatmaveně“) a je to vidět i v okamžiku, kdy je vypnutá. Černá je ještě černější, než jsme doufali , i když resamplování z nízkého na vysoké rozlišení bylo v rámci kategorie pouze odpovídající. I zde je ale znát, že záleží – možná až příliš – na kvalitě zdroje. Ale zatím nesuďme, a počkejme na finální kousek, stejně jako s názorem na poněkud plakátové barvy a jejich změnu při přepínání televizních kanálů.

Pokud jde o HD obsah, například z Blu-ray přehrávače, ten neměl chybu, ale také si ním televizor prakticky nic nedělá. Kvalita byla znát i na dobrých filmech promítaných přes rozhraní USB, takže si s krátkého seznámení s tímto vzorkem odnáším především dojem z exkluzivního designu s vytříbeně použitými materiály a nulovou potřebu adaptérových kabelů, což je v kategorii „stylovek“ hodně nezvyklé. Odnáším si ale také pocit velice vysoké hmotnosti. Při vybalování se zapotíte, ale pravý kov a sklo, jsou pravý kov a sklo. Teď si jen obstarat obdobně bytelný nábytek. A nejlépe také nějaký „DesignLine…“

Philips 42PDL7906H parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– pevný, nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– 2× 3D brýle
– uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Philips

Potrpíte si u televizoru na design a styl? Jakou váhu mu kladete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).