Hlavní navigace

Prima klub, další klient do multiplexu 3?

20. 6. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 322915
Udělením vysílací licence pro druhý program televize Prima, stanici Prima klub, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání de facto rozhodla o složení celého jednoho komerčního multiplexu pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání. Zbývá odpovědět na otázku, zda tímto multiplexem bude digitální síť 3 společnosti Czech Digital Group, nebo nějaká jiná. Příliš mnoho dalších možností se nenabízí.

Jak mohla Prima dostat další licenci?

Na začátek připomeňme, jak vlastně Prima klub získal licenci a proč může do éteru dříve, než v České republice dojde k vypnutí zemského analogového vysílání. O licenci pro pozemní digitální vysílání si může od letošního roku požádat kdokoli a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) by ji měla bez rozpaků udělit, podle zákona ale tito nováčci mohou začít vysílat až od data ukončení analogového vysílání. Do té doby zákon dovoluje vysílat prostřednictvím zemských digitálních sítí pouze současným analogovým televizím (jejich licence jsou určeny pro pozemní vysílání a není řečeno, zda pro analogové nebo digitální, takže jsou „technologicky neutrální“).

Další výjimku může využít šestice nových digitálních televizí, které v roce 2006 v licenčním řízení vybrala RRTV a jimž stát prostřednictvím „diginovely“ vysílacího zákona dává možnost požádat o kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání. Na základě této licence už vysílá zpravodajský kanál Z1, a získala ji také plnoformátová televize Barrandov, zatímco hudební kanál Óčko, plnoformátová Febio TV, dětská TV Pohoda a regionální RTA zatím o kompenzaci ani nepožádaly. Do éteru by v tuto chvíli mohl jeden bonusový program Novy a Primy, ale pouze v případě, že tyto televize přistoupí na Technický plán přechodu (TPP) a zaváží se k předčasnému vracení analogových kmitočtů.

Prima klub jako regionální síť

Prima klub

Posledními dvěma celoplošně šířenými programy v DVB-T, které mohou začít vysílat ještě před úplným ukončením analogového vysílání v České republice, jsou dvě sítě regionálních televizí. Zákon o elektronických komunikacích dává možnost regionálním televizím, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima a připojují se do jejího vysílání s regionálním zpravodajstvím, požádat o licenci pro programové sítě. Nárok na takovou licenci mají regionální studia, která se sdruží pod hlavičkou jedné zastřešující společnosti, vytvoří oficiální programovou síť s jednotným názvem a svým signálem v současné době pokrývají alespoň 33 procent území České republiky nebo 33 procent jejích obyvatel.

Tuto podmínku splňují v podstatě jen dvě skupiny regionálních televizí: ty, které provozuje Regionální televizní agentura (RTA) podnikatele Jaroslava Berky, a regiony vlastněné majitelem Primy, sdružené pod hlavičkou firmy Regio Media. Studia vlastněná RTA již licenci pro vlastní programovou síť, označovanou TV 7, získala letos v únoru. Regionální televize vlastněné firmou Regio Media o ni požádaly také, a výsledkem je licence pro nový program Prima klub. Jejím držitelem ale není firma Regio Media, nýbrž FTV Prima, která se pasovala do role provozovatele programové sítě Prima klub a zároveň je už držitelem vysílací licence Primy jak pro celoplošné vysílání, tak pro vysílání pro Prahu a střední Čechy.

Původní plán byl jiný

Prima ale měla původně trošku jiný plán. Zastřešující společností nové programové sítě regionálních televizí měla být přímo společnost Regio Media jako majitel regionálních studií a nový digitální program se měl jmenovat R1. Regio Media si dokonce loni na podzim nechala u patentového úřadu registrovat několik nových názvů regionálních studií, konkrétně R1 Vysočina, R1 Lyra, R1 Dakr, R1 Vřídlo, R1 Morava, R1 Genus a R1 Zak. Kromě nich si podala žádost o registraci názvu „Televize R1“ a tehdejší mluvčí Primy Ladislav Pavlík na dotaz serveru DigiZone.cz potvrdil, že jde skutečně o projekt nové regionální programové sítě, který se bude ze zákona hlásit o licenci pro digitální vysílání.

Pavlík tehdy nechtěl prozradit, zda bude nová programová síť fungovat jako současná Prima, tedy že se do jednoho centrálního programu bude ve vybraných časech připojovat regionální vysílání. Otázka je stále na místě, protože pokud by programová síť Prima klub od tohoto regionálního připojování upustila, byl by tento televizní program pro majitele Primy mnohem zajímavější než současná Prima. „Očištěn“ o regiony, které by mohl využívat pro naplnění celostátní zpravodajské relace, by se nemusel obávat úbytku diváků v časech, kdy celostátní vysílání na obrazovce vystřídá často kvalitativně horší regionální zpravodajské vstupy.

Dobrá zpráva pro Leoše Pohla

Leoš Pohl

Udělení licence pro programovou síť Prima klub je velmi dobrou zprávou pro Leoše Pohla, předsedu představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), provozovatele zemského digitálního multiplexu 3. V této síti nyní už vysílá hlavní program Primy, ale také Óčko, Z1, Public TV a televize Noe. Z těchto pěti televizí ale pouze dvě mají řádné licence pro pozemní vysílání a jsou tedy plnohodnotnými klienty. Óčko, Public TV a televize Noe v multiplexu vysílají na základě registrace pro převzaté vysílání, a pokud by se objevil nějaký jiný zájemce s plnohodnotnou licencí pro šíření programu v DVB-T, musely by mu uvolnit místo. Takových programů je ale zatím jako šafránu.

Na převzatých programech však nelze stavět rozvoj digitální sítě, když nemají jistotu, že v multiplexu zůstanou a jejich finanční možnosti ohledně plateb za pozemní šíření signálu jsou omezené. Prima je v tomto ohledu velmi lukrativním klientem, protože kromě hlavního programu a programové sítě Prima klub může získat ze zákona ještě jednu bonusovou licenci pro zemské digitální vysílání – pokud přistoupí na TPP. To už by byli tři klienti zastoupení jednou jedinou společností. Dalšími dvěma zákazníky by se mohly stát společnosti RTA a EBD (provozovatel chystané programové sítě TV 7) Jaroslava Berky. Dokonce je to velmi pravděpodobné.

Ještě RTA, TV 7 a multiplex 3 bude plný

Pokud Prima zůstane nadobro v multiplexu 3, kam ji přímo umisťuje TPP, stanou se Berkova regionální studia klientem této digitální sítě tak jako tak. Záleží však na tom, kolik programů v ní bude chtít Berka šířit. U regionálních televizí RTA, které sdílí analogové kmitočty s Primou, je vzhledem k pokračování licenční podmínky sdílení společného prostoru s Primou i po přechodu na digitální vysílání jasné, že budou muset vysílat v té síti a na té programové pozici, kde bude Prima. Berka ale vlastní prostřednictvím firmy EBD jako zastřešující společnosti licenci pro výše zmíněnou programovou síť TV 7 a nadto má právo požádat o kompenzační licenci pro celoplošný pozemně šířený digitální program RTA.

U sítě TV 7, jejíž start oznámil na září, chce Berka zachovat regionální odpojování tak, jako je tomu u Primy. Vzhledem k tomu, že toto odpojování budou zajišťovat stejná Berkova regionální studia jako v případě Primy, a budou si chtít uchovat stejné pokrytá signálem, vyplatí se TV 7 vysílat ve stejné digitální síti s Primou. Tedy zřejmě v multiplexu 3. A pokud podobný model Berka nastolí i u celoplošné digitální televize RTA, bude multiplex 3 televizemi zcela zaplněn. Už dnes totiž nabízí pět televizních programů a je to asi tak maximum, které je z hlediska celkového datového toku a úrovně kvality vysílání únosné. Zda se všech pět televizí a samostatná regionální studia skutečně sejdou v multiplexu 3, ale záleží na plánech rozvoje této sítě, ceníku CDG a především přístupu Primy k harmonogramu digitalizace.

Do jiného multiplexu? Těžko

Marek Singer

Také generální ředitel televize Prima Marek Singer připouští, že se oba stávající programy Primy objeví ve společném multiplexu a že tím multiplexem bude síť společnosti CDG. Je pravděpodobné, že se objevíme v jedné zemské síti, nyní se specifikují podmínky spolupráce s CDG, odpověděl na otázku serveru DigiZone.cz. Příliš mnoho dalších možností ani není. Multiplex 2 provozovaný Českými Radiokomunikacemi chce obsadit televize Nova se svými tématickými kanály (ze zákona by po souhlasu s TPP mohla vysílat dva programy, ale pokud nebude dostatek klientů s řádnou licencí, formou převzatého vysílání by mohla do multiplexu 2 dostat i třetí, případně další). Multiplex 1 je zákonem vymezený pro Českou televizi a Český rozhlas.

cif 24 - early cena - média

Zbývá už jen multiplex 4 provozovaný společností Telefónica O2 Czech Republic, o jehož rozvoji zatím firma nic neprozradila nejen novinářům, ale ani potenciálním klientům. Jisté je, že tato síť nebude mít tak velké pokrytí, jaké by požadovala Prima, i když to je otázkou dohody. Telefónica sama od sebe by ale nechtěla vysílat na větším území, než by bylo třeba – a nové digitální televize hodlají pozemním signálem pokrýt hlavně velká města, nikoli venkov. Multiplex 4 by přicházel v úvahu v situaci, kdy by Prima nepřistoupila na TPP a chtěla dál vysílat jak analogově, tak digitálně. Multiplexu 3 by totiž kvůli blokovaným analogovým frekvencím scházely kmitočty důležité pro sestavení celostátní vysílací sítě.

Rozhodne tedy opravdu postoj Primy k TPP. Marek Singer v nedávném rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že vedení televize chce do konce června dokončit analýzu, na jejímž základě doporučí svému švédskému investorovi, společnosti Modern Times Group (MTG), jak se zachovat. Konečného verdiktu, zda přistoupí na harmonogram digitalizace, se ale od Primy dočkáme mnohem později. Na to, zda televize Prima přistoupí k TPP nebo ne, odpovíme v zákonné lhůtě, tedy nejpozději do 15. srpna, říká Marek Singer. Stejně se minulý týden na konferenci DIGImedia 2008 vyjádřil i generální ředitel Novy Petr Dvořák. Také v jeho případě budou rozhodovat zahraniční majitelé.

Skončí Prima se svými dalšími programy definitivně v multiplexu 3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).