Hlavní navigace

Přišel čas na vymýšlení nového názvu pro telefon

1. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ve druhé polovině devatenáctého století byl vynalezen telefon. Tedy přístroj, který dokázal na dálku přenášet hlas. Od té doby uteklo hodně času a i telefon se změnil k nepoznání. To, co používáme nyní, by si možná zasloužilo nový název.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Telefon znamená „vzdálený hlas“. Pro vynález pana Bella (nebo podle nových zjištění pana Meucciho) to sedí. Ale jak nazývat mobilní, nebo dokonce chytrý telefon? Zdaleka jenom nepřenáší hlas na dálku, ale umí i datové přenosy, fotí, přehrává hudbu, umožňuje bezhotovostní platby. Je to prostě víceúčelové zařízení, které si zaslouží lepší, honosnější a lépe vypovídající název než telefon.

Otázkou je, zda se při vymýšlení nového slova držet řečtiny, tedy jazyka mrtvého už v době vynalezení prvního telefonu. Divím se, že nějací jazykovědci už nepodnikli pokusy o vytvoření nového slova označujícího to, co nosíme po kapsách a s čím telefonujeme, esemeskujeme, mailujeme, fotíme a co nás baví. Řečtina, případně latina, by přes svoji mrtvost byly přece jen nejpříhodnější jazyky, ze kterých by se dalo vycházet. Z nich totiž čerpají lidé slova nejen v oblasti technologií už dávno před vynalezením telefonu.

cif 24 - early cena - média

Alespoň v mém případě nazývat telefon telefonem nedává smysl, hlasové služby skoro nevyužívám. Telefonuji (tedy volám) jen výjimečně, můj mobilní přístroj slouží hlavně k surfování po Internetu a k čtení a psaní e-mailů. Mám tedy komunikátor, což rozhodně sedí více než telefon. Komunikátory se kdysi nazývaly i podle dnešních měřítek chytré telefony, ale nějak se to neuchytilo. Možná kvůli tomu, že tohle slovo začal používat nejmenovaný výrobce mobilních telefonů pro označení určité řady. Majitelům mobilních telefonů ostatních značek to pak nějak nesedělo do úst. Komunikátor obecně je telefon s operačním systémem a s hardwarovou klávesnicí. Kdybychom do definice přidali i dotykový displej, bylo by vystaráno.

Slovo komunikátor se nechytilo, slyšeli jste snad, že by někdo řekl „zapomněl jsem si doma komunikátor“ nebo „upadl mi komunikátor“? Škoda. Používat univerzálně slovo telefon je zavádějící. I když na druhou stranu kdo má dneska doma pevnou linku? Význam slova telefon se za poslední roky opravdu trochu posunul. Až budeme „telefonovat“ prostřednictvím trojrozměrných hologramů, tak ten přístroj, který to umožní, se bude stejně nazývat telefon. A od telefonu starého 150 let bude ještě vzdálenější než současné krabičky. Pokud by vás náhodou napadlo nějaké zajímavé slovo, lépe popisující současné a i budoucí telefony, podělte se o něj v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).