Hlavní navigace

Problémy s výkonem ve Windows 11, vychází Android 12, SSD odchází stejně jako HDD

8. 10. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Windows 11 Autor: Microsoft
Intel věští konec éry AMD. Jeho nová platforma Alder Lake ze začátku nebude levná. Vychází YubiKey s čtečkou otisků. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Vyšly Windows 11. Microsoft je postupně začne nabízet jako aktualizaci nejdříve u nových strojů svých partnerů a později i u dalších podporovaných počítačů. Instalovat nicméně můžete už nyní, a to skrze pomocníka pro instalaci nebo skrze ISO soubor a instalační médium. AMD už hlásí problémy, jeho procesory mohou pod jedenáctkami ve hrách fungovat o 15 procent pomaleji. Jde o problém zvýšené latence L3 cache. Přijít má softwarová aktualizace. Výkon může snížit i funkce Virtualization-Based Security, rozepisuje PC Gamer. Microsoft vydal oficiální postup, jak Windows 11 nainstalovat bez diskutovaného čipu TPM 2.0. Na Windows 11 by se měli naladit zejména ti, kdo chtějí koupit Intel Alder Lake. Tyto procesory totiž budou mít malá a velká jádra a jedenáctky je budou umět přepínat dle úloh.

Google vydal Android 12. K dispozici jsou nová API pro vývojáře, přepracovaný design, který už se projevuje i v mobilních aplikacích Googlu, nové widgety a další. Google vypouští jak verzi s jeho službami a appkami, tak open source odnož. Nyní se bude čekat na updaty u jednotlivých výrobců mobilů, první aktualizace dorazí zřejmě koncem roku.

YubiKey Bio je v prodeji. Jeho hlavní novinkou je přítomnost čtečky otisků prstů, která slouží jako dvoufaktor. Koupit lze varianty pro USB-A a USB-C, a to za 80 a 85 eur bez daně.

Pořízení nové generace PC platformy nebude nejlevnější. Uniklo pár cen kolem blížícího se Intel Alder Lake. Tyto procesory by se měly začít prodávat 12. listopadu. Na Amazonu se objevily ceny, stránka už byla smazána. Core i9–12900K (16 jader) vyjde na 849 eur, Core i7–12700 (12 jader) na 641 eur a Core i5–12600K (10 jader) na 324 eur. V Kanadě zase unikly ceny základních desek s čipsetem Intel Z690, který bude pro Alder Lake potřeba. Nejlevnější deska má být za asi 6200 korun, ovšem pouze s DDR4. DDR5 bude za asi 6500 korun. Také přicházející DDR5 z počátku nebudou levné. Kity s 32 GB se blíží devíti tisícům.

Šéf Intelu Pat Gelsinger je kolem Alder Lake a Sapphire Rapids velmi optimistický. V rozhovoru pro CRN uvedl, že Intel je zpět a že éra AMD pomalu končí. Velkou budoucnost vzhledem k návratu Intelu nevěstí ani ARMu v serverech. Gelsinger se rozhovořil i o spojení hardwaru a softwaru a dalších tématech.

Intel si vyvinul první procesorová jádra na RISC-V. Jde o sérii Nios a jsou součástí FPGA Altera. Fungují zde jako řadiče a řídicí jádra. Zdá se, že Intel začal s otevřeným standardem RISC-V více koketovat a možná jím bude nahrazovat některé proprietární části. Už dříve se spekulovalo, že Intel chce koupit SiFive, zatím největšího producenta RISC-V.

SSD disky selhávají podobně často jako HDD. Alespoň to ukazuje měření společnosti Blackblaze. Tématu se více věnuje Cnews.cz.

Western Digital uvádí disky WD Blue SN570. Jde o M.2 NVMe jednotky s TLC 3D NAND, PCI Express 3.0 x4 a kapacitami 250 GB, 500 GB a 1 TB. Zajímavé jsou ceny (50, 60 a 110 dolarů), WD se dostává na úroveň například Kingstonu. Sekvenční čtení se pohybuje od 3300 do 3500 MB/s, zápis od 1200 do 3000 MB/s. WD také přichází s M.2 disky Red SN700 do NASůMicron zase vydal SSD disky 7400 pro servery.

Ukrajinská policie si připsala další zátah na ransomwarovou skupinu. Zatčení proběhlo koncem září. U dvojice, která šířila ransomware a požadovala výkupné, byly nalezeny kryptoměny v hodnotě 1,3 milionu dolarů. Na akci se podílel Interpol, Europol a FBI. Začátkem roku na Ukrajině zatkli lidi kolem Emotetu.

GlobalFoundries se chystá na burzu. Jde o dřívější výrobní odnož AMD, dnes samostatnou firmu, která má například továrnu i v Drážďanech. Pro investory může jít o potenciální hit, akcie polovodičových firem v posledních měsících rostou. Důvodem je nedostatek čipů na trhu a vysoká poptávka po výrobě. Podrobnosti k IPO jsou v dokumentu pro SEC. Firma se upíše na NASDAQu, hodnota by měla být 25 miliard dolarů.

Samsung rozjel výrobu pomocí 4nm procesu. Využijí ho nové čipy Exynos (Samsung), Snapdragon (Qualcomm) a Dimension (MediaTek). Tento proces prozatím nevyužívá tranzistory GAA, jak bylo původně v plánu. Jde tedy spíše o upravený 5nm proces. GAA se mají začít používat příští rok, stejně jako Samsung čeká start 3nm produkce.

ASML v roce 2023 začne dodávat na trh novou generaci EUV strojů na výrobu čipů. Budou mít extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), a tedy optiku High-NA. Velký zájem projevují Intel a TSMC. Nová generace má při výrobě pomoci jít pod 2 nm.

Intel uvedl druhou generaci neuromorfního čipu Loihi. Využívá proces Intel 4 (7 nm), nikoliv 14 nm jako první verze. Loihi slouží k simulaci lidského mozku. Součástí je 2,3 miliardy tranzistorů na ploše 31 milimetrů čtverečních.

Nejvíce 5G telefonů ve střední a východní Evropě prodává XiaomiUkazují to čísla Strategy Analytics za třetí kvartál. Čínská firma v dodávkách drží podíl 42 procent. Následují Apple (26 procent), Samsung (11,5), Realme (sedm) a OnePlus (2,5).

AMD v Rumunsku otevře Design Center. Bude zkoumat a navrhovat budoucí procesorové architektury a Infinity Fabric. Více údajů firma prozatím nesděluje. Uvádí pouze, že tímto krokem chce posilovat v regionu.

Apple Pay v Česku podporuje další finanční instituce. Tentokrát se přidává Hello Bank. Navazuje na nedávné zprovoznění ze strany Home Creditu.

Celonis po českém Integromatu kupuje další firmutentokrát Lenses.io. Získává tak nástroj na real time data streaming. Celonis má na investicích 1,4 miliardy dolarů.

Qualcomm a SSW Partners za 4,5 miliardy dolarů získávají švédskou firmu Veoneer. Lepší nabídkou ji vyfoukli firmě Magna. Veoneer vyvíjí technologii pro asistenci řízení postavenou na mobilní konektivitě.

Další čtyři akviziceNetApp si pořizuje startup CloudCheckr a rozšiřuje se do FinOps. BMC kupuje firmu StreamWeaver a rozšiřuje možnosti cloudové migrace a AIOps. Databricks kupuje německé 8080 Labs stojící za bamboolib GUI pro Pandas. A Twitter prodává MoPub do rukou AppLovin. Cena je jedna miliarda dolarů. MoPub je mobilní reklamní platforma. AppLovin v minulosti koupil české herní studio Geewa, kde nedávno propouštěl.

OpenStacku se začalo dařit růst. Větší adopci mimo jiné pomohla pandemie. Více to rozebírá TechCrunch.

KL24

VMware představil hromadu novinek, a to v rámci akce VMworld 2021. Jde třeba o komunitní edici Tanzu, Chip-to-Cloud PC správu s Intel vPro a další. Novinky lze proklikat zde.

Citrix má nového dosavadního CEO, je jím Bob Calderoni. David Henshall z funkce odstoupil, stejně jako z představenstva. Calderoni už funkci dočasného šéfa zastával.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).