Hlavní navigace

Proč by ČT nemohla mít dva multiplexy?

1. 5. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nelekejte se, na Kavčích horách nic takového nechystají. Tedy alespoň o ničem takovém nevím. Jenom mě napadlo, že když Nova i Prima chtějí za vrácení analogových kmitočtů každá po jednom multiplexu, proč by Česká televize nemohla zatlačit na zákonodárce, aby jí odklepli multiplexy dva? Protože když za jeden analogový program dostane Nova jeden multiplex, dva analogové programy ČT by měly mít logicky nárok na dvě celoplošné digitální sítě.

Každý chce maximum…

Pokud průběžně sledujete veřejná vyjádření zástupců Novy a Primy k digitalizaci, určitě vám kromě Českokrumlovské mediální konference minulý týden neušel rozhovor výkonného ředitele Primy Petra Chajdy pro Lidové noviny. Chajda v něm rezolutně prohlásil, že pokud chce Nova výměnou za analogové frekvence celý multiplex, Prima bude mít naprosto stejný požadavek. A dodal, že přístup státu k oběma komerčním televizím by měl být stejný, tedy nediskriminační.

Ve včerejším vydání týdeníku Marketing a Media šel Chajda ještě dál a na otázku po počtu kompenzačních licencí řekl, že Prima si dokáže představit provozování sedmi až osmi nových digitálních kanálů. To už máme dva multiplexy kódované ve standardu MPEG-2. Pokud by se vysílalo v MPEG-4, byl by to sice jen jeden multiplex, zato by ho skoro nikdo nenaladil (s výjimkou odběratelů O2 TV, kterým Telefónica O2 dodává kombinované set-top-boxy schopné přijímat kromě IPTV také zemské digitální vysílání v MPEG-2 i MPEG-4).

… ale aspoň je o čem vyjednávat

Jako by se Nova s Primou předháněly, kdo si řekne víc. Ono vlastně o nic jiného v tuto chvíli nejde: analogové televize by měly jasně definovat svoje požadavky (jako to udělal generální ředitel Novy Petr Dvořák v Českém Krumlově) a stát určit, kdo a jak s nimi má vyjednávat. Základní otázka nezní, jak se bude digitalizovat, protože to řeší přijatý a platný, leč nevymahatelný Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání (TPP), ale co za to. Tedy za opuštění analogových frekvencí deset nebo jedenáct let před ukončením platnosti vysílacích licencí Novy a Primy.

Možná si řeknete, proč vyjednávat. Nechme Novu s Primou vysílat analogově do roku 2017 a 2018 a ať si potom zaniknou. Tak jednoduché to ale není. I kdyby obě televize nedigitalizovaly a pokračovaly v analogovém vysílání, v roce 2015 přestane v Evropě platit ochrana analogových kmitočtů před rušením novými digitálními multiplexy. Sousední státy by začaly Nově i Primě ukrajovat analogové pokrytí v pohraničí, a pokud by jejich digitální sítě narušily signál primárních analogových vysílačů, problém by se šířil jako lavina v podobě analogových dokrývačů hluboko do vnitrozemí.

Dohoda je nutná. Pro stát.

Protože většina evropských zemí plánuje vypínání analogové televize na rok 2012, případně o něco dříve, nastaly by tyto problémy pět až šest let předtím, než Nově s Primou skončí platnost nynějších licencí pro analogové vysílání. A protože loňská dohoda mezinárodní telekomunikační unie GE-06 ze Ženevy o rozdělení kmitočtů pro zemské digitální vysílání nemá charakter mezinárodní dohody, na jejímž základě by Česká republika mohla donutit Novu s Primou opustit analogové kmitočty a začít vysílat digitálně, byl by to opravdu problém. Bez náhradních analogových frekvencí doslova arbitrážní.

Co z toho vyplývá? Že tím, kdo se MUSÍ dohodnout, není Nova nebo Prima, ale stát. Pokud se nedohodne a analogové vysílání Novy a Primy bude narušeno, nebo pokud by se náhodou politici rozhodli novelou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání obě televize násilně připravit o analog, doplatí na to daňoví poplatníci. Tentokrát by ale nešlo jenom o deset miliard jako v případě nedostatečné ochrany původních investic CME do televize Nova. Není to stát, kdo si může diktovat podmínky. Nebo je snad redukovat. Naopak: může být rád, když přistoupí na to, co mu nadiktují Nova s Primou.

Hra o nové provozovatele

Uvolnění analogových frekvencí Novy a Primy, tedy úplná analogová tma (Česká televize už souhlas s výměnou analogových kmitočtů za digitální deklarovala), je také základní podmínkou pro vstup nových hráčů na televizní trh. Bez vypínání analogového vysílání Novy a Primy je možné jakž takž sestavit tři až čtyři digitální sítě. Jedna připadne České televizi jako veřejnoprávní multiplex, jednu si nárokuje Nova, jednu Prima a do čtvrté by současné komerční televize rády odklidily nastupující konkurenci – v kompresním standardu MPEG-4, aby je pokud možno nikdo neviděl. Vstup Novy a Primy do jejich vlastního multiplexu má být sice podmíněn vypnutím analogového vysílání, současný zákon ale jasně neříká, k jakému typu pozemního vysílání se váží jejich současné licence.

Nakrásně by se tak mohlo stát, že Nova s Primou budou nárokovat vlastní multiplexy, aniž by zároveň byly ochotné vypnout analogové vysílání. Kmitočtové spektrum by bylo zaplněné a na skutečnou konkurenci, tedy na nové provozovatele, nikoli nové programy (což není totéž, protože nové stanice chce nabídnout i Nova s Primou), by prostě nezbylo místo. Nebo jen v onom speciálním neceloplošném multiplexu v MPEG-4. Také z toho důvodu je nutná dohoda na kompenzacích, protože z analogových kmitočtů Novy a Primy je možné po přechodu na DVB-T sestavit další digitální sítě. K původním čtyřem ještě dvě nebo tři.

BRAND24

Dá se mluvit o vydírání?

Má tedy stát přistoupit na všechny požadavky televizí Nova a Prima? Jistě by to bylo nemorální, ale zřejmě mu nic jiného nezbude. Stát opravdu není v pozici, kdy by mohl cokoli namítat a odbýt komerční televize jednou kompenzační licencí. Lidé z vedení Novy i Primy by si ale měli uvědomit, že pokud svorně horují za „generální dohodu“ všech, neměli by vznášet maximalistické požadavky. Není přeci možné, aby všichni zvítězili a dosáhli maxima pro sebe. Takové možnosti zkrátka neexistují, i digitální spektrum je omezené. Nehledě na to, že pak by skutečně mohla přijít ČT s nárokem na dva multiplexy a kdo ví s čím ještě.

Pokud by to náhodou někdo stále nechápal, stačí, aby se zamyslel nad smyslem slova „dohoda“. Vychází totiž z „dohadování“ nebo „dohodnutí“ několika stran. Pokud by snad mělo jít o jednostranný akt, pak bychom se nebavili o generální dohodě, ale o generálním diktátu.

Kolik kompenzačních licencí by měly dostat Nova s Primou za to, že vymění analogové kmitočty za prostor v digitálních sítích?

  • Jednu.
    32 %
  • Dvě.
    4 %
  • Tři.
    1 %
  • Čtyři, respektive celý multiplex.
    5 %
  • Žádnou.
    58 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).