Hlavní navigace

Proč se modem nespojí na 56 kb/s

7. 2. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Od totální digitalizace telefonních ústředen si uživatelé připojení zdarma slibovali především zvýšení přenosových rychlostí na 56 kb/s a lepší stabilitu spojení. Přesto ani napojení na digitální ústřednu nemusí nutně znamenat, že se modemy začnou připojovat rychlostí přesahující 48 kb/s. Pokusili jsme se zjistit proč.

Podle Českého Telecomu zbývalo na podzim digitalizovat pouhá čtyři procenta přípojek. Nové technologie typu ISDN a ADSL využívají „běžnou“ infrastrukturu jako telefonní linky. Kde je tedy zakopán pes, že se zákazníkům připojeným k digitální telefonní ústředně nedaří propojit vlastní modem s modemem poskytovatele připojení na plných 56 kb/s, pokud to teoreticky nemá být žádný problém?

Pomalejší připojení modemu šetří vaši kapsu

Od modemů se vyžaduje co nejvyšší rychlost připojení na straně jedné a schopnost udržet spojení na straně druhé. V mnoha případech ale tyto dva požadavky jdou přímo proti sobě a projeví se především při vysoké zátěži linky, ústředny nebo serveru a zcela bezpodmínečně musíme z jednoho z těchto požadavků na nekvalitních telefonních linkách slevit.

I na nekvalitní lince se můžete připojit vysokou rychlostí, ovšem po krátké době spojení vypadne, a tak se při počítání prvních impulsů jiným tarifem než při déle trvajícím připojení vyplácí nejvyšší rychlost připojení uměle omezit. Až do výměny naší staré digitální ústředny za novou jsem se tedy svým hi-tech 56kb/s modemem s podporou všemožných protokolů, opravných a kompresních mechanismů připojoval rychlostí 33,6 kb/s, abych měl jistotu, že se nebudu muset každých pět minut logovat zpět. Bylo to rozhodnutí poněkud nepříjemné, ale finančně se vyplácelo (šetřilo mi asi pětinu nákladů měsíčně).

Od prosince máme novou digitální ústřednu a kromě toho, že spousta lidí nezná moje nové telefonní číslo (patřím mezi ně i já sám) a mám tedy doma více klidu, očekával jsem, že budu moci slavnostně zrušit omezení rychlosti připojení modemu. Ale chyba lávky! Připojit se ve všední den v pracovní době na plných 56 kb/s je zhola nemožné, mezi sedmou večerní a půlnocí už takový požadavek může napadnout jen spisovatele sci-fi. V čem je tedy problém?

Proč se modem na digitální lince na 56 kb/s nepřipojí

První místo, kde jsem hledal radu, byla technická podpora výrobce modemů. Martin Obst z technické podpory královehradecké firmy Fincom, výrobce modemů značky Microcom, mě ubezpečil, že chyba není ani v nastavení počítače či modemu, ani v případné nekompatibilitě mezi mým modemem a modemy ISP. Potíž je podle jeho slov především ve vzdálenosti mojí koncové stanice od ústředny.

Takové vysvětlení bych chápal, kdyby šlo o transpacifické připojení nebo kdyby k přenosu dat docházelo mechanickou cestou, pak by jistě nějaké ztráty po cestě byly uvěřitelné, ale naše ústředna je jen několik ulic vzdálená. Podle Obstova vysvětlení není na vině ani tolik sama vzdálenost, jako spíše vlivy komunikační infrastruktury, která je v centrech velkých měst hustá a dochází ke vzájemnému rušení signálů. Lépe by na tom měli s připojením být lidé z periferií a nových sídlišť.

Téměř stejně mou otázku zodpověděl Michal Menšík z technické podpory společnosti Tiscali, která poskytuje vytáčené připojení zadarmo. Výše než vliv rušení po trase ovšem kladl přetížení telefonních ústředen v době špičky a s tím související nižší propustnost sítě. Opakoval také problém modemů s udrženim spojení při vyšších rychlostech připojení.

Protože obě strany shodně svalovaly vinu za nižší rychlost připojení na Český Telecom (ČTc), požádal jsem tedy o vyjádření tiskového mluvčího ČTc Vladana Crhu. ČTc dle Crhy u běžných telefonních linek narozdíl od ISDN zatím negarantuje rychlost spojení. Nejhorší podmínky mají klienti připojení ke cca čtyřem procentům ústředen, které ještě čeká modernizace, ovšem ani klienti připojení k moderním digitálním ústřednám prý nemohou spoléhat, že se vždy připojí plnou rychlostí.

BRAND24

Vedle již zmiňovaných vlivů, jako je rušení po trase, jmenoval Crha ještě přetíženou kapacitu poskytovatelů připojení zdarma. Právě omezená kapacita serverů ISP bývá údajně příčinou nestabilního spojení a nižších rychlostí v době špičky (tedy v době, kdy se nejvíce lidí připojuje k Internetu). Mimo špičku se pak rychlosti připojení přibližují své fyzikální hranici.

Jak z toho ven?

Pokud nemáte jinou možnost nežli vytáčené spojení, pak máte vyšší pravděpodobnost dosažení maximální přenosové rychlosti, pokud se budete připojovat v době nejnižšího provozu, tedy po půlnoci. V některých případech stojí za zvážení, zdali levnější Internet než ten zadarmo, přeci jen nebude nějaký placený. Lpíte-li tedy na rychlosti přesahující obvyklých 48 kb/s, nezbude vám asi než přejít na ISDN nebo časem na ADSL.

Jakou rychlostí se připojujete dialupem k Internetu na běžné telefonní lince?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).