Hlavní navigace

Je ADSL Českého Telecomu výhodné?

9. 7. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Český Telecom se pustil do testování technologie ADSL -- euforie se mísí s očekáváním. Jenže... i kdyby 1 MB stál korunu, stále není jasné, zda se vlastně ADSL vyplatí. Jak rychlé bude takové připojení na síti s 200.000 uživateli Internetu zadarmo? Nebudeme nakonec platit vyšší cenu bez efektu na rychlost?

V diskusi na serveru Živě se objevil následující názor: „(…) ale ne telekomunisti jsou zlodeji chtej 1kc/MB, ale kde kdo okolo chce napr 4,6 no jo ale je to telecom tak si rejpnem.“ Na celou záležitost je však třeba nahlížet také z odlišného úhlu – Český Telecom se zde pokouší zavést něco, co (pouze na první pohled) připomíná datové tarify s omezeným objemem přenesených dat u poskytovatelů standardních pevných a bezdrátových linek. Jenže na rozdíl od Českého Telecomu máte u těchto poskytovatelů možnost vybrat si tarif bez omezeného objemu přenesených dat, takže v určitém okamžiku máte jistotu, že výše vašeho měsíčního účtu neskončí v nedohlednu (od určitého objemu se vám jednoduše vyplatí přechod na bezlimitní paušální poplatek). Ovšem u prezentované služby ADSL od Českého Telecomu tato možnost není. Takže horní mez účtu teoreticky ani prakticky neexistuje, což je problém.

Než začneme počítat, je třeba rovněž předeslat, že se v případě ADSL jedná o zkušební provoz, takže nikdo neví, jak budou vypadat ceny v provozu skutečném. V příloze tiskové zprávy Českého Telecomu se uvádí: „Uvedené ceny jsou platné pouze pro zkušební provoz a respektují jeho charakter.“ Domnívám se proto, že bude-li to později jinak, může být jen hůře. Nicméně připusťme i tu možnost, že to tak zůstane.

Protože cenovou charakteristiku potřebujeme s něčím porovnávat, necháme se opět inspirovat tiskovou zprávou Českého Telecomu a vybereme si běžný modem 56k: modem stáhne přibližně 6 kb/s, což je 360 kb/min. 170 MB (limit zdarma u testovacího provozu 256 kbit/s ADSL) byste tahali 483 minut (tj. šest hodin), 400 MB (limit zdarma u testovacího provozu 512 kbit/s ADSL) byste tahali 1.138 minut (tj. téměř 19 hodin). Nyní vezměme v úvahu, že tarif Internet2001 činí v době nejslabšího pásma (noci, víkendy a svátky) 2,60 Kč za 750 vteřin, tj. 0,20 Kč/min. V případě stahování plnou rychlostí se tedy dostaneme na cenu 0,55 Kč/MB. Brali-li bychom v úvahu provoz v silném pásmu, pak by to bylo 2,40 Kč/MB.

Kdyby tedy ADSL opravdu dosahovalo rychlosti 256 kbit/s (viz dále), pak stahujete rychlostí 25 kb/s, tj. přibližně 1,5 MB/min (v „megabajtové“ ceně ADSL je to tedy 1,50 Kč/min. – platíte tedy Českým Telecomem anoncovanou cenu 1 Kč/MB). Svůj limit zdarma (170 MB) se vám podaří stáhnout za 113 minut plného provozu (necelé dvě hodiny). Cena limitu, který vám Český Telecom „věnoval“, je 170 korun – dále už platíte „do nekonečna“. Datový tok linky 512 kbit/s je (čistě teoreticky) dvojnásobný, tj. 3 MB/min. V „megabajtové“ ceně ADSL tak zaplatíte 3 Kč/min. Svůj limit zdarma (400 MB) stáhnete po 133 minutách intenzivní práce (něco málo přes dvě hodiny).

Už to tak „zázračně“ nevypadá, že? Jednoduše se zde začínají rýsovat situace, za kterých bude ADSL výhodné a naopak situace, kdy ADSL výhodné nebude. Záleží samozřejmě především na tom, jakým způsobem máte nastaveny preference – především zda potřebujete mít data stažena v co možná nejkratší době, nebo vám nebude vadit, když si budete muset počkat přes noc.

Bezdrátové připojení o rychlosti 256 kbit/s (bez omezení objemu přenesených dat) stojí přibližně 30.000 korun. Řeknete si: „No jo, za to mám na ADSL 29 GB dat…“ …jenže znáte to – několik filmů a je to. :-) Ona taková rychlost k podobnému využívání přímo svádí. Vzpomínám na jednoho uživatele objemem dat omezeného bezdrátového připojení, který za připojení 64 kbit/s doplatky za překročený limit platil totéž, co za objem v limitu objemově omezené linky o rychlosti 128 kbit/s. Ale když mu poskytovatel nabízel změnu tarifu, uživatel odmítl se slovy: „Jenže kdybychom měli firmu připojenou rychleji, lidé by toho stahovali víc – a ve výsledku by nás Internet přišel dráž.“ V jistém smyslu měl pravdu.

Filipika o technologii

Jestliže vám někdo prodává linku s parametrem 256 kbit/s (resp. 512 kbit/s), měl by vám vysvětlit, co ten údaj ve skutečnosti znamená. Asi všichni znají rozdíl mezi sdíleným a nesdíleným (vyhrazeným) pásmem. U nesdíleného vám poskytovatel zaručuje, že slíbenou rychlost zvládne nejen „poslední míle“, ale i jeho sítě včetně peeringů. Pokud vás tedy na protější straně neomezuje server, můžete touto rychlostí stahovat. Naopak nesdílené pásmo znamená, že když budou sítě volné (!), pak touto rychlostí „pojedete“ – v opačném případě se alespoň o část sítě dělíte s ostatními uživateli. Kapacita jednoduše není dimenzována na to, aby vám rychlost v případě „návalu“ nepoklesla.

A povšimněte si, že v případě ADSL Český Telecom o nesdíleném pásmu nic neříká (kdyby ručil za kvalitu, jistě by se pochlubil). Jedná se jednoduše o maximální nastavenou rychlost technologie, kterou momentálně nabízí – stejným způsobem byste mohli tvrdit, že každá bezdrátová linka je připojení 1 Mbit/s (tj. maximální teoretická rychlost rádiového pojítka – může však být i více) a že každá kabelová televize je připojení 10 Mbit/s (tj. maximální rychlost kabelového modemu). Solidní poskytovatel (s rychlou technologií) jednotlivé uživatele někde „zařízne“ – kdyby to neudělal (a rozhodně u nás takoví ISP existují), život na jeho síti by byl horor.

K jaké asi síti nás Český Telecom připojí? Má pouze jednu – za peníze se jmenuje Internet OnLine a zadarmo Quick. (Ten Quick, který měl reklamní kampaň na Nejrychlejší Internet zadarmo a následně uživatelům skriptem přidal do systému AT příkaz ATW1, takže „zhlouplé“ PC ukazovalo namísto rychlosti modemu rychlost mezi modemem a sériovým portem PC – tedy 115 kbit/s.) Že by v době 200.000 regis­trovaných uživatelů modemů byla průchodnost sítě zázračná se opravdu říci nedá. Co s její kapacitou udělají 512 kbit/s ADLS přípojky, budou-li v počtu větším než zkušebním, se neodvážím říci. Test navíc probíhá v Praze, tj. přímo na páteři Českého Telecomu.

Filipika o rychlosti

Posledním hlediskem, které rozebereme, bude rychlost. Skutečná rychlost závisí na tom, jakou rychlostí je vám server na druhé straně schopen poskytovat data. Mám linku 256 kbit/s na páteřní síti s dobrou kolektivitou (tj. oněch 256 kbit/s je omezeno softwarově), ale ze zkušenosti mohu říci, že 30 kb/s dosahuji při stahování jen výjimečně. Z reakcí na nabídku Českého Telecomu je zřejmé, že zasáhla především uživatele-jednotlivce. Je proto otázkou, zda nabídnutou rychlost vůbec využijí – jeden uživatel tahá obyčejně jednu věc z jednoho místa. Rychlejší přípojky (ty nesdílené… ovšem) mají význam hlavně pro připojení větších vnitřních sítí.

A samozřejmě víte, co vám zákaznický „servis“ Českého Telecomu může odpovědět, až si budete stěžovat, že podobnou rychlost nemůžete nikdy využít? „Ale milý pane, to jste si měl rozmyslet předem, co využijete a co ne – nikdo vás do téhle služby nenutil. Teď jí ale máte, tak plaťte… bez omezení… za ty megabajty… ať už stahujete jakkoli pomalu.“ Data se vám zřejmě pěkně prodraží a „urychlovací“ efekt bude minimální.

Aby si to snad někdo špatně nevykládal – nemám nic proti technologii xDSL – naopak. Je to velmi perspektivní technologie, která je ve světě široce nasazována. A rovněž v České republice ji s podporou řady poskytovatelů čeká růžová budoucnost. Nelze však od ní čekat nějaké zázraky – zejména ne cenové (a od Českého Telecomu už vůbec ne). Stejně jako nemohou čekat žádný zázrak ti, kteří se v rámci akce „ISDN modem za korunu“ upsali k vyššímu měsíčnímu paušálu za telefon, aniž mají jistotu, že výsledný efekt bude odpovídající – viz zveřejněné rozbory výhodnosti ISDN v jednotlivých časových pásmech s uvažováním rozdílných telefonních tarifů.

MMF24

Reálné (nikoli tedy zkušební) nasazení této technologie však bude muset vypadat o poznání rozdílně (cenově, technologicky nebo obojí)… aby byla životaschopná, použitelná a (pro obě strany!) rentabilní. Technologie ADSL se tak stane jen další možností připojení k Internetu, na kterém zcela bezpochyby bude mít své určité místo (dostane se tedy do situace, kdy bude uspokojovat potřeby pouze určitých uživatelů).

Univerzálně „zázračné“ připojení k Internetu jednoduše neexistuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).