Hlavní navigace

Programové nabídky českých satelitních služeb se sbližují

17. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud se chce zájemce o digitální televizi z družice pobavit, pak udělá nejlépe, když navštíví některé z českých satelitních fór. Velice často se zde totiž vedou debaty na téma, která platforma má lepší programovou nabídku, přičemž vždy se najdou příznivci jedné, druhé, třetí a dokonce i čtvrté z nich, jenž se postaví proti sobě. Která z nich je ale skutečně nejlepší - nabídkou stanic, obrazem nebo ceníkem? To by měl osvětlit právě dnešní článek, který si vezme tuzemské nebo v tuzemsku působící satelitní platformy na paškál.

CS Link a Skylink: bezplatné programové nabídky

Poměrně dlouhou dobu platilo, že nabídka satelitních platforem CS Link a Skylink, obě působí na pozici 23,5 st. východně, se lišila. Více programů v základní nabídce měla druhá z nich, ovšem není to tak dávno, co se u CS Linku objevila televize JOJ a později také JOJ Plus. V současné době jsou však nabídky obou paketů naprosto stejné, hovoříme-li tedy o té základní, kterou získává v podstatě kdokoliv, kdo si kartu aktivuje na neomezenou dobu. V programové nabídce obou operátorů pak nechybějí všechny základní programy, na které si vzpomenete, tedy Česká a Slovenská televize, Nova a Nova Cinema, Prima a Prima Cool, TV Barrandov, Markíza + Doma a rodina kanálů televize JOJ (TV JOJ a JOJ Plus). Pokud si tedy chce pořídit někdo pouze základní programovou neplacenou nabídku (platí se pouze za pořízení karty), která je však přesto velmi bohatá, je jedno, zdali si vybere CS Link nebo Skylink. Starat se nemusíte dokonce ani o obrazovou kvalitu, protože kromě televize JOJ se vysílá na stejných programových pozicích.

Digi TV - Rumunský slam

Ač je to k nevíře, čeští satelitní diváci skutečně dali pravděpodobně kvantitě přednost nad kvalitou. (Foto: archiv)

Nejvíce platících zákazníků nemá Skylink, ale pravděpodobně Digi TV

Ač před několika měsíci Skylink oznámil milion zákaznických karet, při té příležitosti se také v Praze konala velká tisková konference, toto číslo neznamená, že jde o největší satelitní platformu u nás. Co se týká počtu zákaznických karet, je tomu skutečně tak, ovšem jsou to všechny, to znamená i ty, na kterých je aktivována pouze základní programová nabídka. Čísla o počtu zákazníků, kteří si předplácejí také premiérové stanice, platforma nezveřejňuje, protože je považuje z pochopitelných důvodů za obchodní tajemství. To samé se týká také konkurenčního CS Linku. Počet zákazníků tedy může být v praxi mnohem menší a je pravděpodobně ještě pod počtem klientů satelitní platformy Digi TV, která při spuštění programu Digi Sport pro Českou a Slovenskou republiku tvrdila, že má v tuzemsku tři sta tisíc zákazníků. V praxi by to znamenalo, že největší platformou je právě ona, protože funguje společně s UPC Direct na jiné bázi než již dva zmiňované pakety.

Óčko - 16:9 v Digi TV

Digi TV si s obrazovými formáty poradí vždy po svém. (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Nejlevnější balík programů mají Rumuni

Bez diskuse nejlevnější balík programů má podle všech ceníků satelitní platforma Digi TV. Cena 260 korun za 51 programů (oficiální údaj uvedený na webových stránkách služby) ale rozhodně nemusí být žádnou výhrou. I když jsou obchodní podmínky v podstatě lidové, cena není to jediné, na co by mělo zákazníkům záležet, a to i přesto, že v nabídce se objevily před týdnem ze jejich strany dlouho požadované tuzemské programy TV Barrandov, Prima Cool a Z1. Stanice šířené v rámci rumunského paketu Digi TV jsou obecně považovány, co se obrazu týká, za to nejhorší, na co je možné u českých satelitních platforem narazit, i když velmi často je kritizována například také kvalita obrazu u Universal Channelu v CS Linku nebo Sportu 1 obecně. Obraz u velké většiny programů je rozmazaný, často se v obraze objevují artefakty (rozpad obrazu do kostiček) a nezřídka dochází k tomu, že některý kanál vypadne z nabídky i na několik dní. Pro koho je tedy Digi TV ideální? Pro ty, kteří nechtějí za placenou televizi zaplatit moc, nemají příliš velkou obrazovku a na nějaké té kvalitě jim až tak nezáleží.

ESPN America foto

Jedním z taháků satelitní platformy UPC Direct je program ESPN America ve vysokém rozlišení obrazu. (Zdroj: ESPN MediaZone)

UPC Direct: Obrat o 360 stupňů

Jako ukázkovým příkladem jak z ne příliš atraktivní služby udělat kvalitní produkt, je platforma UPC Direct. Ta se po téměř deseti letech působení na satelitech společnosti SES Astra přesouvá z pozice 19,2 st. východně na 1 st. západně ke konkurenčnímu Telenor Satelitte Broadcasting. Na parkovišti, kde působila UPC doposud, byl především problém s obrazovou kvalitou, která byla v podstatě srovnatelná s tou současnou u konkurenční Digi TV. Stejně jako v případě tohoto paketu (u něho to platí doposud) neměla UPC v nabídce žádné programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). To se s přechodem na satelity Thor změnilo. V současné době má UPC Direct v nabídce dokonce osm HD stanic. Jako jediná má tato platforma díky spolupráci s partnerskou Canal Digital Nordic v nabídce exkluzivně program ESPN America HD nebo Rush HD. Celkově je v základní nabídce Direct Medium (opět údaj z oficiálních webových stránek) dostupných 71 stanic za cenu 399 Kč/měsíc.

BRAND24

Astra družice

Pro kterou službu se rozhodnout? Je to čistě na vás. (Foto: SES Astra)

Co si tedy vybrat?

Na to, kterou satelitní službu si má zákazník vybrat, neexistuje rozhodně jednoduchá odpověď. Je několik hledisek, jak je možné se na celou věc dívat. Zajímá mě cena, nebo naopak obrazová kvalita? Chci základní programovou nabídku zdarma, nebo jsem si ochoten zaplatit? Počet SD, nebo naopak HD kanálů? Chci svůj přijímač, nebo naopak aby se o vše postaral včetně instalace operátor? Pokud vám tedy stačí základní nabídka českých a slovenských programů (ČT, STV, Markíza, JOJ a podobně), pak je pro vás ideální některá z karet platforem CS Link nebo Skylink. Je jedno, kterou si pořídíte, protože v základním balíku se vůbec neliší, a to včetně HD stanic (ČT HD a Nova HD). Placené nabídky se pak už liší. CS Link třeba vůbec nenabízí HD stanice. Digi TV se pak stává vhodnou pro ty, kteří od obrazové kvality upouští a zajímá je především cena – za 51 stanic zaplatí pouhých 260 korun. Další nevýhodou oproti CS Linku a Skylinku je nutnost vlastnictví oficiálního přijímače dodané poskytovatelem služby. Karta je takzvaně spárována se set-top-boxem. UPC Direct je službou s největší programovou nabídkou a obrazovou kvalitou včetně HD kanálů, čemuž pochopitelně odpovídá také cena. Co se týká dalšího rozšiřování všech těchto služeb, zůstávají zatím poskytovatelé všech těchto služeb tajemní.

Která satelitní platforma je podle vašeho názoru nejlepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).