Hlavní navigace

Rakouský telekomunikační úřad formálně zahájil přechod na standard DVB-T2

22. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regulátor doporučuje, aby po přechodu na technologii DVB-T2 zůstal signál stanic nekódovaný. V opačném případě k němu bude muset vyslovit souhlas sám jejich provozovatel.

Rakouský regulátor KommAustria, který je možné označit za tamní obdobu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), vyhlásil včera výběrové řízení na operátora, jež zajistí plánovaný přechod z původní technologie DVB-T na DVB-T2. Jak bylo již dříve avizováno, stávající multiplexy DVB-T mají kmitočtové příděly již od roku 2006, a to na dobu deseti let. Po roce 2016 už se nebudou oprávnění společnosti ORS, tamní obdobě Českých Radiokomunikací, prodlužovat. Celý proces má být ukončen na podzim roku 2019. Trvat by měl tedy přibližně tři roky.

K TÉMATU: Rakousku vyprší v roce 2016 licence pro stávající DVB-T multiplexy, přijde DVB-T2

Výběrové řízení, které KommAustria vyhlásil, se týká multiplexů A a B. O osudu sítě C, v níž jsou dostupné některé regionální televize, zatím není v souvislosti s případným přechodem na technologii DVB-T2 rozhodnuto. Multiplex A v tuto chvíli šíří stanice ORF eins, ORF 2 a ATV, multiplex B programy 3sat, ORF III, ORF Sport+, Puls 4, Servus TV a ve Vídni ještě Schau TV. Pro pozitivní vyhlídky pozemního vysílání regulátor požaduje, aby signál těchto stanic i nadále nebyl kryptován. Pokud by přesto ke kódování signálu došlo, samotní provozovatelé o něj budou sami muset požádat.

ebf - partner 1

NEPŘEHLÉDNĚTE: Přechod na DVB-T2? Začne až po roce 2021, říká ministerstvo průmyslu a obchodu

Výzva, kterou na svém webu vyvěsil regulátor, je platná do 26. listopadu letošního roku. Další informace pro zájemce z řad operátorů, jsou k dispozici na webových stránkách KommAustria. Šíření signálu ve standardu DVB-T2 probíhá v sousedním Rakousku již od dubna loňského roku. Proti sledování stanic z nabídky služby simpliTV na území cizího státu se brání provozovatel multiplexů jejich kódováním. Podmínky pro získání dekryptovacího zařízení jsou přitom poměrně striktní. V České republice tak rychlý přechod na technologii DVB-T2 jako v Rakousku nebude. Ministerstvo průmyslu a obchodu doporučuje začít s tímto krokem až v roce 2021.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).