Hlavní navigace

Ředitel Novy: Praha není dostatečně připravená na vypnutí analogu

10. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 322915
10. 1. 2009

Necelé čtyři měsíce před termínem vypnutí analogového vysílání televizí Nova, Prima a ČT 1 z hlavního pražského vysílače Žižkov zpochybňuje generální ředitel Novy Petr Dvořák připravenost pražských domácností na přechod k digitálnímu příjmu televize. Připadá nám, že poté, co došlo ke schválení zákonů, stát prostřednictvím svých orgánů dal od digitalizace ruce pryč a nechal v tom občany „vykoupat“. Za necelé čtyři měsíce dojde k vypnutí analogu v největší aglomeraci – v Praze – a ta na to není dostatečně připravená, říká Dvořák v dnešním rozhovoru pro zpravodajský server iDnes.cz.

Nova se podle svého ředitele bude snažit získat data o vybavenosti domácností v metropoli digitálními přijímači, aby měla jistotu, že v dubnu někteří diváci nepřijdou o možnost sledovat televizi. Cílem celého procesu digitalizace je, aby lidé dostali větší množství televizních kanálů v lepší kvalitě než dosud. Ale pokud na to nebudou připraveni, tak se proces bude muset upravit, míní Dvořák. Podle vládou schváleného harmonogramu digitalizace by zemské analogové televizní vysílání v Praze mělo skončit nejpozději 30. dubna, hlavní středočeský vysílač Cukrák, který pokrývá i značnou část Prahy, se ale bude vypínat až v říjnu.

Určitě v nejbližší době zahájíme informační kampaň, slibuje Dvořák. Řešení konkrétních problémů na příjmové straně u diváků by ale podle šéfa Novy měl řešit někdo jiný než komerční televize. Měla být zřízena poradní centra, případně certifikovaná servisní střediska, která by lidem zaručila, že jim set-top-boxy nainstalují správně. Bez toho si někdo může koupit laciný přístroj z Číny a zjistí, že nejde obraz, zvuk nebo obojí a diví se. Ale to opravdu není role komerční televize, ale státu a ten nese odpovědnost, dodal Dvořák.

Poradní místa pro diváky v takzvaných Czech Pointech na pobočkách České pošty slibuje zřídit Národní koordinační skupina pro digitalizaci (NKS), poradní orgán vlády při Ministerstvu vnitra. Ta již loni v listopadu zprovoznila bezplatnou informační linku k digitalizaci, na jejíž číslo 800 90 60 30 může zavolat každý zájemce ve všední dny od 8:00 do 19:00hod. V prosinci pak začal fungovat státní informační web k digitalizaci na adrese www.digitalne.tv, a NKS jeho prostřednictvím vydala tzv. D-book, doporučení, jaké normy by měl splňovat digitální přijímač pro bezproblémový příjem zemské digitální televize.

KL24

Na stejných stránkách také NKS vyvěsila seznam obcí České republiky a jejich zařazení do územních oblastí podle Technického plánu přechodu s termíny vypínání analogových vysílačů v dosahu těchto obcí, a také doporučení, jakými způsoby lze upravit společné televizní antény pro příjem digitálního vysílání. Web však zatím nemá podporu státní informační kampaně k přechodu na digitální vysílání, protože jejího realizátora má NKS teprve vybrat. Název vítězné společnosti chce skupina oznámit 20. února.

Generálnímu řediteli Novy Petru Dvořákovi se nelíbí, že NKS nepočítá se zvláštní pomocí starším divákům, pro které může být zapojování set-top-boxu problematické. To je přesně příklad toho, co nemůžeme a ani moc nechceme řešit. Když jsme navrhovali, aby se část reklamních příjmů ČT utratila za pomoc těmto diváckým skupinám, bylo nám řečeno, ať do toho nestrkáme nos, že si stát poradí. Zřejmě tedy plán má, my ho ovšem zatím neznáme. Snad vše proběhne hladce, řekl Dvořák v rozhovoru pro iDnes.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).