Hlavní navigace

Rozhořel se ostrý boj operátorů o regionální televize v Česku

4. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ačkoliv bylo regionální televizní vysílání v České republice dlouhou dobu v nevýhodě, poslední týdny a měsíce zažívá doslova boom

Multiplex 4: Jediná šance pro malé lokální televize?

Duo mediálních matadorů Radim Pařízek a Vladimír Železný vnáší do regionálního televizního vysílání v Česku svěží vítr. Jak je patrné, přichází s nabídkou, která tu doposud nebyla vůbec obvyklá. Zatímco České Radiokomunikace nabízely přes společnost Czech Digital Group možnost vysílat v multiplexu 3 za stotisícové částky měsíčně, a v Praze jde o téměř milion korun, operátor Digital Broadcasting nabízí v multiplexu 4, ceny o přibližně třetinu levnější. Původně sice mělo jít až o 60 % menší částky, jenže díky masivnímu pokrytí – na konci roku půjde až o 85 % obyvatelstva – musely být ceny upraveny.

Společnost rozdělí Českou republiku do samostatných celků a televize si budou moci vybrat, v jaké části republiky budou chtít vysílat, případně, zda-li budou vysílat ze všech vysílačů Digital Broadcasting. To bude pochopitelně výhodné především pro malé (lokální) televize, které nemají na šíření prostřednictvím multiplexu 3 finance. Bývalý šéf Novy Vladimir Železný, který je nyní spoluvlastníkem provozovatele multiplexu 4, na tiskové konferenci minulý týden řekl, že jde o šanci, jak pomoci malým televizím uspět a oslovit lokálního diváka. Nově vznikající síť, kterou čeká mohutná expanze na konci tohoto měsíce, pak především nenechává klidné České Radiokomunikace. O nich ale bude řeč vzápětí.

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Radim Pařízek a jeho multiplex 4 – nový hráč na poli pozemního digitálního vysílání

Českým Radiokomunikacím končí monopol

České Radiokomunikace dlouhou dobu trvaly na celoplošném pokrytí. To byl ostatně i důvod, proč z jejich multiplexu 3, který provozuje jejich dceřiná firma Czech Digital Group, odešla hudební televize Óčko – nebyla schopna vysílání v této síti ufinancovat. Po několika letech nakonec operátor povolil a síť uzpůsobil i pro potřeby regionálních vysílatelů, a to od července loňského roku. Server DigiZone.cz o novince tehdy referoval v tomto článku. V multiplexu se postupně objevily pražská stanice Metropol, západočeská Zak TV, liberecká Genus Plus, ostravská Polar a míří sem také Jihočeská televize (nynější Gimi) a Východočeská televize. Jak se ale ukazuje, ne všem může toto vysílání vyhovovat.

Na tiskové konferenci multiplexu 4 se objevily zástupci prvního jmenovaného kanálu, což dává tušit, že se něco děje. A jak je vidět, jistí „v kramflecích“ si nejsou před mediálními matadory Železný-Pařízek ani manažeři Českých Radiokomunikací. Proč by jinak minulý týden vydávali v podstatě zbytečnou tiskovou zprávu, ve které pouze tlumočí to, co už dávno víme, tedy pokrytí multiplexu 3? Dá se počítat s tím, že hlavní boj o lokální hráče se odehraje právě mezi těmito dvěma subjekty. A že se skutečně hraje o hodně, svědčí i slova samotného majitele Digital Broadcasting Radima Pařízka, který na nedávné tiskové konferenci serveru DigiZone.cz vůbec nechtěl prozradit, jací hráči by se v této síti měli objevit, případně s kým a zdali vůbec s někým zástupci firmy jednají.

Foto: České Radiokomunikace

České Radiokomunikace mají jako dominantní poskytovatel vysílacích služeb obsazeny všechny strategické vysílače, tedy i pražský Žižkov

regionalnitele­vize.cz: Projekt, který u nás neměl obdoby

S geniálním projektem, který ale vznikl doslova za pět minut dvanáct, přišla Eva Stejskalová ze Vsetína, která se také později stala jeho ředitelkou. Vytvořila televizi, která dá prostor lokálním kanálům na satelitu od těch malých až po ty velké. Zbývá si jen položit řečnickou otázku: Proč tohle nenapadlo někoho už mnohem dříve? Přibližně za cenu, kterou by televize zaplatila za pozemní vysílání v Praze a středních Čechách, je tu nyní program, který svým signálem pokrývá celou Českou republiku z nejpopulárnější satelitní pozice u nás. Televize si navíc dělí finance podle toho, kolik prostoru tu mají a v jak atraktivním čase vysílají, čili jeden subjekt neplatí vše a do programu tak skutečně mají možnost vstoupit všichni.

Program bude velmi pestrý. Chceme byt televizi, která bude dokumentovat život v regionech, nikoliv tvořit kauzy, řekla při startu regionalnitele­vize.cz její ředitelka Eva Stejskalová. Čtyřiadvaceti­hodinový program je ze začátku složen z čtyřhodinových, periodicky se opakujících smyček rozdělených do dvanácti dvacetiminutových bloků, přičemž premiérový programový blok začíná každý den od 17 hodin celostátním zpravodajstvím. Dalším velkým plusem této stanice je fakt, že je prostřednictvím družice šířena nekódovaně, čili pro její sledování není nutná žádná dekódovací karta.

BRAND24

Nový fenomén: asociace regionálních televizí

Zcela novým fenoménem je vznik dvou nových asociací, které regionální televize sdružují. Jako první o ni hovořili zástupci televize Metropol. Jejich sdružení se jmenuje Asociace krajských televizí (AKTV). Jedná se o sdružení nezávislých provozovatelů, kteří založili asociaci, jejímž základním posláním je prosazovat a chránit práva a oprávněné zájmy svých členů týkající se provozu a rozvoje provozovatelů krajského vysílání, přiblížila v únoru PR manažerka pražské televize Metropol Anna Lukešová. To regionalnitele­vize.cz se svými zástupci založila pro změnu Asociaci regionálních a lokálních televizí, jejíž předsedkyní je již výše uvedená Stejskalová.

Cílem Asociace regionálních a lokálních televizí je mimo jiné podpora vzájemné spolupráce mezi regionálními televizemi, výměna zpravodajských příspěvků a zkušeností, dále vytvoření a rozvoj jednotného mediálního prostoru a společných distribučních kanálů, či zajištění kvalitního právního zastoupení členům sdružení, uvedla nedávno šéfka regionálnítele­vize.cz. V tomto směru navíc do hry pravděpodobně vstoupí opět Radim Pařízek, který uvažuje o vytvoření jakéhosi lokálního kanálu TV Regio. Ten by se měl skládat z příspěvků od jednotlivých místních televizí. Jeho fungování ale zatím představil jen ve velmi hrubých obrysech a podle slov Pařízka bude cesta k realizaci tohoto projektu ještě hodně trnitá.

Kdo se podle vašeho názoru stane v horizontu následujících měsíců hlavním hráčem na poli regionálního vysílání u nás?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).