Hlavní navigace

Satelit si v dubnu zapíše další milník v šíření digitální televize

25. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Satelitní platforma Skylink zapíše 1. dubna do pomyslné kroniky české digitalizace další významný milník. Rozhodla se totiž výrazně rozšířit nabídku satelitních HDTV programů. K dispozici budou ve vysokém rozlišení nejen filmy, ale především dokumenty. O nových kanálech už jste si toho mohli přečíst na našem serveru i jinde víc než dost, takže bychom vás zbytečným čtením nechtěli zatěžovat. Raději vám nabízíme pohled na tuto významnou událost, která přilákala do jednoho z pražských hotelů plný sál účastníků, pohled samotných provozovatelů. UVNITŘ PREZENTACE FILMBOXU HD, DISCOVERY HD, SES ASTRA A SKYLINK

Jako první vystoupil na včerejší tiskové konferenci Martin Kubacki, generální ředitel Astra Central and Eastern Europe (Astra CEE). Jeho prezentace byla jistě zajímavá pro ty, kteří se v satelitní problematice příliš neorientují. Seznámil např. s aktuálním stavem DVB-S v České republice a na Slovensku. Přednáška kladla důraz především na pozici Astra 23.5 st. vých., kde vysílají platformy CS Link, Skylink a Canal Digitaal. Připomněl např., že v roce 2004 bylo zahájeno vysílání prvního HDTV kanálu v Evropě. Zároveň Astru pochválil za to, že se jako vedoucí operátor zasloužila o masivnější rozšíření televizního vysílání ve vysokém rozlišení. Televize s vysokým rozlišením podle něj představuje jednu z největších inovací doby. Přirovnal ho k podobnému kroku, jakým byl přechod z černobílého na barevné vysílání. Od ledna 2005 bylo prodáno více než 74 milionů přístrojů HD ready. V České republice to bylo do srpna více než 560 tisíc kusů. Do roku 2012 předpokládá Kubacki, že bude více než 60 % domácností HD ready.

Martin Kubacki - Astra CEE

Ředitel Astra CEE Martin Kubacki. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

PPS PREZENTACE: Satelitní televize v Evropě a České republice + stav HDTV (2.9 MB)

Ředitel Astra CEE předpokládá, že mezi lety 2008 až 2012 se počet HDTV kanálů zdvojnásobí. Podíváme-li se na celkový pohled do Evropy, mělo by být do roku 2012 až 42 milionů domácností vybaveno HD televizními přijímači. Satelit se tak podle něj stane největší distribuční platformou HD vůbec. V současné době přenáší Astra 70 HDTV kanálů a 1,7 milionů diváků v Česku má teoreticky přístup k vysokému rozlišení ze satelitu Astra. Kubacki vidí satelit jako nejvíce přátelskou platformu pro šíření HDTV. Jako další prezentující vystoupil Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec, zastupující Skylink v České republice. Konstatoval, že na konci roku 2007 zaujímal satelit asi 15 % domácností vybavených televizním příjmem. V závěru roku 2008 se podíl satelitu výrazně zvětšil a meziročně vzrostl o devět procent na 24 %. Podle trendu prodeje odhaduji, že na konci roku bude penetrace satelitu na 34 %, konstatoval Glisník. Co se týká nejpesimističtější odhadu, po vypnutí analogu by měla být penetrace DVB-S na 43 %.

Jaromír Glisník - Skylink

Výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

PPS PREZENTACE: Rozvoj satelitní televize na českém trhu (2.8 MB)

Jaromír Glisník ze Skylinku přiznal, že vysílání HDTV je velmi nákladná záležitost a oproti SDTV se jedná o přibližně trojnásobnou částku. Roli leadera HDTV jsme se na sebe rozhodli převést, protože popularita tohoto standardu by se jinak dál neposunula a my to chceme změnit, řekl Glisník. Výkonný ředitel TradeTecu si myslí, že rozšiřování HDTV povede ke snižování cen komponentů. Jako další na tiskové konferenci vystoupili dodavatelé obsahu. Prvním byl Ivan Hronec ze společnost SPI International, která je provozovatelem kanálů Filmbox a Nostalgia. Začínali jsme na satelitu, který neměl úplně dokonalé pokrytí, a dnes spouštíme po pěti letech HDTV. Mám z toho velkou radost, prohlásil Hronec. Hronec mluvil také o nových kanálech, avšak neřekl, kdy je firma chystá spustit. Řeč byla o stanicích Filmbox Family, Filmbox Action a Lady Box. Serveru DigiZone.cz Hronec v zákulisí konference řekl, že se s těmito projekty samozřejmě počítá, v tuto chvíli je však nejistá budoucnost kanálu Revolution TV, což měla být hudební stanice zaměřená na mladého diváka. Ta musí podle udělené licence od RRTV zahájit vysílání do konce července.

Ivan Hronec - SPI International

Generální ředitel české a slovenské pobočky SPI International Ivan Hronec, foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

PPS PREZENTACE: Představení portfólia kanálů SPI International včetně Filmboxu HD (12.5 MB)

Za Discovery Channel vystoupil Karol Bek, který, ač jeho jméno zní slovensky, je z Polska. Prohlásil, že je velmi potěšen tím, že i tento kanál se ve vysokém rozlišení stává součástí satelitní platformy Skylink. Důvodů, proč Discovery dělá HD, je několik, blíže se s nimi můžete seznámit v powerpointové prezentaci kanálu, kterou máte k dispozici pod tímto odstavcem. V současné době vysílá Discovery HD v mnoha oblastech Evropy. Jde např. o Německo, Polsko nebo Rakousko. Veškerý obsah je vyráběn ve skutečném HD a vysílán v rozlišení 1080i. Neprobíhá tedy žádná konverze ze standardního rozlišení. Bek upozornil, že se jedná o nejvyšší možnou kvalitu obrazu a zvuku. Největší procento programu Discovery HD zabírá životní styl (28,7 %) plus příroda a divoký život (22,8 %). Alena Blahovcová ze společnosti Chellomedia řekla, že je firma potěšena tím, že má v portfoliu hned tři HD kanály, kterými jsou Voom HD, Eurosport HD a History Channel HD. Poslední jmenovaný program, který bude součástí Skylinku, má veškerou tvorbu v nativním HD. V průběhu léta se tento program lokalizuje plně do češtiny.

Kubacki Glisník Hronec Bek Blahovcová

Zleva: ředitel Astra CEE Martin Kubacki, výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník, generální ředitel české a slovenské pobočky SPI International Ivan Hronec, vrchní manažer partnerského prodeje Discovery Channel pro Polsko, Českou republiku a Slovensko Karol Bek a ředitelka Zonemedia Czech Alena Blahovcová. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

PPS PREZENTACE: Představení dokumentárního kanálu Discovery HD (PPS, 2 MB)

ebf - partner 1

I díky nové dohodě a spuštění kanálů v HD kvalitě si společnost SES Astra udrží své postavení nejdůležitější HDTV satelitní platformy v Evropě a dále rozšíří počet kanálů přenášených pomocí satelitů této společnosti. Zvýšení kapacity operátorem Towercom ukazuje, jak rychle se tyto země a trhy rozvíjejí, uvedl v tiskové zprávě Alexander Oudendijk, obchodní ředitel společnosti SES Astra. Naše orbitální pozice 23,5 stupně východní délky je atraktivnější a důležitější pro stále větší počet vysílacích společností ve střední a východní Evropě, pochválil si aktuální situaci Oudendijk. Předseda představenstva společnosti Towercom Roman Fischer, která zastupuje Skylink na slovenském trhu, konstatoval, že cílem je tedy poskytnout vysokou kvalitu a inovační služby Stále rostoucí počet zákazníků dokazuje, že jdeme správným směrem, dodal. Server DigiZone.cz vás už o rozšíření nabídky česko-slovenské satelitní platformy informoval v několika textech včetně rozhovoru s výkonným ředitelem společnosti TradeTec Jaromírem Glisníkem.

K TÉMATU:
Podívejte se na podrobnosti o rozšíření nabídky Skylinku
Satelitní Skylink nabídne od dubna minimálně tři nové SD a HD kanály
Jaromír Glisník: Skylink rozšíří HDTV nabídku do několika týdnů

Je podle vás rozmach televize ve vysokém rozlišení srovnatelný, co se pokroku týká, s přechodem z černobílé na barevnou televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).