Hlavní navigace

Sazka má fotbalové online přenosy už jen pro sázkaře

23. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kdo chce na Internetu sledovat zápasy nejvyšší české fotbalové soutěže, musí si nově vsadit u Sazky. Fanoušci se bouří. Obávají se dalšího poklesu zájmu o český fotbal.

Sázková a loterijní společnost Sazka na svém webu se sportovními sázkami zrušila možnost volně sledovat internetové přenosy fotbalových utkání z tuzemské nejvyšší soutěže. Se startem druhé části sezóny 2012/2013 o tomto víkendu si tak pro fotbalové fanoušky připravila nemilé překvapení. 

Česká Gambrinus liga je nově na webu SazkaBet.cz k vidění jen pro registrované uživatele. Přestože Sazka tvrdí, že sledování přenosů je nadále zdarma, tak pro přístup k nim požaduje vsadit si alespoň 30 Kč měsíčně. Ještě v první fázi aktuálního ročníku soutěže přitom byly přenosy přístupné zcela volně. Fotbaloví fanoušci jsou i přes nízkou sumu rozhořčeni. 

Požadovaná částka je sice marginální, ale někteří příznivci českého fotbalu upozorňují například na to, že legálně jsou nyní přenosy nepřístupné pro osoby mladší 18 let, které ze zákona nesmějí sázet. Obavy, že Sazka časem nějakým způsobem zpoplatní fotbalové internetové přenosy první české fotbalové ligy, se objevily již v roce 2010, kdy exkluzivní práva na ně získala

BRAND24

Do té doby od roku 2008 všechny zápasy nabízela k vidění na Internetu veřejnoprávní Česká televize v rámci ambiciózního projektu FotbalŽivě.cz. Po porodních bolestech projekt fungoval dvě sezóny, ale pak Česká televize přišla o práva umožňující jí vysílat živě na Internetu přenosy ze všech utkání i zařazovat je do volně přístupného archivu. 

Neoficiální reakce zástupce Fotbalové asociace ČR, který si nepřál být jmenován, je taková, že fanoušci stejně sází a navíc až polovina všech utkání z každého kola je vysílána v televizi v rámci volně dostupných kanálů. Z řad fanoušků ovšem zaznívá, že jde o krok špatným směrem, protože už takto v České republice po korupčních skandálech a špatných výkonech národního mužstva lidé ztrácí zájem o tuzemský fotbal. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).