Hlavní navigace

Seřiďte si paraboly a dostaňte to nejlepší z britské televizní scény zdarma

23. 1. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 322915
Do svého pracovního e-mailu jsem dostal v posledních týdnech několik zpráv, které se týkaly stejného tématu - příjmu populárních britských stanic Channel 4 HD, Channel 5 a ITV 1 z takzvaného britského svazku družice Astra 1N. Chtěl bych proto těmto prosbám vyhovět a zároveň mezi našimi čtenáři tuto pozici zpopularizovat, protože si to bezesporu zaslouží. Rád bych vás tedy seznámil jak se svými pozorováními, tak i s tím, co vlastně ony programy přináší. Uvnitř článku přinášíme exkluzivní materiál, který jsme obdrželi na žádost přímo z Velké Británie.

Co je k příjmu Channel 4 HD, Channel 5 a ITV 1 zapotřebí

Než se dostaneme k popisu toho, proč jsou zmiňované britské stanice tak atraktivní, že si zaslouží na DigiZone.cz samostatný článek, je nejprve zapotřebí si říci, co je pro jejich sledování zapotřebí. Tedy alespoň přibližně si popsat přijímací soustavu. Vzhledem k tomu, že jeden z programů je šířen v normě MPEG-4/DVB-S2, je nutný přijímač pro zpracování HD programů. Použít byste mohli pochopitelně i box pro sledování stanic v SD rozlišení, ale byli byste o tuto vynikající nekódovanou stanici ochuzeni. Přijímač tedy musí podporovat obě normy, a to jak DVB-S, tak i DVB-S2, v případě Channel 4 konkrétně normu 8PSK. Co se týká průměru satelitní paraboly, doporučoval bych pro střední Čechy, kde se osobně nacházím, alespoň 90 centimetrů. Je pravda, že se dá použít i o něco málo menší, ale jak si řekneme v sekci věnované technickým parametrům, není to úplně ideální volba. Pokud bych si dnes kupoval znovu parabolu, volil bych průměr alespoň jeden metr. Je to ale pochopitelně na vás… Pokud ze svého přijímače chcete skutečně dostat maximum, pořiďte si nějaké komponenty, které vám to umožní, více konvertorů, nebo, jako je to v mém případě, motor.

Zkušenosti s příjmem

Předem bych chtěl upozornit, že nedisponuji žádným profesionálním měřícím přístrojem za desítky tisíc, jako je tomu v případě firem, které se v tomto oboru pohybují, proto bych chtěl uvést, že z tohoto pohledu jsou má pozorování v podstatě laická. Parabolu o průměru 85 centimetrů jsem si nechal seřídit člověkem z oboru, který se už dlouhá léta v této oblasti pohybuje a byl mi doporučen jedním z lovců dálkových signálů. Talíř nebylo jednoduché nastavit, protože v mém případě hrálo roli více faktorů, ale s výsledkem jsem více než spokojen. Aktuálně s motorem natáčím od pozice 68,5 stupně východně po 45 stupňů západně, takže v praxi se dostávám na tisíce dostupných nekódovaných i kódovaných stanic. Onen technik si s parabolou a nastavením hrál přibližně dvě hodiny, takže to nebyla žádná legrace, nicméně se to vyplatilo a nyní mohu bez problémů sledovat i britský Channel 4 HD, který je na nastavení nejcitlivější. Lze to poznat jednoduše. Zatímco ostatní nekódované programy ze satelitu Astra 1N stále ještě jdou, při zhoršení počasí je zmiňovaná stanice první, kde začne docházet k výpadkům signálu, v obraze se začnou objevovat artefakty a podobně.

Astra 1N - vyzařovací diagram

Vyzařovací diagram satelitu Astra 1N. Jde o takzvaný britský svazek. (Zdroj: SES)

Podle vyzařovacího diagramu, který vidíte nad tímto odstavcem, je jasně vidět, proč se diagramu Astry 1N říká britský svazek. Vysílání tohoto satelitu je zkrátka směrováno na Velkou Británii, přičemž optimální podmínky vládnou ještě ve Francii, a poté síla signálu klesá, tudíž je pro sledování programů z Astry 1N požadována parabola s větším průměrem. V západních Čechách je minimální průměr paraboly 80 centimetrů, v Brně například máme od jednoho ze čtenářů informace o 90 centimetrech. Kompletní seznam všech aktivních frekvencí na satelitu Astra 1N, ze kterého jsou šířeny programy Channel 4 HD, Channel 5 a ITV, najdete například na webu Lyngsat, viz: http://www.lyn­gsat.com/astra1n­.html. Jde konkrétně o frekvence, které pracují v rozsahu 10964 – 11126 MHz. Téměř u všech programů jsou vysílány dvě audio stopy s výjimkou ITV 1, která obsahuje pouze jedinou. Na první se nachází originální zvuk, tedy angličtina, na druhé pak ve většině případů takzvaný audio popis (Audio Description). Výborná věc, která slouží pro potřeby nevidomých. Kromě dialogů tu zkrátka formou hlasu slyšíte, co se v obraze děje. SD kanály, tedy Channel 5, Channel 5 +1, 5 USA, 5 USA +1, 5*, 5* +1, ITV 1 Central South, ITV 1 Central East a ITV 1 Wales +1, jsou vysílány s rozlišením 704×576, u Channel 4 HD jde o Full HD, tedy 1920×1080.

Astra 1N - seznam transpondérů

Seznam transpondérů satelitu Astra 1N a jeho obsazenost televizními kanály (Zdroj: Lyngsat.com)

Channel 4 HD: Perla nekódovaného vysílání pozice 28,5/28,2 stupně východně

Přesto, že z Velké Británie tento článek číst pravděpodobně nikdo nebude, chtěl bych poděkovat tiskovému oddělení Channel 4 za bleskové vyřízení přístupu do jejich Press Centra, které proběhlo během nějakých dvou hodin. Pro českého televizního diváka přijde především vhod celá řada seriálů vysílaná pochopitelně v originálním znění s titulky a také ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Mezi highlighty patří tři seriály – Zoufalé manželky (Desperate Housewives), Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) a programová novinka New Girl (New Girl) z loňského roku. Ostatní, jako 90210, Dobrá manželka (The Good Wife) se vysílají na dalších kanálech z rodiny Channel 4. Do ní totiž patří ještě Film4, More4, 4Music a E4. Ty jsou ale na satelitu (alespoň prozatím) stále v kódu. Kromě seriálů tu narazíte také na různé talk show nebo příběhy inspirované skutečnými událostmi, takzvané True Stories. Zajímavé jsou i akviziční filmy, které jsou vysílané minimálně remasterované, jde-li o starší snímky, ale téměř ve 100 % jde o HD rozlišení i kvalitu obrazu. Ze snímků, které jsou připraveny na nejbližší týdny, budu jmenovat – Fame – Cesta za slávou (21. ledna, 19:05), 127 hodin (22. ledna, 22:00) a Muž ve stínu (29. ledna, 22:00).

Zoufalé manželky - 8. série

Channel 4 vysílá mimo jiné nejnovější řadu Zoufalých manželek (Foto: Channel 4)

KL24

Kanály 5: Šest stanic plných převážně americké produkce

Pokud máte rádi americkou produkci, především kriminálky, nesmí vám uniknout žádná ze stanic Channel 5, kterých je celkem šest. Jde o tři původní britské programy a jejich verze posunuté o hodinu nazpět, které jsou označené symbolem „+1“. Channel 5 vysílá konkrétně kriminálky NCIS: Námořní vyšetřovací služba (VIII. série) a Právo a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (X. série), 5* Chucka (II. série) a The Lying Game (I. série) a 5 USA taktéž NCIS: Námořní vyšetřovací službu (V. série) a Zákon gangu (IV. série). Pro milovníky filmů jsou připraveny snímky 300: Bitva u Thermopyl, Zorro: Tajemná tvář, Koule, Rytíři ze Šanghaje, Náhlý úder s Clintem Eastwoodem a řada dalších. Sesterské stanice Channel 5 pak mohou diváky potěšit například filmy Spáči v Seattlu, Erin Brockovich, Stealth: Přísně tajná mise, Taxikář nebo Wyatt Earp. Obecně lze říci, že nejde o nic závratného, co byste neviděli například na obrazovce Novy nebo Primy, ale dohromady tvoří kanály z rodiny „pětek“ silnou šestici, ze které si téměř vždy vyberete. Jen škoda, že Channel 5 HD je dostupný pouze v rámci kódovaného vysílání. Tuto stanici by určitě nejeden divák ve vysokém rozlišení uvítal…

Channel 5 – Week 6

ITV 1: Britský X Factor, Got Talent a také Tanec na ledě

Britská plnoformátová stanice ITV 1 je velkou inspirací i pro naše české komerční televize. Čtenářům ostatně nemusím představovat formáty, jako je Česko Slovensko má talent, případně X Factor. Ten se u nás sice vysílal jen jednou, ale v dlouhodobém výhledu ho mají i Prima se slovenskou televizí Joj. Britský X Factor ostatně patří k tomu nejlepšímu, co v současné době v oblasti televizní zábavy existuje. Loni se v britské verzi představili v rolích porotců hvězdy hudebního nebe Gary BarlowTake That nebo bývalá členka skupiny Destiny’s Child a jedna z nejznámějších Divas taneční hudby, zpěvačka Kelly Rowland. Zúčastnit se tentokrát nemohl producent soutěže Simon Cowell, který se toho času věnoval americké verzi stejné soutěže, jež měla před sebou teprve první ročník. ITV 1 se inspirovala také Nova se svým seriálem Ulice. V Británii se vysílá již neuvěřitelných 50 let jeho originální verze Coronation Street známá na tamním televizním trhu také pod zdrobnělým názvem jako Corrie. Dancing on Ice si lze představit jako StarDance na ledě. I tady tancuje vždy jedna hvězda showbyznysu spolu s profesionálem a v porotě zasednou známé osobnosti. A v neposlední řadě i Česká televize. Ta před několika týdny nasadila do vysílání kvalitní seriál Downton Abbey, neboli Panství Downton.

Která z popisovaných stanic vás láká nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).